Mes turime 272 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2068
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12255
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88285
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Karjeros diena. Naujovė sutraukusi į mokyklą didžiulį būrį garbingų svečių

2013 m. vasario 9 d. šeštadienis Nr.11 (1254)

Karjeros planavimas – nuo pradinės suolo

„Švenčionių vidurinė mokykla imli naujovėms, - didžiuodamasis sako ilgametis jos direktorius Jurij Semaško. – Ir turi gerą vardą visuomenėje“. Viena iš tokių naujovių, kuriai šiais mokslo metais skiriamas didžiulis dėmesys – karjeros planavimas. Direktorius sakė, kad nuo 2012 m. spalio mėnesio mokykla dalyvauja Švietimo ir mokslo ministerijos bei Lietuvos mokinių informavimo ir techninės kūrybos centro vykdomame projekte „Ugdymo karjerai ir stebėsenos modelių sukūrimas ir plėtra bendrajame lavinime ir profesiniame mokyme“, kurio tikslas kaip tik ir yra padėti mokiniui sėkmingai planuoti savo karjerą. Juk dabar mokiniui tenka gana anksti rinktis dalykus, kuriuos mokysis, planuoti, kokius laikys egzaminus, o tai lemia, kokias studijas galės rinktis ateityje.

Rekomenduojama, kad karjeros planavimo vaikai pradėtų mokytis jau nuo pradinių klasių. Tad šiais mokslo metais Švenčionių vidurinėje mokykloje toks dalykas jau buvo ir įvestas. „Pradinukai pradeda nuo susitikimo su tėveliais, apsilankymo jų darbovietėse ir susipažinimo su įvairiomis profesijomis. Tam panaudojama dalis tų valandų, kurios skiriamos kultūrinei, pažintinei, sportinei ir kitokiai papildomai veiklai, išvykoms, - pasakojo direktoriaus pavaduotoja ugdymui Liudmila Archipova. – Mokykloje dažnai rengiami susitikimai su buvusiais mokiniais, kurie dabar yra puikūs įvairių sričių specialistai, doktorantai, mokslo aukštumų siekiantys žmonės“.

 

Šurmuliavo „Idėjų mugė“

Vasario 1 d. Švenčionių vidurinėje mokykloje visą dieną vyko grandiozinis renginys, kuriam kruopščiai rengėsi ne tik jo vadovė mokytoja Liudmila Semaško, bet ir mokyklos administracija ir visa pedagogų bei mokinių bendruomenė. Mokiniai aktyviai dalyvavo idėjų ir įvairiausių dirbinių mugėje, kur buvo galima įsigyti ir įvairių rankdarbių, originalių papuošalų, paveikslų, dovanėlių artėjančiai Valentino dienai, Užgavėnių kaukių, kedro riešutų ar tiesiog patiekalų receptų. Mokyklos koridoriuose šurmuliavo linksmai nusiteikusių vaikų būreliai, prie jų stabčiojo mokytojai ir svečiai, kurių ne vienas dosniai parėmė moksleivius ir jų veiklą, įsigydamas iš jų mielų daikčiukų.

 

Ypatinga mokyklos trauka

Pirmą kartą rengiamos Karjeros dienos svečiai buvo ne tik šios mokyklos abiturientai, dirbantys ir rajone, ir kitose Lietuvos vietose, bet ir su šia mokykla lyg ir neturintys jokių ryšių įvairių sričių specialistai, karjeros siekiantys profesionalai. O jų visų prisirinko didžiulis būrys: kelios dešimtys buvusių šios mokyklos mokinių, rajone ir ne tik dirbančių miškininkų, verslininkų, menininkų, teisininkų ir t.t. Beveik visi kviestieji tą penktadienį sugebėjo atsiplėšti nuo darbų, kokie svarbūs jie bebūtų, pasiimti laisvadienį, kad galėtų beveik visą dieną paskirti mokyklai, kurios mokiniai trokšta kuo plačiau susipažinti su įvairiausiomis profesijomis, iš pirmų lūpų išgirsti, kaip reikia pasirinkti tolimesnes studijas, kaip siekti savo tikslo ir susirasti svajonių darbą.

Maloniai stebina ir džiugina ypatinga Švenčionių vidurinės mokyklos trauka – įvairių laidų abiturientai čia dažni svečiai. Neretai susitikimai vyksta net jų pačių iniciatyva, be jokios progos jie skuba čia tarsi į brangiausią ir mylinčią šeimą pasidžiaugti savo pasiekimais, pasidalinti patirtimi ir padrąsinti dar mokyklos suole sėdinčius vaikus, atveža dovanų. Šios mokyklos bendruomenė tokiais šiltais ryšiais labai džiaugiasi ir didžiuojasi, kad absoliučiai visus savo mokinius gerai pažįsta, myli, gerbia ir vertina ir tada, kai jie dar mokosi mokykloje, ir tada, kai jie išeina savarankiško gyvenimo keliu. „Stengiamės pabrėžti ir išskirti kiekvieno iš jų gerąsias savybes bei pagirti už kiekvieną, net ir patį kukliausią pasiekimą ar gerą darbą“, - šiltai šypsodamasi pabrėžė direktoriaus pavaduotoja ugdymui L.Archipova.

 

Geri pinigai ir geras darbas?

Karjeros planavimas – naujas dalykas Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose, ne visos mokyklos šią naujovę ėmėsi diegti, o Švenčionių vidurinė mokykla vieni iš pirmųjų įžengė į šį procesą. Renginyje dalyvavusi Ramunė Liaukienė, Lietuvos mokinių formaliojo švietimo centro karjeros konsultantė džiaugėsi, kad šioje mokykloje karjeros planavimo projektas startuoja labai sparčiai, tai turėtų padėti mokiniams dar sėkmingiau įsilieti į darbo rinką ir didinti jų motyvaciją. Ji sakė, kad klausdama vaikų apie karjerą ji dažniausiai išgirsta, kad tai geri pinigai ir geras darbas, na, dar gali būti nelabai geras darbas, bet geri pinigai. Tačiau karjera dabar yra suvokiama kaip viso gyvenimo, ne tik iki darbo suradimo, darbo, saviraiškos, mokymosi dermė, o sėkminga karjera – tai gebėjimas derinti ir darbą, ir laisvalaikį, ir gyvenimą šeimoje. O svarbiausia siekiamybė – visu tuo džiaugtis. Mokyklos bendruomenei ji įteikė pavasariškai šiltą kompoziciją, kurios dalys atspindi pagrindines karjeros kompetencijos sritis: savęs pažinimas, karjeros dalyvių pažinimas, karjeros planavimas ir karjeros įgyvendinimas, o projekto vadovei L.Semaško – šakotį, kad sunkaus darbo vaisiai būtų dar saldesni.

 

„Susirask mėgstamą darbą ir tau daugiau niekada nebereikės dirbti...“

Pristatydamas į pirmą kartą rengiamą Karjeros dieną atėjusius svečius Švenčionių vidurinės mokyklos direktorius Jurij Semaško pažymėjo, kad visi šie dabar daug pasiekę gerbiami žmonės taip pat buvo vaikais, sėdėjo mokyklos suoluose, sportavo, dainavo, sprendė uždavinius, išdykavo. O dabartinius mokinius paragino drąsiai klausti, kaip jiems tai pasisekė, kas jiems padėjo, kas trukdė ir kaip jie įveikė sunkumus, ką dar norėtų nuveikti.

„Susirask mėgstamą darbą ir tau daugiau niekada nebereikės dirbti“, - tokią visiems gerai žinomą frazę kartojo daugelis Karjeros dienos svečių: buvęs Seimo narys, teisininkas Konstantas Ramelis, UAB „Ausegra“ autoserviso vadovas Arvydas Gailiušas, bitininkas Aleksandras Pupkevičius, rajono tarybos narys, verslininkas, ūkininkas Vaclavas Gabrinovičius, girininkas ir fotografas Jonas Barzdėnas, miškininkė Onutė Gylienė, ekologai Marius Semaška ir Tatjana Ivanova, paleontologijos doktorantas Andrej Spiridonov, „Plaza langai“ vadybininkas Juzef Muchlia, pasienietis Sergej Golosujev, policijos komisariato specialistė Liudmila Černiavskytė, UAB „Švenčionių vaistažolės“ specialistas Vadim Žarin, AB „Avia Solutions Group“ specialistė Irina Travkina, Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Kunigaikščio Vaidoto TPLB S5 skyriaus kapitonė Jelena Felde-Rotmanienė, „Swedbank“ specialistė Veronika Naidionova, verslininkė Zoja Asmus, kunigai Vidas Smagurauskas, Renaldas Kučko ir studentės Lijana Špakova, Margarita Tomaševič ir kiti svečiai. Beveik kiekvienas sakė rinkęsis profesiją pagal savo pomėgius, tada ir sekasi geriau, ir pinigai mėgstamame darbe lengviau uždirbami. Ragino karjeros nesuprasti tik kaip aukštų postų ir gero atlyginimo, daug svarbiau surasti save, gebėti savo charakterio savybes ir žinias pritaikyti darbo rinkoje.

Labai gražiai ir su humoru apie karjerą ir gyvenimo kelio pasirinkimą kalbėjo Švenčionių dekanas, klebonas Vidas Smagurauskas, kuris sakė svajojęs tapti gydytoju, bet vėliau supratęs, kad juo būti negalės, nes bijąs kraujo. Tačiau kartą išmaudęs kaimyno viščiukus, kurių keletą po tokių procedūrų teko laidoti, sakė suvokęs, jog galįs ir krikštyti, ir laidoti...

Apibendrindama visų kalbėjusiųjų mintis ir prisimindama savo karjeros posūkius Švenčionių rajono mero pavaduotoja Raja Krupenina palinkėjo mokyklos bendruomenei ir toliau išlikti tokiai aktyviai, ieškančiai naujovių, o mokiniams –drąsiai ir ryžtingai siekti savo tikslų, būti imliems žinioms ir sėkmingai įgyvendinti visas svajones.

Po susitikimo aktų salėje visi svečiai išsiskirstė po klases, kur vedė pamokas, plačiau pasakojo apie savo veiklą, atsakė į mokinių ir mokytojų klausimus. Po to vyko veiklos apibendrinimas klasėse, gautos informacijos sisteminimas, formuojamas „Mano sėkmės medis“ ir Karjeros dienos apibendrinimas prie apskrito stalo.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis