Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5975
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19835
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92192
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Minint Maironio 150-ąsias gimimo metines pagerbtas ir kompozitorius Julius Sinius

2012 m. gruodžio 15 d. šeštadienis Nr.96 (1240)

Vargu ar surasime Lietuvoje bent vieną žmogų, kuris nebūtų girdėjęs Maironio. Juk šio žmogaus paliktas pėdsakas Lietuvos istorijoje yra didis, kaip buvo didis ir pats kūrėjas Jonas Mačiulis Maironis, kurio 150-osioms gimimo metinėms skirti renginiai šiais metais vyko visoje Lietuvoje ir mūsų rajone. Smulkiau į Maironio biografinius faktus šį kartą nesigilinsime, nes apie Jono Mačiulio Maironio gyvenimą ir kūrybą jau buvo išsamiai rašyta anksčiau publikuotoje Broniaus Lazaraičio parengtoje medžiagoje. Norėčiau tik paminėti, kad žymus lietuvių poetas, kunigas, profesorius gimė 1862 m. spalio 21 d. Pasandravio dvare Šiluvos valsčiuje Raseinių apskrityje, mirė 1932 m. liepos 28 d. Palaidotas Kaune. Tarp šių dviejų datų – didžio žmogaus, kūrėjo gyvenimas, kūryba. Apie visa tai šiais metais buvo daug kalbama ir rašoma.

Įdomiai Maironio 150-ąsias gimimo metines paminėjo cirkliškiečiai, kurie taip pat prisiminė ir Švenčionių krašto kompozitorių Julių Sinių, kuris yra parašęs kūrinių ir Maironio tekstams.

Vos įėjęs į Cirkliškio dvaro pastatą pamačiau Švenčionių profesinio rengimo centro moksleivių darbų parodėlę, skirtą Maironio jubiliejui, o bibliotekos skaityklos salytė vos sutalpino visus norinčius. Renginio pagrindiniai organizatoriai – Cirkliškio kaimo bendruomenė ir Švenčionių PRC, o su muzikine programa prisijungė ir Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokykla.

- Jau niekas tavęs taip nemylės, kaip tavo nuliūdęs poetas, - šiais poeto Maironio žodžiais savo kalbą pradėjo Švenčionių PRC direktorė Milda Gustienė. – 150 metų – tai toks laikotarpis, kai objektyviai galime vertinti ir žmogų, ir jo kūrybą, bet, manau, kad visi čia esantys sutiks su tuo, kad sunku ir dabar įvertinti Maironį kaip kūrėją. Tą patį galima pasakyti ir apie mūsų kraštietį kompozitorių, vargonininką Julių Sinių. Ar daug mes apie jį žinome? Tikrai nedaug. Manau, kad šiandien mes sužinosime dar ne vieną įdomią naujieną.

Kaip visada įdomiai kalbėjo ir įdomių naujienų pateikė Cirkliškio kaimo bendruomenės pirmininkas Bronius Lazaraitis. Pradžioje pristatęs projektus, skirtus senjorams, finansuojamus G.Steponavičiaus fondo, B.Lazaraitis palietė ir naujus atradimus, susijusius su Cirkliškio istorija, bei pakvietė visus dar kartą įsigilinti į Maironio gyvenimą ir kūrybą, susipažinti su šio iškilaus žmogaus maitinimosi įpročiais.

- Šiandieną visus kviečiu dar kartą susipažinti su Maironiu nuo pradžios iki pabaigos. Džiaugiuosi, kad kartu su mumis yra kolegos iš Vilniaus. Kviečiu visus pasinerti į Maironio pasaulį, - baigdamas savo trumpą kalbą sakė Bronius Lazaraitis.

Išsamiai renginio metu vykusią leidinių parodą iš Švenčionių viešosios bibliotekos fondų, skirtą Maironiui, pristatė bibliotekininkė Danutė Bučelienė.

Įdomią istoriją apie senutę, mokėjusią daug Maironio eilėraščių, papasakojo Viktorija Lapėnienė, kuri taip pat prisiminė ir meno kūrėją Juozapą Jakštą, kuris žavisi Maironiu, o ir jo kūrybinis slapyvardis Maironio ainis daug ką pasako.

Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas baigė tą pačią Kauno kunigų seminariją, kurią kitados baigė Maironis ir kurioje vėliau dėstytojavo, todėl Kauno kunigų seminarijoje ligi šiol su pagarba prisimenamas šis didis žmogus, nepamirštami ir Maironio pašmaikštavimai. Dekanas Vidas Smagurauskas prisiminė ir kompozitorių, vargonininką Julių Sinių, kuris kažkurį laiką vargonininkavo Švenčionių Visų Šventųjų bažnyčioje.

Įdomių minčių išsakė ir kiti tą popietę kalbėję. Gražiai bendrą pakilią nuotaiką papildė Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos kanklininkių ir choro atlikti kūriniai bei svečių iš Vilniaus suvaidintas vaizdelis, Švenčionių PRC moterų ansamblis su prie jų prisijungusia Saule Sadeckaite, o baigėsi pirma renginio dalis daina „Lietuva brangi“, kurią visi dainavo atsistoję.

Antroje renginio dalyje galima buvo susipažinti su poeto, kunigo ir tiesiog didelio Lietuvos patrioto Maironio maitinimosi papročiais, maistu, kurį jis mėgo. Tai kokį gi maistą mėgo poetas? Sau – kuo paprastesnį, svečiui – kuo dosniau. Maironis mėgo svečius pamaloninti. Net ir čia jis teikė pirmenybę lietuviškam maistui. Jo racione buvo ir rūgštus pienas, ir šližikai su aguonų pienu, mėgo pieną, daržoves, mėlynių virtinėlius. Kaune plačiai žinomas buvo jo sesers Marcelės gaminamas krupnikas.

Tai kas gi buvo Maironis? Poetas? Kunigas? Ar tiesiog didis žmogus, kuris paliko ryškų pėdsaką Lietuvos gyvenime ir istorijoje? Šio pėdsako neištrynė ir neištrins bėgantis laikas.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis