Mes turime 370 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2117
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18318
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94348
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Tikroji laisvė gimsta kartu su tikėjimu

2013 m. sausio 16 d. trečiadienis Nr.4 (1247)

Yra įvykių ir datų, prieš kuriuos bejėgis laikas ir žmogiškoji atmintis. Kiekvienos tautos, kiekvienos valstybės istorijoje yra datų, kurių reikšmė nesumenksta metų bėgsme. Viena tokių datų Lietuvos istorijoje – Sausio 13-oji, Laisvės gynėjų diena.

Kas yra laisvė? Tryliktame amžiuje gyvenęs italų poetas Dantė Aligjeris rašė: „Žmogus negali būti laimingas be laisvės“. Tą patį galėtume pasakyti ir apie laisvos valstybės piliečius. Praėjo 22 metai nuo tų lemtingų 1991-ųjų metų sausio 13-osios įvykių, pareikalavusių žmonių aukų. Žuvo 14, apie 700 buvo sužeista. Dažnai girdime: „Tos aukos padėjo Lietuvai apginti laisvę.“ Šiuose žodžiuose – absoliuti tiesa. Žinoma, neapsakomai liūdna, kai žūsta beginkliai žmonės, bet jų auka šventa, ir po daugelio metų žmonių, paaukojusių gyvybes vardan Lietuvos laisvės, atminimas bus tinkamai pagerbiamas.

Sekmadienį, sausio 13-ąją, kaip ir visoje Lietuvoje, mūsų rajone buvo paminėta Laisvės gynėjų diena, pagerbtas žuvusiųjų atminimas. Didelės pagarbos verti ne tik žuvusieji. Tomis dienomis šimtai tūkstančių žmonių, gyvąja siena stoję prieš okupacinės kariuomenės tankus, negalvojo apie didvyriškumą, negalvojo apie mirtį. Jie ėjo apginti Lietuvos, o tuo pačiu ir savo laisvės. Jau tampa gražia tradicija mūsų rajone tautai svarbias datas paminėti bendromis jėgomis kartu su katalikų bažnyčia, kultūros ir švietimo įstaigomis.

Pirmieji iš trijų rajono miestų Laisvės gynėjų dieną paminėjo pabradiškiai. Pabradės Švč. Mergelės Marijos šeimų karalienės bažnyčioje Šv. Mišias aukojo kunigas Nėrijus Grigaliūnas, o meninę kompoziciją atliko Pabradės „Ryto“ gimnazijos moksleiviai.

Švenčionėlių Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios bažnyčioje Šv. Mišias aukojo parapijos klebonas Edmundas Paulionis, kuris pats buvo aktyvus 1991 m. sausio 13-osios įvykių dalyvis. „Tikroji laisvė gimsta kartu su tikėjimu. Sausio 13-oji skirta ne vien tik didvyriams prisiminti, ji skirta mums visiems. Taip jauku ir gera buvo sėdėti tą lemtingą sausio 13-osios naktį prie laužo su nepažįstamais žmonėmis. Tai buvo diena, kai visų lietuvių širdys plakė vienu ritmu – laisvės ritmu, - dalinosi prisiminimais kunigas Edmundas Paulionis.

Pasibaigus Šv. Mišioms koncertavo Švenčionėlių meno mokyklos moksleiviai, koncertą vedė Gražina Jarmalytė.

Švenčionyse Visų Šventųjų bažnyčioje prieš Šv. Mišias su valstybinėmis vėliavomis įžygiavo savanoriai. Kaip ir Pabradėje bei Švenčionėliuose, buvo uždegta 14 žvakučių, simbolizuojančių 14 žuvusių 1991-ųjų sausio 13 dienos įvykių metu.

„Šiandieną prisimename tuos, kurie atidavė save kaip auką. Jie yra, buvo ir bus Dievo mylimi vaikai, - pradėdamas Šv. Mišias sakė Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas. Savo pamoksle gerb. kunigas 1991 m. sausio 13-osios įvykius palygino su krikštu, nes sekmadienį bažnyčia minėjo ir Jėzaus Kristaus krikšto dieną.

- Krikštas – tai žmogaus panardinimas į mirtį ir prisikėlimą. Tomis 1991-ųjų sausio dienomis buvo mūsų tautos panardinimas į mirtį ir prisikėlimą. Lietuva stipri, kai mes vienas į kitą remiamės, - pamokslo metu sakė Švenčionių dekanas Vidas Smagurauskas.

Pasibaigus Šv. Mišioms trumpą koncertą surengė Švenčionių Juliaus Siniaus meno mokyklos moksleiviai.

Taip kukliai, bet kartu ir iškilmingai rajono miestuose paminėta Laisvės gynėjų diena. Ją minėjo ir kaimų kultūros įstaigos.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis