Mes turime 381 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4760
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20961
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96991
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

10 priežasčių, kodėl dienos šviesos ir energiją taupančias lempas būtina priduoti perdirbimui

2012 m. lapkričio 17 d. šeštadienis Nr.88 (1232)

Dienos šviesos (liuminescencinės) ir energiją taupančios lempos priskiriamos prie pavojingų atliekų, todėl labai svarbu pabaigus naudoti teisingai jas sutvarkyti. Senų lempų jokiu būdu negalima mesti į buitinių atliekų ar rūšiavimo konteinerius, nes jose yra gyvsidabrio – tai nuodingas metalas, kuris užteršia aplinką.

Nesudaužytas nebenaudojamas lempas privaloma atvežti į pavojingų atliekų priėmimo punktus. Šias lempas nemokamai priima UAB „Žalvaris“ (Surinkimo vietos ir kontaktai www.zalvaris.lt), jas taip pat galima priduoti stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Dienos šviesos ir energiją taupančias lempas būtina priduoti perdirbti:

1. Liuminescencinės ir elektros energiją taupančios lempos savo sudėtyje turi gyvsidabrio – labai kenksmingos medžiagos. Tam, kad gyvsidabrio garai nepatektų į atmosferą, nenaudojamas lempas privaloma atiduoti teisingam perdirbti.

2. Vienoje dienos šviesos ar elektros energiją taupančioje lempoje vidutiniškai yra 2-5 mg gyvsidabrio, kuris gali sukelti rimtų sveikatos problemų.

3. Per metus į Lietuvą importuojama 549 tonų lempų, jose iš viso yra maždaug 19 kg gyvsidabrio! Jei nepriduosite nebenaudojamų lempų, beveik 20 kilogramų gyvsidabrio kasmet pateks į aplinką ir nuodys mūsų gyvenimą.

4. Išmetant liuminescencines ir energiją taupančias lempas į buitinių atliekų konteinerį pažeidžiamas Atliekų tvarkymo įstatymas.

5. Lempų atidavimas aplinkai draugišku būdu yra paprastas, kiekvienam prieinamas ir nemokamas.

6. Lempų atidavimas tam skirtuose surinkimo punktuose nereikalauja jokių išlaidų, be to, taip prisidedama prie naujų darbo vietų kūrimo atliekų surinkimo, gabenimo ir perdirbimo srityse.

7. Išmetant lempas į buitinių atliekų konteinerį, yra švaistomi ištekliai - metalas, stiklas, kurie galėtų būti panaudoti naujoms kitoms lemputėms ar namų ūkyje reikalingiems daiktams gaminti.

8. Perdirbant lempas gaunami gyvsidabrio garai surenkami atskirai. Jie saugomi ir gabenami laikantis griežtų aplinkosauginių reikalavimų.

9. Turime prisiimti atsakomybę už visus savo veiksmus: nuo taupiosios elektros lemputės pasirinkimo perkant iki teisingo jos atsikratymo perdegus.

10. Legendinė primatų tyrėja Džeinė Gudal (Jane Goodall) viename iš savo interviu pasakė: „Šios planetos nepaveldėjome iš savo tėvų – ją pasiskolinome iš savo vaikų“.

Pagalvokime apie visa tai prieš mesdami elektros lemputę į buitinių atliekų konteinerį!

 
Reklaminis skydelis