Mes turime 414 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2331
mod_vvisit_counterŠią savaitę:34707
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:116456
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sugriežtinti higienos reikalavimai ruošiant maistą

2011 m. liepos 2 d., šeštadienis Nr. 48 (1095)

Prieš kurį laiką Švenčionių visuomenės sveikatos biure vykęs seminaras, skirtas susipažinti su naujausiais reikalavimais, susijusiais su maisto higiena, buvo pirmas bendras renginys, kurį surengė Švenčionių r. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ir Visuomenės sveikatos biuras. Kaip sakė Švenčionių r. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Gediminas Adomavičius, ateityje planuojama surengti ir daugiau bendrų projektų. Planuojama ir bendradarbiavimo sutartį pasirašyti. Bet tai bus ateityje, o kol kas sugrįžkime į seminarą.

Švenčionių r. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausios specialistės Asta Širvinskienė ir Teresė Usova susirinkusiems paprastai ir aiškiai išaiškino nuo 2011 m. gegužės 1 d. įsigaliojusius pakeitimus. Manau, kad į tuos pakeitimus verta atkreipti dėmesį ir tiems, kurie tvarko maistą, bet nedalyvavo seminare.

Nuo 2001-05-01 įsigaliojo „Dėl Lietuvos higienos normos HN15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo“ pakeitimas.

Punktas 10 dabar skamba taip: Asmenys, kurie tvarko maistą, turi pasitikrinti sveikatą SAM nustatyta tvarka, t.y., prieš pradedant dirbti ir periodiškai 1 kartą per metus. Išklausyti sanitarinių įgūdžių mokymo kursus 1 kartą per 2 metus.

11 punktas: Patalpose, kuriose tvarkomas maistas, neturi būti kačių, šunų ir kitų gyvūnų, kurie gali kelti grėsmę maisto saugai. Viešojo maitinimo įmonių lankytojams turi būti sudarytos sąlygos pasinaudoti rankų plovimo įranga bei tualetu.

12 punktas: Maistas apdorojamas šiluma, šaldomas, laikomas, gabenamas ar kitaip tvarkomas teisės aktuose arba gamintojo nustatytoje temperatūroje. Užšaldant didžiausios kristalizacijos zona įveikiama kaip galima greičiau, nenutraukiant „šalčio grandinės“, o nuolat palaikoma galutinė produkto temperatūra. Užšaldymas atliekamas pagal nustatytus techninius reikalavimus.

Produktai atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar po šaltu tekančiu vandeniu, užtikrinant, kad produktas nesilies su šiuo vandeniu bei nebus užterštas kitais būdais.

13 punktas: Kontrolės prietaisai naudojami SVT prižiūrimi ir metrologiškai tikrinami laikantis teisės aktuose nustatytų reikalavimų. Jei tvarkomam maistui būtinas temperatūros režimas, maisto verslo operatorius privalo turėti pakankamą kiekį metrologiškai patikrintų kontrolinių termometrų. Pagal šių termometrų rodmenis atliekamas kitų kontrolei naudojamų termometrų kalibravimas. Kalibravimo rezultatai registruojami savikontrolės dokumentuose.

20 punktas: Maisto verslo operatoriai, tvarkantys nepakuotą maistą, išskyrus prekybos, viešojo maitinimo mažas ir labai mažas įmones, vaikų ugdymo, socialinės globos, asmens sveikatos priežiūros, maisto pakavimo, laikymo, saugojimo, gabenimo, paskirstymo ir tiekimo įmones ar įstaigas turi atlikti tvarkomo maisto laboratorinę savikontrolę.

22 punktas: Apdorojant šiluma maistą, kuris neskirtas valgyti žalias, būtina pakaitinti jį tiek, kad temperatūra jo viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 laipsnius pagal Celsijų, išskyrus patiekalus, kuriems dėl kulinarinių ar technologinių priežasčių nustatyta kitokia šiluminio apdorojimo temperatūra, jei tai neturi įtakos produkto saugai.

24 punktas: Atvėsintas karštas maistas laikomas šaldytuve esant ne aukštesnei nei +4 laipsniai pagal Celsijų temperatūrai, ne ilgiau kaip 24 valandas. Po pakartotinio šiluminio apdorojimo maisto realizavimo terminas turi būti ne ilgesnis kai 1 valanda. Nesuvartojus nurodytais terminais, maistas turi būti utilizuotas.

32 punktas: Kiaušiniai parduodami tik supakuoti į gamintojo pakuotę. Prekyba sudužusiais kiaušiniais (kurių lukštas įskilęs, o polukštinė plėvelė įtrūkusi ir matomas kiaušinio turinys) draudžiama.

 

Patiekalo realizavimo trukmė:

Suvartojamas pagaminimo dieną (+68 laipsniai pagal Celsijų temperatūra), jeigu šiluminiu būdu apdorotas patiekalas.

24 val. (ne aukštesnė nei +6 laipsniai pagal Celsijų temperatūra), jeigu patiekalas buvo apdorotas šiluminiu būdu ir atšaldytas per 4 val. iki + 4 laipsnių pagal Celsijų temperatūros ir laikomas + 6 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje (pvz.: virtų daržovių salotos, mėsos vyniotinis, virti ryžiai). Po pakartotinio šiluminio apdorojimo realizavimo trukmė – 1 val.

24 val. (ne aukštesnė nei +6 laipsniai pagal Celsijų temperatūra), jeigu patiekalas šaltas ir nebuvo apdorotas šiluminiu būdu (pvz.: žalios daržovės, daržovių salotos be padažo).

3 val. (ne aukštesnė nei +6 laipsniai pagal Celsijų temperatūra), jeigu virtų ar žalių daržovių salotos sumaišytos su padažu.

Kaip matyti iš pakeitimų, jie skirti tam, kad vartotojui maisto produktai būtų patiekiami kokybiški, o tai susiję ir su sveikata.

O pabaigoje šiek tiek informacijos: sanitarinių įgūdžių mokymo kursą galima išklausyti Visuomenės sveikatos biure prieš tai paskambinus tel. 20608.

Algis JAKŠTAS