Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2149
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18350
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94380
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuvos delegacija neteko balsavimo teisių Regionų rūmuose

2013 m. sausio 16 d. trečiadienis Nr.4 (1247)

Praėjusių metų gruodžio 12 d. Vidaus reikalų ministerijos, Regioninės plėtros departamento prie Vidaus reikalų ministerijos, Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovai, Lietuvos delegacijos Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongrese vadovai ir Regionų plėtros tarybų atstovai dalyvavo Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto organizuotose diskusijose dėl regioninio valdymo tobulinimo.

2012 metų spalio 16-18 d. vykusioje Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso (toliau ET VRVK) plenarinėje sesijoje Lietuvos delegacija neteko balsavimo teisių Regionų rūmuose. ET VRVK sprendimu buvo tik apribotos Lietuvos delegacijos ET VRVK atstovų Regionų rūmuose balsavimo teisės, kartu nekeliant klausimo dėl Lietuvos atstovavimo Regionų rūmuose pagrįstumo.

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas pritarė LSA prašymui, kad Vidaus reikalų ministro vardu būtų išsiųstas išsamus išaiškinimas apie regioninės savivaldos struktūrą Lietuvoje, regioninės valdžios įgaliojimus, funkcijas, kompetenciją, jau atliktus ir planuojamus Vyriausybės veiksmus ją stiprinant. Tai pasitarnautų kaip itin svarus žingsnis, atkuriant tarptautinį Lietuvos prestižą Europos Tarybos lygmeniu.

Posėdyje taip pat kalbėta apie regioninės politikos plėtros ilgalaikę perspektyvą 2014-2020 metais bei apie regioninių plėtros tarybų kompetencijos išplėtimą.

 

Aptartos ET VRVK rekomendacijos dėl vietos demokratijos Lietuvoje

Tą pačią dieną Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitete buvo aptartos praėjusių metų kovo mėnesį Europos Vietos ir regionų valdžių kongreso (ET VRVK) paskelbtos rekomendacijos  „Dėl vietos savivaldos Lietuvoje" išvados bei diskutuota dėl jų pagrindu spalio mėnesį priimto ET VRVK sprendimo apriboti balsavimo teisę Lietuvos atstovams  Regionų rūmuose.

Pernai  Lietuvoje lankėsi Europos Tarybos Vietos ir regionų valdžių kongreso monitoringo misija, kuri vertino, kaip Lietuvoje yra įgyvendinama mūsų šalies 1999 m. be išlygų ratifikuota Europos vietos savivaldos chartija. Monitoringo misija iš esmės teigiamai įvertino vietos savivaldos padėtį Lietuvoje, nors kartu ir pateikė pastabų dėl to, kad mūsų šalyje nepakankamai užtikrinamas vietos savivaldos finansinis savarankiškumas, pasitaiko nepagrįsto vietos savivaldos kompetencijų ribojimo atvejų, pateikė siūlymų.

Viena iš šio dokumento išvadų buvo susijusi su efektyvaus regioninės vykdomosios valdžios lygmens nebuvimu. Pastaroji problema tapo itin aktualia po 2010 m. apskričių valdymo reformos. Išvadose akcentuota, kad šiuo metu Lietuvoje egzistuoja regionai kaip teritoriniai dariniai, tačiau ne kaip vykdomosios valdžios institucijos. Šios išvados pagrindu praėjusių metų spalio mėn. viduryje vykusios ET VRVK plenarinės sesijos metu ir buvo priimtas sprendimas iš Lietuvos delegacijos ET VRVK, kaip atstovaujančios valstybę be efektyvios regioninės savivaldos, atimti teisę balsuoti Regionų rūmuose.

Savaime toks sprendimas didelių padarinių neturi – keturi tikrieji ir keturi pakaitiniai Lietuvos delegacijos nariai gali pilnateisiškai dalyvauti ET VRVK komitetų, komisijų, Vietos valdžios rūmų veikloje, balsuoti plenarinėje sesijoje. Kita vertus toks didžiausios vietos ir regionų valdžias atstovaujančios tarptautinės institucijos sprendimas nurodo akivaizdžias regioninio valdymo Lietuvoje problemas.

LSA inf.

 
Reklaminis skydelis