Mes turime 523 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:7833
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14243
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:95992
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nuo rudens gyventojai galės elektroniniu būdu teikti pranešimus policijai ir stebėti jų nagrinėjimą

2011 m. birželio 29 d., trečiadienis Nr. 47 (1094)

Ši paslauga gyventojams skirta tais atvejais, kai reikia neskubios pagalbos. Skubi pagalba – iškvietimai telefonu – išlieka.
 

Policijos departamentas pristatė projektą „Viešosios policijos paslaugos „Pranešimų policijai teikimas“ perkėlimas į elektroninę erdvę“. Projektas pradėtas įgyvendinti 2009 m. gegužės 1 d., numatoma pabaiga šių metų lapkričio 1 d.

Projektą pristatęs Policijos departamento prie LR VRM Policijos valdybos Licencijavimo skyriaus viršininkas Audrius Čiupaila sakė, kad departamentas rudenį nekantriai laukia trumpai vadinamos e-Policijos starto, kai gyventojams bus sukurta patogi, lengvai pasiekiama elektroninė viešoji paslauga – galimybė visą parą kreiptis į policiją (pateikti pareiškimą, pranešimą ar skundą) neišeinant iš namų arba iš darbovietės – elektroniniu būdu ir sulaukti grįžtamojo ryšio. Pateikęs e-Policijai pareiškimą, gyventojas gaus visą su juo susijusią informaciją. Tai reiškia, kad asmuo pats galės kontroliuoti visą pareiškimo tyrimo eigą - bet kuriuo laiku prisijungęs prie e-Policijos matys, kokių priemonių imtasi siekiant išaiškinti nusikaltimą ar teisės pažeidimą, apie kurį buvo pranešta, kokie atlikti veiksmai, kokie priimti galutiniai sprendimai. Šiuo metu sužinoti informaciją įmanoma tik atvykus į policiją, o nuosekliai stebėti viso tyrimo eigos nėra galimybių.

Nuo 2010 m. liepos 1 d. jau teikiama paslauga mažoji e-Policija – apie padarytus teisės pažeidimus galima pranešti elektroniniu būdu, bet kol kas nėra grįžtamojo ryšio. Įgyvendinus jį teikiant paslaugą e-Policija, tiesioginė piliečių kontrolė padidins pareigūnų atsakomybę, užtikrins policijos veiklos skaidrumą, taupys ir gyventojų, ir pareigūnų laiką. Tikimasi, kad po dvejų metų šią paslaugą teigiamai vertins 70 proc. gyventojų, o 30 proc. visų pranešimų bus teikiami elektroniniu būdu. Per metus policija registruoja apie 600 000 pranešimų.

Prisijungti prie sistemos bus galima su elektronine asmens tapatybės kortele, elektroniniu parašu ar naudojant autentifikavimo procedūras, taip pat pranešimus galima bus teikti el. paštu, SMS/MMS. Paliekama galimybė kreiptis į e-Policiją ir anonimiškai, bet tokiu atveju nebus grįžtamojo ryšio, kadangi pateikti informaciją apie tyrimą tiesiog nebus kam.

Į elektroninę erdvę persikels ir pranešimai apie policijos pareigūnų veiksmus ar neveikimą.

Projektas e-Policija finansuojamas ES 2007-2013 metų Struktūrinių fondų lėšomis pagal Ekonomikos augimo veiksmų programos prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ įgyvendinimo priemonę „Elektroninės valdžios paslaugos“ ir LR biudžeto lėšomis.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ