Mes turime 308 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1978
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12165
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88195
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Taryba patvirtino 2013-ųjų metų biudžetą

2013 m. kovo 2 d. šeštadienis Nr.16 (1259)

Biudžetas kasmet mažėja

Paskutinę vasario dieną vykusiame rajono savivaldybės tarybos posėdyje ryškia balsų dauguma – 16 balsų - Švenčionių rajono savivaldybės taryba patvirtino 2013 metų biudžetą, kurį sudaro 57 mln. 148100 Lt pajamų ir 62 mln. 274060 Lt išlaidų. Antrus metus iš eilės biudžetas deficitinis – tai paskolos investiciniams projektams finansuoti (5 mln. 126500 Lt). Pajamų struktūra išliko ta pati – 51 proc. sudaro valstybės deleguotos funkcijos ir dotacijos, 49 proc. savarankiškos funkcijos. Nors statistika skelbia, kad Lietuvoje ekonomikos augimas bene didžiausias ES, šalies savivaldybių biudžetai nuo 2009 metų kasmet nuosekliai mažėja. Ne išimtis ir Švenčionių rajonas. Šių metų biudžetas vėl daugiau kaip milijonu litų mažesnis negu praėjusiais metais. Pagrindinis biudžeto pajamų šaltinis – gyventojų pajamų mokestis - sumažintas 400 tūkst. Lt. Pernai pajamos sudarė 58 mln. 672,7 tūkst. Lt, išlaidos 62 mln. 972,7 tūkst. Lt, deficito skirtumas dengtas paskola investiciniams projektams koofinansuoti.

Rajono savivaldybės administracijos specialistai, ne pirmus metus priversti labai kruopščiai ir atsargiai dalinti kiekvieną litą asignavimų valdytojams, ieškojo sprendimų, stengdamiesi užtikrinti visų įstaigų veiklą ir paslaugų teikimą. Finansų skyriaus vedėja Liusė Januš pabrėžė, kad nė vienam asignavimų valdytojui, nė vienai programai nepavyko skirti pakankamai lėšų. Reikės lėšas naudoti labai taupiai, mažinti darbo užmokestį, bet tai jau ne naujiena, taip buvo kelerius metus. Opozicija daugiausia priekaištavo, jų nuomone, dėl dėmesio stokos sportui ir sporto objektams, bet konkrečių pasiūlymų, iš kur imti daugiau lėšų, nenuskambėjo, neskaitant siūlymų kai kurias išlaidų eilutes, pasak specialistų, mažinti nepamatuotai, kas sugriautų paslaugų teikimą.

Opozicijos priekaištus santūriai įvertino tarybos narys Antonijus Junda: „Nėra ko ir laukti, kad opozicija gintų biudžetą, bet mes turime jį apginti, todėl kviečiu balsuoti už biudžetą tokį, koks jis yra. 1 mln. mažesnis? Bet juk pernai biudžetas taip pat buvo mažesnis, o katastrofa neįvyko, išgyvenome, išgyvensime ir šiemet. Galbūt sunkiau, bet išgyvensime. Reikia mažiau verkšlenti“.

Darius Velička savo pasisakyme kreipėsi į opoziciją ir pacitavo Konstanto Ramelio viename posėdyje pasakytus žodžius: „Kaip sakė buvęs Seimo narys Konstantas Ramelis, jūs (opozicija - red.) daugiau trukdėte, negu padėjote“. D.Velička įvardijo visiems gerai žinomas skurdaus biudžeto priežastis – padėtį neigiamai veikė daug veiksnių, tarp jų ir pasaulinė krizė bei emigracija, ir išorinė, ir vidinė, apie kurią kol kas mažai kalbama. Gyventojai ne tik išvyksta į kitas šalis, bet ir masiškai kraustosi į didesnius miestus, regionai sparčiai tuštėja. Padėtis kritinė, skubiai reikia investicijų, kurios realiai kurtų darbo vietas, ir ne pavienes, o po 100-150. Be valstybės investicijų to nebus. D.Veličkai antrino tarybos narys Vytautas Bulka, jis klausė opozicijos, ką jos nariai padarė, kad rajone būtų surenkama daugiau gyventojų pajamų mokesčio, kiek ji, neskaičiuojant Janinos Deveikienės įmonės, sukūrė darbo vietų, kiek jų sukūrė Zenonas Zenkevičius, kur ūkininkų tėvo ir sūnaus Klipčių darbo vietos. Šį pasisakymą lydėjo tyla.

Biudžetas patvirtintas.

 

Sprendimas jungti seniūnijas

Taryba priėmė sprendimą optimizuoti seniūnijų veiklą, jungiant miestų ir kaimų seniūnijas. Priėmus sprendimą, prasideda pasirengimo procesas – dokumentų tvarkymas, ribų tikslinimas, gyventojų apklausos.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis