Mes turime 281 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:178
mod_vvisit_counterŠią savaitę:25308
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72634
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Strūnaičio seniūnijos miškuose ir laukuose galite pamatyti ne tik briedžius

2012 m. lapkričio 24 d. šeštadienis Nr.90 (1234)

„Dzyvų dzyvai“, - nusistebėtų pietų dzūkas, išvydęs neįprastą reginį: iš kažkur atslinkęs būrys karvių liežuviais laižo jo gyvenamojo namo langų stiklus.

Toks neįprastas nakties vaizdas ne mažesnę nuostabą sukėlė ir Henrikui Pauliukevičiui, gyvenančiam Strūnaityje ir atvykusiam į Kulbokiškės kaimą pas savo tėvą.

- Keturias lapkričio naktis budėjau, kad karvės tėvo namo langų neišmaišytų, - sako Henrikas.

Su juo gal būtumėm ir nesusitikę, jei jis raštu nebūtų kreipęsis į Švenčionių savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrių dėl karvių padarytos žalos.

 

Atgabeno ne puslaukines, o „civilizuotas“ bandas

Strūnaičio seniūnijos teritorijoje laisvų valstybinių pievų nemažai. Šiais plotais ir susidomėjo trys Šiaulių rajono gyventojai. Jų prašoma Nacionalinės žemės tarnybos prie ŽŪM Švenčionių skyriaus vedėja Marija Levarauskienė įstatymų nustatyta tvarka suteikė teisę ilgalaikiam naudojimui išnuomoto skirtingo dydžio valdas – 21,96 ha, 22,7 ha ir 108,22 ha. Į išnuomotus plotus gegužės viduryje Šiaulių rajono gyventojas Gediminas Gutkauskas atgabeno tris belgų mėlynųjų-limuzinų mėsinės veislės, žodžiu – ne laukines, puslaukines, o sunumeruotas (veislines), bandas. Vyrai, pastatę elektrinius piemenis, tam tikrose vietose įrengę užtvaras, vieną bandą „įkurdino“ prie Ziboliškės, kitas dvi – prie Daujotiškės kaimų. Bandas perkėlinėjo iš vienos vietos į kitą. Švenčionių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis specialistas Vytautas Jazgevičius užregistravo 96 gyvūnus – karves, bulius, veršelius. Jo vertinimu, atvežti galvijai greitai atsiganė, gražiai atrodė. Atrodo, iš pradžių viskas gerai sekėsi. Bet tik iš pradžių.

 

Ir sklypelių žaluma susiviliojo

Netrukus paaiškėjo, kad mėsiniai limuzinai nesitenkina vien tik valstybinių pievų žole. Juos vilioja ir kaimiečių avižomis, miežiais užsėtų sklypų ir sklypelių žaluma. O šiai vilionei nei užtvaros, nei elektriniai piemenys jiems bent kiek didesnių kliūčių nesidarė.

Tuo netruko įsitikinti Strūnaičio seniūnas Slava Aliancevičius, kitos seniūnijos darbuotojos, taip pat ir Žemės ūkio skyrius, nors į pastarąjį iki lapkričio vidurio dėl padarytos žalos raštu kreipėsi tik jau minėtas Henrikas Pauliukevičius ir Irena Regina Šalc iš Ziboliškės kaimo, neskaičiuojant telefoninių skambučių. Seniūnijoje turimas gana ilgas nuostolius patyrusių kaimiečių sąrašas: Galina Viveikienė (Kusliškės k.), Slavikas Jastremskas (Vidutinės k.), Bronė Urbanavičienė (Kasčiukų k.) ir kt.

 

Tik iš pradžių gerai sekėsi

Henriko Pauliukevičiaus prašymu apžiūrėti žiemkenčių pasėlių prie Kulbokiškės kaimo išvykome kartu su Žemės ūkio skyriaus vedėjo Albertu Marma ir vyriausiuoju specialistu Jonu Rimošaičiu. Penkiasdešimties arų sklypelyje pasėliai atrodė apgailėtinai: trypte ištrypti, durpžemyje giliai įminti skeltanagių pėdsakai. Kitame mažesniame žiemkenčių plotelyje vaizdas buvo toks pat.

- Ar dar daug neišgabentų karvių pastebėjote? – klausiu Henriką.

- Prie tėvo namų suskaičiavau apie trisdešimt.

Lankymosi vietoje dieną aplinkui jų niekur nesimatė. Sniego nebuvo. Tad ir pagal pėdsakus jas surasti labai sunku. Tik vietiniai gyventojai pasakojo, kad dabar jos tikriausiai patraukė Baltarusijos link. O gal jau ir perėjo pasienio ruožą?

 

Ar jis atvyko?

Bandos savininkas Gediminas Gutkauskas į Žemės ūkio skyrių neatvyko, tačiau vietoj savęs atsiuntė savo įgaliotą asmenį. Įgaliotasis neslėpė apmaudo: su kai kuriais Strūnaičio seniūnijoje gyvenančiais žmonėmis buvo sutarta, kad ganykliniu laikotarpiu jie prižiūrės bandą, pastatys numatytose vietose elektrinius piemenis, prireikus juos perkėlinės. Tačiau šie vietiniai, pasak jo, ar pasigėrę, ar visiškai nusigėrę, susitarimo nesilaikę. Šiauliečiams pavyko sugauti ir į Šiaulių rajoną išgabenti 76 galvijus.

Publikacijos pradžioje minėtam Henrikui Pauliukevičiui sutartą dieną limuzinų padarytą žalą jau atlyginę. Susitarė dėl nuostolių atlyginimo ir Irenai Reginai Šalc. Tačiau ligi lapkričio 16-osios apie 20 bandos gyvūnų vis dar nesurasta. Kur jie klajoja – Strūnaičio seniūnijos teritorijos miškuose, pasienio su Baltarusija ruože, o gal ir pačioje Baltarusijoje?

Į šį klausimą ligi šiol jokio konkretesnio atsakymo nėra. Tad ir valstybines pievas išsinuomojusiems šiauliečiams iškilusi dilema: jei pamatys karves, pradės jas gaudyti, o jei jos nesileis sugaunamos?

Bronius NARKŪNAS