Mes turime 301 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5755
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19615
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91972
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Kai sąvartynai nepriima atliekų „makalynės“

2013 m. kovo 27 d. trečiadienis Nr.22 (1265)

Kavinės, barai, kitos viešojo maitinimo įstaigos. Tokių Švenčionių rajone užsiregistravusiųjų priskaičiuojama dvylika: po tris Švenčionyse, Švenčionėliuose ir Pabradėje, likusios Zadvarninkuose ir Sariuose.

Ten, kur gaminamas maistas, labai dažnai susidaro ir nemažai jo atliekų. Gerai prisimenu, per sovietmetį dažnai tokiomis maisto atliekomis Švenčionių ligoninė jos įsigytas kiaules šerdavo, vėliau jas skersdavo. Tokiu būdu sutaupydavo dalį rublių, skirtų ligonių stalui.

Dabar tie laikai tikriausiai daug kam primiršti arba visiškai užmiršti. Labai sugriežtinti ir atliekų tvarkymo reikalavimai.

Apie tai kalbamės su Švenčionių rajono agentūros vyriausiuoju specialistu Vytautu VEIKUČIU.

 

- Vilniaus regione dabar vyksta planinis viešojo maitinimo įstaigų patikrinimas, - sako jis. – Ypač svarbu įsidėmėti, kad maisto atliekos jokiu būdu nepatektų į bendrą komunalinių atliekų srautą. Tokių sumaišytų atliekų sąvartynai nepriima.

 

- Tad kur dėti susidariusias maisto atliekas?

- Jos turi būti perduotos atliekų perdirbėjams, - tęsia pradėtą mintį V.Veikutis. – Tą numato Atliekų tvarkymo taisyklės, įsigaliojusios nuo 2011-ųjų gegužės mėnesio. Taisyklės numato, kad viešojo maitinimo įstaigos privalo rūšiuoti atliekas jų susidarymo vietoje. Surinktos atliekos, išskyrus žaliąsias (žolę), turi būti laikomos nerūdijančioje ir vandens nesugeriančiose talpyklose. Į jas neturi patekti nei graužikai, nei katinai ar paukščiai. Iš talpyklų netusi tekėti jokie skysčiai.

 

- Ar atliekų turėtojas negali jų pats tvarkyti?

- Perdirbti gali ir pats – užkompostuoti kompostavimo duobėse. Gali būti ir kitas variantas – maisto atliekas sušerti tik savo laikomiems gyvūnams: vištoms, kiaulėms, šunims ar kt. Bet jokiu būdu neturi teisės jų parduoti ar perduoti ūkininkams, medžiotojų būreliams, nes jie nėra atliekų tvarkytojai.

 

- Ar jau daug mūsų rajone patikrinta viešojo maitinimo įstaigų?

- Iki kovo 20-osios patikrinome 60 proc. viešojo maitinimo įstaigų.

 

- Kokie pirmieji planinio patikrinimo įspūdžiai?

- Nuoširdžiai pasakius, tikrai geri. Rajone esančios viešojo maitinimo įstaigos, nors ir nedidelės, joms iškeltus reikalavimus vykdo nepriekaištingai. Pavyzdžiui, Švenčionyse esantis „Tritaškis“ aliejaus atliekas surenka į iš vienos Vilniaus firmos atvežtas talpyklas. Vilniečiai šias atliekas patys išsigabena į vietą.

Pagirtinai taip pat dirba Švenčionyse esanti „Arka“, H.Adomavičienės individuali įmonė Pabradėje, J.Deveikienės Švenčionėlių viešojo maitinimo individualios įmonės „Rimtis“ ir „Ultra“.

Bronius NARKŪNAS

 
Reklaminis skydelis