Mes turime 159 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1029
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3752
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:56040
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Bendruomenės gaivina senuosius amatus

2013 m. kovo 9 d. šeštadienis Nr.18 (1261)

Pradedamas įgyvendinti Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonės „Teritorinis ir tarptautinis bendradarbiavimas“ tarptautinio bendradarbiavimo projektas „Senieji amatai šiandien (SAŠ)“

Švenčionių rajono vietos veiklos grupė „Švenčionių partnerystė“ ir dvi Latvijos vietos veiklos grupės „Jūrkante“ ir „Cėsu rajona lauku partneriba“, dar pernai pasirašiusios bendradarbiavimo sutartį, parengė projektą ir, gavusios paramą iš programos LEADER lėšų, pradeda jį įgyvendinti.

Projekto pagrindinė idėja – artimiau supažindinti kaimo gyventojus su vis dar gyvuojančiais senaisiais, tradiciniais amatais, suteikti galimybę amatininkams perteikti žinias, įgūdžius bei patirtį kaimo jaunimui, dalyvaujant bendrose dviejų valstybių atstovų projekto veiklose. Visi projekto partneriai vietos plėtros strategijose yra įvardiję kaip vieną iš probleminių, reikalingų paramos sričių – kaimo gyventojų užimtumo skatinimo, amatų gaivinimo, amatų centrų kūrimo bei kultūros paveldo išsaugojimo sritis.

Švenčionių rajone, Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre šią vasarą bus surengta 5 dienų tarptautinė amatininkų stovykla. Kiekviena projekto šalis surinks, susistemins ir paskleis informaciją apie krašte esančius amatininkus ir gyvuojančius amatus, išleis iliustruotus leidinius – katalogus 4 kalbomis (lietuvių, latvių, rusų ir anglų). Projekto veiklos pasirinktos būtent tokios, kad kaimo žmonės, siekiantys savo laisvalaikį padaryti turiningesnį ir prasmingesnį, norintys geriau pažinti savo krašto turtingą paveldą ir daugiau pažinti kaimyninės valstybės kaimo žmones, tradicijas, paveldą, per aktyvius bendrus praktinius mokymus, per turiningus šventinius renginius pajustų pasididžiavimą savo kraštu, pamažėtų nusivylimo ir neigiamo požiūrio į gyvenimą dabartiniame kaime. Be to, siekiama prisidėti ir prie gyvenančių ir kuriančių kaime amatininkų patirties sklaidos, padėti jiems parduoti jų dirbinius jau tarptautiniu mastu. Suplanuota surengti 3 praktinius seminarus kaimo gyventojams - kiekvienoje VVG po vieną 2 dienų seminarą. Seminarus ves priimančios projekto šalies amatininkai pasirinktomis unikaliomis temomis: VVG „Jūrkante“ pagrindinė tema – senųjų muzikos instrumentų restauravimas, VVG „Cėsu rajona lauku partneriba“ – medžio drožiniai, audimas ir kaimo kulinarinis paveldas.

Ateinančią savaitę, kovo 14 d. pirmasis seminaras („Vilnos kelias“) vyks Reškutėnų kaime, buvusios mokyklos patalpose, kovo 15 d. – Kaltanėnuose, ugdymo ir turizmo centre („Juostų diena“). Seminaruose dalyvaus po 15 žmonių iš kiekvienos partnerio pusės.

Šeštadienį, kovo 16 d., prie Švenčionėlių kultūros centro (ir pastato viduje) nuo pat ryto šurmuliuos tarptautinė amatų mugė: amatus demonstruos rajono ir svečių iš Latvijos amatininkai, mugės lankytojai galės įsigyti įvairiausių dirbinių. Mugė prasidės nuo 8 val.

Čia pat, Švenčionėlių kultūros centre, rengiama tarptautinė konferencija „Senieji amatai šiandien“. Į konferenciją pakviesti Žemės ūkio ministerijos, Žemdirbių mokymo metodikos ir LEADER centro, Rinkos reguliavimo agentūros Sertifikavimo skyriaus specialistai, projekto partnerių atstovai aptars situaciją amatų išsaugojimo ir plėtoties srityje. Konferencijos pradžia 10 val.

 
Reklaminis skydelis