Mes turime 253 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3358
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21902
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69228
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Iš Lenkijos – su tvirtesnėmis žiniomis ir didžiuliu įspūdžių bagažu

2012 m. lapkričio 21 d. trečiadienis Nr.89 (1233)

Švenčionių PUC priklausanti lenų kalbos mokyklėlė, vadovaujama mokytojos Vandos Golubevos į užsiėmimus renkasi penktadieniais nuo 14 val. Švenčionėlių antrojoje visurinėje mokykloje. Užsiėmimuose dalyvauja dvi grupės – jaunesniųjų ir vyresniųjų moksleivių. V.Golubeva džiaugėsi, kad vyresniųjų grupė dar skaito ir liturgiją Švenčionėlių bažnyčioje Šv. Mišių metu. Daug metų veikianti lenkų kalbos mokyklėlė jau išugdė ir nemažą būrį mokinių. V.Golubeva džiaugėsi, kad jai neretai padeda ir buvusios jos mokinės – dabar jau studentės.

Kiekvienais metais šios mokyklėlės mokiniai važiuoja ir į pažintinę kelionę po Lenkiją, kur pakviečia ir kelionės išlaidas finansuoja „Lenkų bendruomenė“ („Wspolnota polska“). Į įspūdingą savaitės kelionę-seminarą ir šiemet spalio pabaigoje ne tik Švenčionėlių lenkų mokyklėlės lankytojus, bet ir grupę iš Visagino bei Turmanto pakvietė jau minėtos „Lenkų bendruomenės“ Torunės poskyris. Visą savaitę 30 žmonių iš Lietuvos grupė tobulino lenkų kalbos, istorijos, geografijos ir politikos žinias, keliavo po įspūdingas šalies vietas. Svečiai iš Lietuvos, pasak V.Golubevos, buvo labai maloniai sutikti, apgyvendinti gastronomijos ir viešbučių aptarnavimo profesinės mokykloje, kurioje džiaugėsi ne tik patogiomis gyvenimo sąlygomis, bet ir mėgavosi mokyklos mokinių su mokytojais paruoštomis skaniomis vaišėmis.

Torunė – miestas-apskritis Lenkijos šiaurinėje dalyje, prie Vyslos upės. Tai pramoninis miestas, kur išvystyta chemijos (ypač trąšų), tekstilės, prietaisų, baldų, medienos pramonė. Torunės senamiestis yra vienas didžiausių Lenkijoje, jis įtrauktas ir į UNESCO pasaulinio kultūros paveldo sąrašą. Šį miestą ant Vyslos kranto pradėjo statyti kryžiuočiai, jis pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose paminėtas 1233 m.

Vyslos dešiniajame krante yra taisyklingo vidurinių amžių plano Senamiestis ir Naujamiestis; XIII a. abu apjuosti gynybine siena (su bokštais ir vartais) ir fosa.

Torunė garsėja N. Koperniko universitetu – šis mokslininkas gimė būtent Torunėje. Šis miestas garsėja daugiau nei 300 Europos meno istorijai svarbių paveldo objektų. Turgaus ir jį kertančių gatvių struktūra išliko nepakitusi 700 metų. Torunė žymi ir savo Kšyva Vieža (Kreivuoju bokštu), pastatytu XII-XIV a. sandūroje, apipintu legendomis ir pakrypusiu į šoną panašiai kaip Pizos bokštas. Turistus čia visada žavi įspūdingos dar kryžiuočių pastatytos bažnyčios, šokantys fontanai, Tolimųjų Rytų meno muziejus, kuriame sukaupta vieno keliautojo XV-XVI a. surinktų eksponatų kolekcija, kuri puikiai išsilaikiusi ir iki šiol. Pasak Lenkijoje viešėjusių švenčionėliškių, būtina apsilankyti ir Torunės planetariume, Koperniko namuose-muziejuje, čia pat įsikūrusiame meduolių muziejuje. Pasak V.Golubevos garsiuosius Torunės meduolius net specialiai siųsdavo iš Lenkijos kilusiam popiežiui Jonui Pauliui II į Vatikaną. Vaikai ir patys pasimokė čia išsikepti meduolių.

Torunės mieste ant pastatų sienų nemažai kačių piešinėlių, vaikams labai patiko šunelio Filiuteko bei asiliuko, ant kurio kadaise sodindavo neklaužadas, statulėlės.

Didžiulį įspūdį paliko ir apsilankymas „Juras parke“, kur didžiuliame miškingame plote įrengtas parkas su autentiško dydžio visų rūšių dinozaurų modeliais, o muziejuje eksponuojami netoli dabartinio parko teritorijos, Swientokrzyskie kalnuose, rasti tikri dinozaurų kaulai. Tokių dalykų ne taip jau dažnai gali pamatyti.

V.Golubeva susižavėjusi pasakojo ir apie ekskursiją į Chelmno miestą, kuris pastatytas ant 9 kalnų, ant kiekvieno iš jų buvo ir po bažnyčią, bet iki dabar išlikusios tik septynios. Šis miestas išdėstytas kaip Jeruzalė, yra seserų gailestingumo vienuolynas – tikras gotikos perlas, kuriame yra daug vertingų architektūrinių elementų. Nepaprastai įspūdinga iš kedro medienos išskaptuota didžiausia pasaulyje Kristaus skulptūra. Šiame mieste gimė žymus chirurgas Ridger.

Dar daugiau įspūdžių paliko ir ekskursija po Gdanską, virš kurio iškyla gotikinis masyvas iš plytų – bazilika „Mariacka“. Ši bazilika, Ilgasis Turgus – vienas iš gražiausių Europos turgų, apsuptas eile turtingų renesanso fasadą turinčių mūrų su centre karaliaujančia Neptūno skulptūra, sena, ant Motlavos upės kranto snaudžianti viduramžių svirtis – tai populiariausi Gdansko simboliai. Gdanskas stebina miesto architektūros, sakralinių, militarinių ir uosto paminklų gausybe, šimtmečius stebinančiu kultūros palikimu ir savo audringa istorija, išskirtina miesto atmosfera, kur praeitis ir naujovės kuria puikią harmoniją ir nepakartojamą peizažą.

Gdansko Švč. Mergelės Marijos Ėmimo Dangun bažnyčia – didžiausia gotikinė mūrinė bažnyčia Europoje. Tikinama, kad bažnyčioje, kurios ilgis 105 metrai, viduramžiais tilpdavo vos ne visi miesto gyventojai. Bažnyčia talpina apie 25 tūkst. žmonių. Iš 82 m. aukščio bažnyčios bokšto atsiveria nepakartojama Gdansko panorama.

Laikas švenčionėliškiams, visaginiečiams ir turmantiškiams Lenkijoje prabėgo nepastebimai, nes visos dienos buvo turiningos ir nepakartojamos. Kasdien iki pietų vykdavo ekskursijos, o po pietų nuo 15 iki 18 val. – lenkų kalbos pamokos. Atsisveikindami šeimininkai svečiams įteikė labai daug knygų, kurios bus puiki mokomoji priemonė lenkų mokyklėlei Švenčionėliuose, o kiekvienas vaikas dar į namus parsivežė ne tik savo įsigytų lauktuvių, bet ir draugų iš Lenkijos padovanotus meduolius – kiekvienam po maišą.

Irena POŽĖLIENĖ