Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2938
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6331
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53657
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Tarybos posėdyje – svečiai, apdovanojimai, jau prasidėjusių metų biudžeto projektas ir žalia šviesa vietinei rinkliavai

2013 m. vasario 2 d. šeštadienis Nr.9 (1252)

Posėdyje – 5 Seimo nariai

Rajono mero Vytauto Vigelio iniciatyva buvo pakviesti į tarybos posėdį ir pagerbti buvę Seimo nariai, savo veikla daug nusipelnę mūsų rajonui, bei pasveikinti kadenciją pradedantys naujai išrinktieji. Pirmiausia meras išreiškė padėką už visokeriopą pagalbą rajonui ir palaikymą ilgamečiam Seimo nariui (absoliutus rekordas – 23 metai LR Seime), mūsų rajono Garbės piliečiui, Nepriklausomybės akto signatarui Česlovui Juršėnui.

Praėjusią kadenciją mūsų rajone išrinktas Seimo narys Konstantas Ramelis tokiais rekordais negalėjo pasigirti – jis sąžiningai ir garbingai atstovavo rajonui ketverius metus, paskutiniuose Seimo rinkimuose nedalyvavo, dabar dirba advokatu. Pasak jo paties, kai esi opozicijoje, klausimus spręsti daug sunkiau, bet vis dėlto gerų norų ir diplomatijos dėka Konstantas Ramelis, būdamas Seimo nariu, mūsų rajonui padarė daug gero, imkim kad ir išsaugotą ligoninę, teikiančią visas paslaugas. Didelė dalis Konstanto Ramelio darbinės veiklos susijusi su Švenčionių rajonu, kur jis 10 metų dirbo mokyklos direktoriumi, 24 metus – teisėju, 4 metai Seime – tiesioginis mūsų rajono gyventojų atstovavimas aukščiausioje šalies valdžioje. Aukščiausio lygio atstovavimas. Konstantui Rameliui dėkojo Prezidentė už jos dekretų rengimą priėmimui. Pirmasis atvejis Seimo istorijoje, kai Seimas dėkoja už darbą Seimo nariui: Konstantui Rameliui dėkojo Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Džiugu, kad buvęs Seimo narys Konstantas Ramelis ir toliau lieka neabejingas rajono reikalams – vienintelis iš visų svečių pasiliko iki pat posėdžio pabaigos ir įdėmiai stebėjo tarybos darbą.

Naujajame Seime yra du mūsų rajono gyventojų išrinkti Seimo nariai – Šarūnas Birutis ir Petras Čimbaras, abudu Darbo partijos atstovai. Matyt, teks susitaikyti, kad kultūros ministru tapusį Šarūną Birutį matysime rečiau, ir šįkart jis negalėjo atvykti į posėdį, tik perdavė linkėjimus tarybos nariams ir rinkėjams. O štai Seimo narys Petras Čimbaras posėdyje dalyvavo ir žada ateityje dažnai lankyti rajone, vykdyti rinkėjams duotus pažadus. Beje, pradėjęs aktyvų darbą su rinkėjais, jis ir dabar sulaukia nemažai mūsų rajono gyventojų skambučių.

Tarybos posėdyje neįprasta buvo matyti sėdintį prie svečių ilgametį rajono tarybos narį, o dabar – Seimo narį Zbignevą Jedinskį, į Seimą išrinktą Lenkų rinkimų akcijos sąraše. Jis sakė, kad nors ir išrinktas pagal sąrašą, laiko save Švenčionių rajono atstovu.

Paslaptinga Švenčionių trauka netikėtai pritraukė mums ir dar vieną Seimo narę – buvusią Vaiko teisių apsaugos kontrolierę Rimantę Šalaševičiūtę, išrinktą Socialdemokratų partijos sąraše. Ji buvo mįslingai pristatyta kaip Juršėno reikalų perėmėja, o jos padėjėja Alfreda Grigienė Seimo narę apibūdino kaip labai šiltą, jautrų žmogų, pavadino ją visų našlaičių motina. Nespėliosime, kodėl Seimo narė iš visos Lietuvos pasirinko Švenčionis, belieka džiaugtis, kad norinčių dirbti mūsų rajono labui atsirado daugiau negu tiesiogiai išrinko gyventojai. Ir dar – visi šie Seimo nariai – valdančiojoje koalicijoje. Gal taip Dievas atlygino už pastaruosius ketverius metus, kuriuos mūsų rajonas, mero žodžiais, buvo engiamųjų padėtyje...

 

Apdovanoti konkurso nugalėtojai

Tarybos posėdyje rajono meras Vytautas Vigelis pasveikino prieš šventes gražiausiai papuoštų kalėdinių vitrinų, langų, pastatų fasadų ir aplinkos konkurso nugalėtojus ir įteikė prizus. Gražiausiai ir kūrybiškiausiai šventėms papuoštomis pripažintos įstaigos ir įmones: VšĮ Švenčionių rajono pirminės sveikatos priežiūros centras (Strūnaičio g. 3, Švenčionys); UAB „Žeista“, Švenčionių plentas (Švenčionėliai); UAB „Cecilija“ kavinė (Bažnyčios g. 2, Pabradė).

Gražiausiai ir kūrybiškiausiai šventėms papuošė namus bei aplinką Ona ir Voitechas Kazakevič (Vidutinės kaimas, Strūnaičio seniūnija); Elena ir Sigitas Švereikos (Miško g. 26, Švenčionėliai); Rita ir Rimantas Nemeikos (Paupio g. 27, Švenčionėliai).

 

2013-ųjų biudžetas – kol kas nesubalansuotas

Finansų skyriaus vedėja Liusia Januš pateikė tarybai 2013-ųjų biudžeto projektą. Kol kas jis nesubalansuotas, tik pajamos ir išlaidų poreikis, kuris nepalyginamai didesnis už galimybes. Po pirmojo skaitymo tarybos narių laukia didelis darbas – subalansuoti ir patvirtinti biudžetą, nors jau pagal sausio mėnesį akivaizdu, kad lėšų trūks viskam. Jautriausiai sričiai – socialinei paramai – valstybės dotacija sumažinta 2 mln. Lt, lėšų pašalpoms jau sausio mėnesį trūko 40 tūkst. Lt. Artimiausios pora savaičių – laikas teikti pasiūlymus. Apibendrindamas diskusijas meras Vytautas Vigelis pabrėžė, kad visų savivaldybių, kurių bendra skola sudaro beveik 2 mlrd. Lt, padėtis sudėtinga, jau net prabilta apie galimą Vilniaus miesto savivaldybės bankrotą. Susitikime su merais Premjeras pažadėjo, kad biudžetas metų eigoje bus peržiūrimas.

 

Taryba pritarė vietinės rinkliavos įvedimui

Žemės ūkio skyriaus vedėjas Albertas Marma, pristatydamas klausimą dėl rinkliavos įvedimo, sakė, kad daug metų buvo stengtasi plėsti atliekų tvarkymo paslaugas, bet daugiau kaip 70 proc. perkopti nepavyko, todėl, manoma, teisingiausia bus nuo 2014 metų sausio 1 d. įvesti vietinę rinkliavą. Taryba rinkliavos įvedimui pritarė, toliau vyks pasirengimas tikrai sudėtingam procesui – nuostatų rengimas, mokesčio skaičiavimo metodikos sudarymas, duomenų registro kūrimas ir kt. Remiantis jau taikančių rinkliavą savivaldybių patirtimi, rinkliavos dydis gali būti nustatomas pagal gyventojus, pagal būsto plotą arba mišrus. Pasak A.Marmos, socialiai teisingiausias būtų mišrus skaičiavimas, nors jį sudėtingiau administruoti. Tikriausiai šis klausimas susilauks ir aktyvaus gyventojų atgarsio, nes skirtingais atvejais gyventojams naudingesnės skirtingos metodikos. Vienišam žmogui, gyvenančiam dideliame name, net mišrus skaičiavimas nebus palankus, jau nekalbant apie tą, kur imama pagal būsto plotą. Negali nesutikti su skyriaus vedėjo posėdyje pasakytais žodžiais: „Juk ne kvadratiniai metrai teršia“. Projekto rengėjai pasiruošę ieškoti labiausiai priimtino ir socialiai teisingiausio varianto.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ