Mes turime 250 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3557
mod_vvisit_counterŠią savaitę:22101
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69427
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gamta ir mes

2012 m. gruodžio 5 d. trečiadienis Nr.93 (1237)

Tai bent šoklumas

Juozas Macijauskas kelyje prieš Januliškį prie pat tvoros pastebėjo briedę su jaunikliu. Sustabdęs mašiną laukė: ką darys Lietuvos miškų karalienė? O ši tik tripu-tripu stiebėsi ant užpakalinių kojų ir paskui staigiai peršoko trimetrinio aukščio tvorą. Kitoje jos pusėje likęs jauniklis taip pat pradėjo trypčioti ir gal po ketverto minučių staigiai šoktelėjo. Iškart peršoko tvorą. Juozui Macijauskui tai buvo didelis netikėtumas. Pats būdamas medžiotojas, žinojo, kad laukinis žvėris tokios kliūties nemėgina įveikti įsibėgėjęs, o šoka iš vietos. Tarytum jo kojos būtų spyruoklinės.

- Ar žvėrys nenuėdė jaunų pušaičių? – maždaug po metų Juozas paklausė sutiktą Januliškio girininką.

- O kodėl klausi? – nusistebėjo šis.

Juozas girininkui papasakojo tai, ką prieš metus buvo matęs.

- Pušaites žvėrys tikrai apgraužė, - sakė girininkas. – Kelis kartus apėjau palei tvorą. Joje nė vienos skylės, nė vieno išardymo. Jei kas kitas man būtų papasakojęs apie tai, tikrai nebūčiau patikėjęs, kad briedis ir net jauniklis gali peršokti trijų metrų aukščio tvorą.

 

Vieni žuvo, kiti sugrįžo

Apie Juozo Macijausko Pakretuonėje įrengtame užtvare auginamus elnius „Švenčionių krašto“ laikraštis rašė ne kartą. Bet šiemet pavasarį iš aptvaro dingo keli elniai.

- Pats kaltas dėl to, - prisipažįsta Juozas. – Nakčia pastebėjęs tvoros silpnumą palei žemę, nutariau tvarkymo darbus atidėti rytdienai.

Vėliau elnių augintojas sužinojo, kad vienas iš užtvaro pabėgusių gyvūnų žuvo po važiuojančia mašina, kitas – po traukinio ratais. Po traukiniu žuvusios patelės išliko gyvas jau laisvėje gimęs jauniklis, kurį savo pienu maitino motina.

Iš pabėgėlių būrelio gyvi likę elniai ir jaunikliukas sugrįžo į ankstesnę įprastinę vietą – užtvarą.

Dabar laukinių keturkojų kaimenėje 14 elnių. Juos dažnai lanko turistai. Juozo Macijausko tvirtinimu, šiemet sulaukta vien tik iš Maskvos daugiau nei 500 lankytojų.

 

Nuomininkų mažėja

Vandens plotų nuomininkams nustatyti pakrančių priežiūros, įžuvinimo ir kiti reikalavimai. Švenčionių r. savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyriaus vyresniojo specialisto Algirdo Jurkevičiaus tvirtinimu, nors nuomos ploto mokestis palyginti nedidelis – visutiniškai 1,2 Lt/ha – nuomininkų mažėja. Nuo šių metų pradžios atsisakyta net 15 nuomojamų ežerų. Kodėl? Viena iš priežasčių nurodoma ta, kad į nuomojamus plotus dažnai įsibrauna brakonieriai. O pačiam nuomininkui, įžuvinančiam telkinį, draudžiama net ir trumpą tinklaitį įmerkti. Žvejoti leidžiama tik meškere, spiningu – žodžiu, mėgėjiškomis žūklės priemonėmis. Be to, smarkiai pabrango įžuvinimo medžiaga, kurią švenčioniškiai perka iš UAB „Armolė“ (Molėtų r.), taip pat iš Žuvininkystės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos skyriaus Žeimenos poskyrio (Ignalinos r.).

Šį rudenį Švenčionių rajone esantys vandens telkiniai daugiausia įžuvinama lydekų, karosų, lynų šiųmetukais arba dvimetukais.

Bronius NARKŪNAS