Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5701
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19561
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91918
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Priešgaisrinės juostos pastos kelią miško gaisrui

2011 m. birželio 11 d., šeštadienisNr. 43 (1090)

Įsivyravus sausiems ir karštiems orams miškuose susidaro pavojingos sąlygos kilti gaisrams. Nepriklausomai nuo miško nuosavybės, priešgaisrine prevencija rūpinasi bei miško gaisrus gesina valstybinių miškų miškininkai bei Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento tarnybos.

Tačiau savo pareigų, užtikrinant priešgaisrinę apsaugą, neturėtų pamiršti ir privačių miškų savininkai.

Viena populiariausių bei efektyviausių privalomų prevencinių priemonių – mineralizuotos juostos. Tai dirbtinės kliūtys žemutiniam gaisrui plisti. Didesni miško masyvai 4-6 m pločio juostomis padalinami į kvadratus ar stačiakampius, vadinamus miško kvartalus. Kvartalinės linijos būna suartos ar sukultivuotos arba tiesiog miško keliai. Kad neapaugtų žolėmis ir nepasidengtų nukritusių spyglių ir lapų sluoksniu, jos kas metus ar dvejus rekultivuojamos. Taip pat mineralizuojami miško pakraščiai, kurie ribojasi su pievomis ar ganyklomis, kad miško gaisro nesukeltų deganti žolė.

Didesniuose miško masyvuose įrengiami priešgaisriniai barjerai – ne siauresnė nei 120 m pločio juosta, skirta sustabdyti viršutinį gaisrą. Barjero viduryje turi būti 30-40 m juosta neapaugusi medžiais. Ją galima iškirsti arba pasinaudoti esamais keliais ar elektros linijomis. Ugnies plitimą stabdo abipus šios juostos įveisti lapuočių medžių bei krūmų želdiniai.

Miškų gaisringumą mažina ir kai kurios miškininkystės priemonės. Pvz., mišrus spygliuočių ir lapuočių miškas praktiškai niekada nepatirs viršūninio gaisro, nes susiformuoja plonas samanų sluoksnis, daugiau žolinių augalų. O vietose, kur auga drebulės, miško paklotę sudaro pūvančių lapų sluoksnis, kurį net ir sausros metu sunku uždegti.

Priešgaisriniais tikslais palei miško kelius ar želdant kirtavietę, pakraščiuose sodinamos 10-15 m pločio beržų juostos.

Padidėjusio gaisro pavojaus sąlygomis miško savininkai turėtų dažniau apsilankyti savo valdose, kontroliuoti, kad miškų priešgaisrinės apsaugos reikalavimų laikytųsi ir miško naudotojai bei lankytojai.

Taip pat dėl didelio miško gaisrų pavojaus jie gali kreiptis į savivaldybių vykdomąsias institucijas dėl fizinių asmenų lankymosi uždraudimo arba apribojimo.

Parengta bendradarbiaujant su Aplinkos ministerija

Romuladas Cicėnas
miškininkas

 
Reklaminis skydelis