Mes turime 193 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1622
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4345
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56633
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Daugiabučių renovaciją gyventojai vertina palankiai ir dauguma pritaria

2013 m. kovo 9 d. šeštadienis Nr.18 (1261)

Rajono meras Vytautas Vigelis pristatė naująją daugiabučių renovacijos programą visų trijų rajono miestų – Švenčionių, Pabradės ir Švenčionėlių – gyventojams. Žmonės gausiai rinkosi į susitikimus, aktyviai domėjosi, klausinėjo. Po susitikimų meras pasidžiaugė, kad žmonės supranta renovacijos reikalingumą.

 

„Ledai“ pajudėjo

Turbūt ankstesnė Vyriausybė nesurado bendros kalbos su gyventojais arba nė neieškojo. Ketverius metus renovacija tebuvo tuščios kalbos, milijardas litų gulėjo banke, o valdžia teigė, kad gyventojai nenori pagerinti savo būsto. Galop Kubiliaus Vyriausybė nusprendė už dalį renovacijai skirtų lėšų nupirkti… sraigtasparnių. Štai kodėl dabar savivaldybėms tenka skubėti su projektais ir varžytis dėl likusio vos pusės milijardo litų, už kuriuos numatoma renovuoti apie 500 daugiabučių visoje Lietuvoje.

Dabartinė Vyriausybė rimtai ėmėsi šios problemos, pakeitė modelį, sukūrė ir patvirtino naują renovacijos programą, jo vykdymą perdavė savivaldybėms. Prieš metus ankstesnės valdžios laikytas neįmanomu dalyku, renovacijos procesas sparčiai įsibėgėja.

 

Rajone rezultatai neblogi

Savivaldybėms buvo pavesta parengti Energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose pastatuose programas, atrinkti daugiausiai energijos suvartojančius daugiabučius namus, statytus iki 1993 metų, ne mažesnius kaip 10 butų, kuriems šiluma tiekiama centralizuotai, ir kurie per metus suvartoja daugiau kaip 150 kWh/kv. m. Rajone sudarytas renovuotinų daugiabučių sąrašas, pirmumą teikiant daugiausia energijos sunaudojantiems namams, t. y., tiems, kurių šildymas yra brangiausias. Į susitikimus pirmiausia kviečiami šių namų gyventojai, pas juos lankosi specialistai ir siūlo pasirašyti, kad sutinka, jog namas, kuriame jie gyvena, būtų renovuojamas. Kad procesas galėtų judėti toliau, reikia daugiau kaip pusės namo gyventojų sutikimo, bet bankas pageidauja, kad tokių būtų daugiau, apie 60 proc. Rajone renovacijos procesą organizuoja Vietinio ūkio skyrius ir daugiabučių administratoriai - „Švenčionių švara“ ir „Pabradės komunalinis ūkis“. Su gyventojais bendraujantys darbuotojai sako esą patenkinti rezultatais – daugiau kaip pusė gyventojų pasirašo sutikimus. Savivaldybės interneto tinklapyje paskelbta gyventojų apklausa byloja apie geras perspektyvas – už renovaciją pasisako 85 proc. dalyvavusių apklausoje.

 

Renovacijos nauda - neabejotina

Rajone renovacija nėra naujiena. Vykdant įvairius savivaldybės parengtus projektus ir visuomeninių pastatų, ir daugiabučių namų renovacija jau vyksta.

Pirmieji rajone renovuoti 8 aštuonbučiai Švenčionėliuose, šiais metais bus renovuota 10 daugiabučių Švenčionyse ir 4 Pabradėje. Iki metų pabaigos turėsime pakankamai gerų pavyzdžių – 22 renovuotus daugiabučius. Renovuoti vaikų darželiai pasiekė net didesnį energijos taupymo efektyvumą negu buvo planuota.

 

Naujovė - gyventojams nereikės prisiimti įsipareigojimų

Parama būsto renovacijai sudaro 40 proc. Didžiausia naujovė, kad gyventojams patiems nereikės imti kreditų. Administratorius kreipsis į JESSICA lėšas administruojantį banką ir savo vardu pasirašys paskolos sutartį programos įgyvendinimui. Po renovacijos, kaip planuojama, 50 proc. sumažėjus šildymo išlaidoms, iš sutaupytos šilumos mokesčio dalies bus apmokamos renovacijos išlaidos ir dar apie 10 proc. žmogus sutaupys. Renovacija išlaidų nepadidins, nors būstas bus iš esmės pagerintas, jau nekalbant apie estetinį vaizdą. Atkreipkite dėmesį, kas Švenčionių daugiabučių kvartale traukia žvilgsnį? Ogi renovuotas ir nuotaikingomis spalvomis džiuginantis „Liepaitės“ darželis. Renovacija visiems pilkiems ir apšiurusiems pastatams suteiks tokią išvaizdą.

Administratorius rinks investicijų grąžos mokesčius ir atsiskaitys su kredito įstaiga maždaug per 20 metų. Žmonės nerimauja, ar per tiek metų nesikeis kaina. Pasak specialistų, dėl renovacijos mokestis tikrai nebrangs. Kas kita kuro kainos. Jų praktiška neįmanoma numatyti. Jeigu brangs kuras, natūralu, brangs ir šildymas, bet nerenovuotame name jis juk brangtų dar labiau. Sumažėjus šilumos energijos poreikiui, teks persitvarkyti ir šilumos gamintojams.

 

Atsisakiusieji renovuoti būstą neteks kompensacijų už šildymą

Ši sąlyga turėtų įtikinti ne tik dabar gaunančius kompensacijas, laikini sunkumai gali užklupti ir kitus. Nepasiturintiems gyventojams bus dengiamas ir kreditas, ir palūkanos. Rajone kompensacijas gauna vidutiniškai kas trečia daugiabučiuose gyvenanti šeima.

 

(Plačiau apie renovacijos sąlygas galima pasiskaityti savivaldybės tinklapyje www.svencionys.lt. Tema bus tęsiama.)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis