Mes turime 282 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2974
mod_vvisit_counterŠią savaitę:6367
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:53693
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Projekto „Senieji amatai šiandien“ pradžia - Reškutėnuose

2013 m. kovo 20 d. trečiadienis Nr.20 (1263)

Dar pernai Švenčionių rajono vietos veiklos grupė „Švenčionių partnerystė“ ir dvi Latvijos vietos veiklos grupės „Jūrkante“ ir „Cesu rajona lauku partneriba“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Buvo parengtas projektas ir, gavus paramą iš programos LEADER, jis pradėtas įgyvendinti. Kadangi pagrindinė projekto idėja – artimiau supažindinti kaimo gyventojus su vis dar gyvuojančiais senaisiais tradiciniais amatais, suteikti galimybę amatininkams perteikti žinias, įgūdžius ir patirtį kaimo jaunimui dalyvaujant bendrose dviejų valstybių Latvijos ir Lietuvos projekto veiklose, visai logiška, kad projektas „Senieji amatai šiandien“ savo kelią pradėjo Reškutėnuose, kur yra įsikūrusi viena pirmųjų rajone kaimo bendruomenių, aktyviai dalyvaujanti įvairiuose projektuose. Be to, Reškutėnai ir jo apylinkės turi gilias  įvairių liaudies amatų bei istorines šaknis. Šiame krašte visada buvo šaunių audėjų, verpėjų ir kitų tradicinių amatų meistrų.

Kovo 14 d. į buvusį Reškutėnų mokyklos pastatą rinkosi seminaro „Vilnos kelias“ dalyviai. Atvyko žmonės ne tik iš mūsų rajono, bet ir svečiai iš Latvijos, iš mano jau minėtų „Jūrkante“ ir „Cesu rajona lauku partneriba“ vietos veiklos grupių. Svečius pasitikusios projekto vadovė Birutė Borovikienė ir Reškutėnų kaimo bendruomenės pirmininkė Janė Petkūnienė supažindino svečius su Reškutėnų kaimo bendruomenės veikla, o muziejininkė Viktorija Lapėnienė papasakojo apie turiningą šio krašto istorinę praeitį. Tuo pat metu daug dėmesio susilaukė audėjos Alytė Mikštienė ir Elena Jablonskaitė iš Vaiciukiškės kaimo, demonstravusios audimo meną, o kitoj salytėj prie verpimo ratelio triūsė reškutėniškė Viktorija Urbonienė. Gali kilti klausimas, kuo čia dėtas verpimas, audimas ir vilnos kelias? Atsakymas paprastas – tai sudėtinė vilnos kelio kryptis, nes iš vilnos buvo verpiami siūlai, kurie panaudojami buvo audimui arba mezgimui.

Apie mūsų rajone vykdomus projektus papasakojo projekto vadovė Birutė Borovikienė ir Reškutėnų bendruomenės pirmininkė Janė Petkūnienė. Apie Latvijos vietos veiklos grupių „Jūrkante“ ir „Cesu rajona lauku partneriba“ vykdomus projektus papasakojo Kristaps Soms ir Kristine Zake.

Nuo ko prasideda vilnos kelias? Žinoma, nuo avių. Todėl ir seminaro dalyviai apsilankė pas avis auginantį Kazimierą Pranskų, o po pietų apie vilnos karšimą ir vėlimą papasakojo Lilė Puzyriova. Beje, seminaro dalyviai sau atminimui galėjo nusivelti kažką iš vilnos. Vakarop seminaro „Vilnos kelias“ dalyviai išvyko į Švenčionis, kur apsilankė Lilės ir Pavelo Puzyriovų vilnų karšykloje. Tuo ir baigėsi pirmoji projekto „Senieji amatai šiandien“ diena. Antrą dieną Kaltanėnų ugdymo ir turizmo centre vyko seminaras „Juostų diena“. Su juostų vijimu seminaro dalyvius supažindino Sigutė Mudinienė, o su juostų pynimu – Rasa Breidokienė. Žinoma, visi norintys galėjo ir patys pabandyti pinti ar vyti juostas, o vakare su kulinariniu paveldu, vaistiniais augalais, arbatžolėmis seminaro dalyvius supažindino Algirdas ir Rasa Breidokai.

Algis JAKŠTAS