Mes turime 390 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4901
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21102
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97132
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lengviau prisitaikyti prie gyvenimo pokyčių gali padėti amatas

2013 m. sausio 16 d. trečiadienis Nr.4 (1247)

Jaunimo nedarbas – viena opiausių Lietuvos problemų. Tai kurį laiką buvo šalies rykštė – per 32 proc. siekęs jaunimo nedarbas Lietuvoje smarkiai viršijo ES vidurkį, kuris sudarė 21 proc. Tačiau situacija šiek tiek taisosi. Europos Sąjungos statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje jaunimo iki 25 metų nedarbas Lietuvoje mažėjo 7,7 proc. punkto – nuo 32,5 iki 24,8 proc., lyginant 2012 metų liepos mėnesį ir 2011 m. tą patį laikotarpį.

Situacija galbūt kažkiek pagerėjo, nes įvairios šalies institucijos ir organizacijos ėmėsi šio neigiamo reiškinio mažinimo veiksmų. Į ją dėmesį atkreipė ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė, paraginusi atsakingas institucija imtis kuo ryžtingesnių veiksmų. Pastaruoju laiku nemažai dėmesio skiriama padėti jaunimui įgyti darbo rinkai reikalingų įgūdžių ir darbo patirties, rengti mokymus darbo vietose, skatinti jaunų žmonių verslumą ir daugeliui kitų priemonių, mažinančių jaunimo nedarbą, siekiama kurti pozityvius pokyčius visuomenėje ir bendruomenėje.

Nemažai įvairių jaunimo nedarbo problemai spręsti skirtų renginių suorganizavo arba padėjo suorganizuoti ir Švenčionių r. verslo ir turizmo informacijos centras. Jo direktorė Violeta Čepukova generavo ne vieną įdomią ir vertingą idėją bei pati aktyviai dalyvavo renginiuose. Dažnai nerandančiam norimo darbo jaunuoliui puikia išeitimi iš nepalankios situacijos gali tapti darbo vieta, kurią sau jis susikuria pats. Nuo ko pradėti savo verslą? Ar iš viso verta jį pradėti? Kokią įmonę steigti? Kiek reikės tam lėšų ir iš kur gauti pradinį kapitalą? Į šiuos ir į daugelį kitų klausimų atsakymus buvo galima gauti ne viename Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro surengtame seminare ar projekte arba pasinaudoti verslo pradžiai skiriamu „verslo krepšeliu“.

Dar vienas toks švietėjiškas renginukas pačioje metų pabaigoje buvo suorganizuotas ir Švenčionėlių vaikų globos namuose. Šiltai svečius priėmusiai direktorei Ritai Jakubėnienei, pedagogų kolektyvui ir vaikams Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorė V.Čepukova šiek tiek papasakojo apie jos vadovaujamo centro teikiamas paslaugas, vykdomus projektus ir rengiamus seminarus bei mokymus. „Jaunimui labai svarbu kuo anksčiau pradėti mąstyti, ką jie norėtų veikti baigę bendrojo lavinimo mokyklą, kokia kryptimi jie norėtų modeliuoti savo tolimesnį gyvenimą, - sakė V.Čepukova. – Juk nėra lengva žengti savarankiško gyvenimo keliu, kai neretai pasijunti tarsi įmestas į ežerą. Ir tik nuo tavęs priklauso, išplauksi ar ne“. Švenčionių verslo ir turizmo informacijos centro direktorė pažymėjo, kad daug lengviau prisitaikyti prie gyvenimo pokyčių būna mokantiems kokį nors amatą. Ypač tada, kai nėra šeimos, kuri galėtų remti finansiškai, kol jaunuolis studijuoja ar ieškosi tinkamo darbo.

Vienas iš tokių paklausių amatų, galinčių padėti net ir jaunoms mergaitėms šiek tiek užsidirbti – manikiūrininkės profesija, kurios išmokti nereikia didelių investicijų. Net ir mūsų rajono miesteliuose, kur gyvena nelabai daug žmonių, o grožio salonų atrodytų yra gana daug, bet kada sumanęs ne visada pateksi pas kirpėją ar pas manikiūrininkę be išankstinio užsirašymo. Vadinasi, paklausa yra. Kartu su V.Čepukova atvykusi manikiūrininkė Kazė Razmytė į šio amato subtilybes gilinosi internetu. O tai – nieko nekainuoja. Žinoma, vėliau investuoti tenka į medžiagas, priemones, įrangą, verslo liudijimą ir t.t. Ponia Kazė ne tik papasakojo Švenčionėlių globos namų mergaitėms, kaip ji pati išmoko daryti įvairiausius manikiūrus, padrąsino ir jas pačias imti iniciatyvą į savo rankas, bet ir padovanojo joms dovaną – išgražino jų nagučius, tuo pačiu pamokydama, kaip tai reikia daryti, supažindindama su madingiausiomis spalvomis, raštais, papasakodama, kaip turi atrodyti žmogaus nagai – švarūs, sveiki ir tvarkingi.

Irena POŽĖLIENĖ
 

 
Reklaminis skydelis