Mes turime 220 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:503
mod_vvisit_counterŠią savaitę:19047
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66373
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Pamėgtos „Dailės terapijos“ lankytojai jau svajoja apie projekto tęsinį

2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis Nr.34 (1277)

Praėjusių metų spalio pabaigoje startavęs Švenčionėlių miesto kultūros centro ilgalaikės meno studijos „Dailės terapija“ projektas nenumaldomai artėja prie finišo. Prie molbertų, įvairiausių dažų, audinių, klijų, popieriaus ir kitokių medžiagų praleistas laikas pralėkė labai greitai. Meno studijos lankytojų grupė gilinosi į įvairiausias dailės technikas ir jau praktiškai pritaikė užsiėmimų metus išmoktus dalykus. Prieš pat Kalėdas akvarele lieti ir nuspalvinto stiklo atspaudų ruošiniai tapo puikia medžiaga šventiniams atvirukams, vėliau pavasariškos kompozicijos – puikiai tiko velykiniams sveikinimams. Įvairiais batikos būdais marginti audiniai tapo originaliais paveikslais, koliažais bei gera treniruote dar atsakingesniam darbui – tapymui ant šilko. Nemažai kruopštumo ir kantrybės pareikalavo kraklė technikos įvaldymas. Kraklė [pranc. craquelé — įskilęs], glazūros įskilimai keramikos dirbinio paviršiuje. Ši sendinimo technika daugeliui tapo smagiu atradimu, kurį galima pritaikyti ne tik fantasmagorinių paveikslų kūrimui, bet ir pastaruoju metu itin madingai „pasendinti“ baldus, paveikslų rėmus, interjero detales ir t.t.

Kiekviena studijos lankytoja pagal savo skonį rinkosi spalvas ir medžiagas, kilus neaiškumams tarėsi su pedagogu Audroniumi Vilučiu. Dailės mokytojas taip pat pasufleruodavo ir kai kurias idėjas – pavyzdžiui, kaip aplikacijas panaudoti originaliam vaizdui išgauti. Kruopščiai ir kūrybiškai dirbant, per kelis užsiėmimus kiekvienas susikūrė ir savo rankomis pasigamino įvairių dirbinių: atvirukų, paveikslų, koliažų, skarelių, servetėlių, užuolaidėlių ir t.t.

Pačiam mokytojui A.Vilučiui, iki tol dailės paslapčių mokiusiam tik mokinius, darbas su suaugusiaisiais taip pat atneša naujos ir vertingos patirties. Užsiėmimų metu neretai užsimezga įdomios diskusijos ne tik apie meną, bet ir kitomis aktualiomis temomis. Nors šiuose užsiėmimuose žmonės dalyvauja ne tam, kad taptų įgudusiais dailininkais, bet norėdami tapti labiau integruotais, kūrybingais visuomenės nariais, tačiaumokytoją ypač džiugina begalinis suaugusiųjų jo mokinių noras išmokti ko nors nauja ir žinias pritaikyti gyvenime. Nemažai „Dailės terapijos“ užsiėmimų lankytojų dar papildomai dirba ir namuose, o mokytojas visiems suteikia metodinę pagalbą.

Jau buvo surengta ir ne viena „Dailės terapijos“ lankytojų kūrybinė parodėlė. Kalėdinių ir naujametinių atvirukų paroda pirmiausia buvo išeksponuota Švenčionėlių kultūros centro fojė prieš respublikinę XXI Lietuvos suaugusiųjų mėgėjų teatrų baigiamąją šventę, o po to – Švenčionėlių miesto bibliotekos skaitykloje. Abi parodos sulaukė didžiulio lankytojų dėmesio, daug atvirukų buvo išdovanota, kiti su šilčiausiais sveikinimais pasiekė meno studijos užsiėmimų lankytojų gimines, artimuosius, draugus ir pažįstamus.

Nemažai dėmesio sulaukė ir paveikslų ant audinio, batikos darbelių parodėlė, vykusi tarptautinės amatų mugės metu Švenčionėlių kultūros centre kovo viduryje. Projekto ilgalaikė meno studija „Dailės terapija“ vykdytojų ir dalyvių pokalbiai su svečiais iš Latvijos ir ministerijos atstovais, kuruojančiais tokių projektų vykdymą, generavo ir daugiau idėjų, kaip pratęsti šią prasmingą ir visiems labai patinkančią veiklą. Projekto rengėjų ir dalyvių galvose bręsta nauji sumanymai, kuriems įgyvendinti tikimasi gauti finansavimą. To labai laukia ir tikisi visi „Dailės terapijos“ dalyviai, atradę save kūrybos procese ir susidraugavę. Juk meniniai užsiėmimai padeda žmogui atsipalaiduoti po įtemptos darbo dienos, atsiskleisti kūrybinėms galioms, tuo pačiu sukurti kažką mielo sau ar savo artimiesiems.

Ilgalaikė meno studija „Dailės terapija“ – tai Švenčionėlių miesto kultūros centro VVG projektas, vykdomas pagal III prioritetą „Kaimo gyventojų aktyvumo skatinimas“ 3.1 priemonę „Kaimo gyventojų socialinio aktyvumo skatinimas“. Veiklos sritis - „Bendruomeniškumą skatinanti kultūrinė švietėjiška veikla“. Bendra projekto vertė su PVM 10507,80 Lt. Jo įgyvendinimas bus vainikuotas projekto dalyvių dirbinių paroda ir šventiniu renginiu, kuriame skambės gera muzika, bus aptariami ateities planai, o projekto vadovė Vida Vilutienė žada ir malonių staigmenų, kad nebūtų taip liūdna išsiskirti. Toks projektas Švenčionėlių kultūros centre rengiamas pirmąjį kartą ir nuo pat pirmų dienų tapo labai populiarus, todėl tikimasi veiklą pratęsti. To ypač laukia visi „Dailės terapijos“ dalyviai, o rengėjai tikisi, kad šis projektas padės labiau išryškinti edukacinės veiklos kryptį kultūros centre.