Mes turime 359 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4696
mod_vvisit_counterŠią savaitę:14883
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:90913
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Pasaulinę veterinarijos dieną pasitinkant

2013 m. balandžio 27 d. šeštadienis Nr.30 (1273)

Paskutinį balandžio šeštadienį minima Pasaulinė veterinarijos diena. Šios dienos išvakarėse užsukęs į Švenčionių valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT) mintimis apie profesinę šventę paprašiau pasidalinti Švenčionių VMVT viršininką Gediminą Adomavičių.

- Pasaulinė veterinarijos diena – tai diena, suburianti veterinarijos profesijos atstovus visame pasaulyje ir atkreipianti visuomenės dėmesį į šią nelengvą, bet labai reikalingą, profesiją. Veterinarijos gydytojai, be abejonės, yra gerai žinomi visuomenei. Reiktų pažymėti, kad veterinarijos gydytojų veikla apima daug kitų sričių – nuo gyvūnų gerovės klausimų iki vartotojų interesų gynimo. Mūsų tarnybos pagrindiniai tikslai – užtikrinti vartotojų interesus ir kokybiško maisto vartojime, taip pat ir gyvūnų sveikatingumo ir gerovės programų vykdymas. Ne veltui Pasaulinė veterinarijos gydytojų asociacija savo devizu pasirinko šūkį: „Sveiki gyvūnai – sveiki žmonės“. Galime pasidžiaugti, kad jau daugelį metų neturėjome ūmių infekcinių žarnyno susirgimų protrūkių, kilusių dėl maisto tvarkymo veiklos. Nežiūrint į pasunkėjusią ekonominę padėtį, beveik visi maisto tvarkymo subjektai investuoja lėšas maisto tvarkymo įrangos atnaujinimui, patalpų remontui ir priežiūrai, stropiau prisilaiko higienos normų. Guodžiamės ir tuo, kad išvengiame užkrečiamų zoonozinių ligų. Beveik 100 proc. ūkinių gyvūnų laikytojų dalyvauja sveikos bandos statuso suteikime. Už tai privalu geru žodžiu paminėti valstybinį inspektorių, atsakingą už gyvūnų sveikatingumą, V.Jazgevičių, ūkinių gyvūnų laikytojus, privačius veterinarijos gydytojus. Dėl iš lėktuvų mėtomo vakcinuojamo masalo, ženkliai sumažėjo pasiutligės atvejų laukinėje faunoje. Per paskutinius trejus metus nustatytas tik vienas atvejis. Smagu, kad sparčiai rajone didėja avių skaičius: 2011 m. buvo 900 avių, o 2012 – 1220 avių. Džiugina ir tai, kad Lietuvos sveikatos mokslų universitete Veterinarijos akademijoje mokosi penki studentai, kilę iš Švenčionių rajono. Tikimės, laikui bėgant, sulauksime naujų specialistų. Deja, yra ir liūdnesnių žinių. Tai mažėjantis rajone galvijų skaičius, per metus sumažėjo 440, mažėjančios gamybos apimtys žuvies perdirbimo įmonėse, veiklą sustabdė paukščių auginimo ir skerdimo įmonė. Labai norėtųsi, kad rajone atsirastų entuziastų, kurie organizuotų labdaros fondą gyvūnų globai ir iš surinktų lėšų įrengtų beglobių gyvūnų globos namus. Beje, šiemet VMVT vykdo apklausą dėl tarnybos veiklos ir inspektorių darbo. Savo nuomonę galite išreikšti užpildę anketą tarnybos tinklapyje.

Štai tokias mintis Pasaulinės veterinarijos dienos išvakarėse išsakė Švenčionių VMVT viršininkas Gediminas Adomavičius, o kai paklausiau jo, ko norėtų palinkėti Švenčionių VMVT darbuotojams ir veterinarijos specialistams, dirbantiems privačiai, gerb. Gediminas Adomavičius atsakė:

- Profesinės šventės proga norėčiau pasveikinti visus veterinarijos gydytojus ir kitus su jais bendradarbiaujančius specialistus, žmones, dirbančius šioje srityje, ir palinkėti geros sveikatos, neišsenkančios energijos, kūrybinio įkvėpimo ir pagarbos visų Jus supančių žmonių tarpe.

Algis JAKŠTAS

 
Reklaminis skydelis