Mes turime 357 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4295
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14482
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90512
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Patarimai, kaip elgtis esant šaltiems orams

2013 m. sausio 25 d. šeštadienis Nr.7 (1250)

Be didelio reikalo geriau neiti iš namų

Pagal oro temperatūrą bei planuojamą veiklą pasirinkite tinkamus drabužius, kad nebūtų šalta, bet kad ir neperkaistumėte. Pasirūpinkite antklodėmis automobilyje. Namuose taip pat svarbu dėvėti tinkamus drabužius.

Jei oras labai atšąla ir ypač, jei pučia stiprus vėjas, stenkitės likti patalpose. Pučiant stipriam vėjui, šalčio poveikis sustiprėja ir žmonės jaučia daug žemesnę oro temperatūrą nei yra iš tikrųjų. Jei reikia išeiti, stenkitės, kad kelionė būtų kuo trumpesnė ir būtinai apsirenkite šiltai ir patogiai: suaugusieji ir vaikai turi dėvėti kepurę, megztą šaliką, kumštines pirštines, šiltus batus ir drabužius. Tinkamiausi drabužiai - iš vilnos, šilko, nes jie sulaiko daugiau kūno šilumos nei medvilnė, viršutinis drabužių sluoksnis turėtų būti neperpučiamas vėjo. Avėkite šiltą ne per ankštą avalynę, mūvėkite vilnones kojines, tinkamai apsaugokite rankas (venkite pirštuotų pirštinių). Kai einate į lauką, patepkite nepridengtas kūno vietas (ausis, nosį, skruostus) riebiu kremu, į kurio sudėtį neįeina vanduo. Ypač saugokite nušalusias kūno vietas. Be to, neikite į lauką ką tik nusiprausę ar išsimaudę. Saugokite nepridengtas kūno vietas nuo nušalimų, kai temperatūra yra žemiau −10° C.

Nelieskite šaltų objektų plikomis rankomis. Nesiremkite į metalinius daiktus, transporto priemones. Nesinaudokite savos gamybos elektros šildymo prietaisais, nejunkite kelių elektros prietaisų į vieną elektros lizdą ir nepalikite jų įjungtų į tinklą be priežiūros.

 

Šiltas, kaloringas maistas, sočiai vandens

Sinoptikams prognozuojant didelius šalčius, pasirūpinkite vandens, maisto ir kuro atsargomis. Jei turite galimybę, įsigykite šildymo prietaisus.

Jei šaltyje tenka ko nors laukti, negalima stovėti ar sėdėti ramiai, reikia kuo daugiau judėti. Lauke stenkitės nesuprakaituoti ir nesušlapti, jei drabužiai sušlapo, nedelsdami pakeiskite juos sausais. Atėjus iš šalčio, nerekomenduojama iš karto pulti šildytis prie šildytuvo arba gelbėtis karštais gėrimais, geriau kokį pusvalandį palaukti.

Be to, jei turite galimybę, valgykite šiltą, kaloringesnį maistą, gerkite šiltų skysčių ir venkite alkoholio. Reguliariai gerkite vandens, nes šaltis skatina dehidrataciją. Nerekomenduojama vartoti daug kofeino turinčių produktų ar rūkyti, nes tai skatina organizmą greičiau prarasti šilumą.

 

Atpažinkite nušalimą ir mokėkite padėti nukentėjusiajam

Atpažinkite pirmuosius nušalimo rizikos požymius: nemalonūs viso kūno šalčio pojūčiai, šalti rankų ir kojų pirštai, drebulys, rankų ir kojų pirštų skausmas, jų tirpimas, blyškios dėmės ant veido ir kitų odos sričių. Nuo šalčio dažnai nukenčia ir kojų ar rankų pirštai, pėdos. Esant lengvam nušalimui, pirmiausia žmogų reikia sušildyti (aplinkos temperatūra turi būti ne žemesnė nei 26 - 27 laipsniai), užkloti antklodėmis ar šiltais drabužiais. Jeigu žmogus turi sąmonę, reikia jam duoti šilto (bet ne karšto) gėrimo. Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, o nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu. Nerekomenduojama kaitinti nušalusių vietų karšta pūsle, šildytuvais ar laikyti prie ugnies, trinti sniegu ar šiurkščiu audiniu. Kai nušalimas yra sunkus, nukentėjusįjį pirmiausia reikia perkelti į šiltą patalpą. Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs – tuojau pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia šiltai susukti į storą audeklą ir skubiai kreiptis į greitąją medicinos pagalbą.

 

Šaltis ypač pavojingas vaikams, seneliams, benamiams

Didelis šaltis paveikia kiekvieną iš mūsų, tačiau kai kuriems žmonėms kyla didesnis pavojus sveikatai nei kitiems – kūdikiams, mažiems vaikams, paaugliams, vyresnio amžiaus žmonėms, benamiams beiapsvaigusiems nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Kitos rizikos grupės – asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, turintys protinių sutrikimų, vartojantys tam tikrus vaistus, imigrantai, atvykę iš kraštų, kuriems nebūdinga minusinė temperatūra. Vyresnio amžiaus žmonės priskiriami rizikos grupei, nes paprastai daugiau laiko praleidžia uždarose patalpose ir yra mažiau judrūs, tad jų organizmo šilumos reguliavimo sistema gali būti sutrikusi. Vyresnio amžiaus žmonėms reikia šiltesnių drabužių. Kūdikiai yra labiau linkę sušalti, todėl lauke reikia dažniau tikrinti, ar jų rankos ir kojos yra šiltos. Vaikas turi jausti komfortinę temperatūrą.

 

Dėl šalčio suaktyvėja ir turimos ligos

Dėl šalčio padidėja mirtingumas, gali suaktyvėti jau turimos ligos (širdies kraujagyslių, kvėpavimo takų). Esant šaltiems orams pirminės sveikatos priežiūros įstaigos ir ligoninės turi rūpintis didėjančiu pacientų, kenčiančių nuo šalčio poveikio, hipotermijos, nušalimų, traumų ir nelaimingų atsitikimų, kvėpavimo takų infekcijų ir širdies kraujagyslių ligų skaičiumi. Pasireiškus pirmiems kvėpavimo takų infekcijos požymiams, venkite kūno atšalimo.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl šalčio poveikio po 1−3 dienų padidėja mirtingumas nuo koronarinės širdies ligos, po 3−4 dienų – nuo smegenų kraujotakos sutrikimų (insultų), po ilgiau nei 5 dienų – nuo kvėpavimo takų ligų. Žiemąširdies kraujagyslių ligos sudaro 50−70 proc. padidėjusio mirtingumo, kvėpavimo takų ligos – 15−33 proc. Lietuvoje kasmet dėl šalčio poveikio miršta apie 400 žmonių. Jei sergate širdies ar plaučių ligomis, venkite aktyvaus poilsio lauke. Eidami į lauką nuo šalčio tinkamai apsaugokite galvą, rankas ir kojas. Jei naudojate inhaliatorių, jį reikia purkšti prieš einant į lauką. Jei sergate cukriniu diabetu, jūsų rankos ir kojos labiau pažeidžiamos šalčio, todėl pasirūpinkite išlaikyti jas šiltas. Jei sergate artritu, šaltis sustiprina simptomus, todėl sąnarius per šalčius reikia itin saugoti.

Parengta pagal Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas

 
Reklaminis skydelis