Mes turime 256 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:239
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18783
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:66109
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Sutvarkėme mus supančią aplinką

2013 m. gegužės 15 d., trečiadienis Nr.34 (1277)

Švelniausiomis spalvomis ir formomis išsprogo pavasaris. Gamta vilioja po žiemos pamirštais kvapais, garsais, šiluma. Išeini, įkvėpi to pamiršto, gaivaus oro, po pavasarinio lietaus kvepiančio gyvybe, ir siela prisipildo malonaus džiugesio... Norėtųsi kalbėti ir kalbėti apie trapų gamtos grožį, tačiau ne viskas aplink mus alsuoja tobulumu ir harmonija. Kartais norisi užsimerkti, nusukti akis į šalį, kad nematyti pakelėse, nuokalnėse ir grioviuose pamestų padangų, buitinių atliekų, žaislų liekanų, automobilių dalių ir visokių kitokių gamtos svetimkūnių... Laikui bėgant žolė apkabina, paslepia viską savo glėbyje, o žmogus, visą tai palikęs be jokių sąžinės priekaištų, gyvena toliau, paskendęs kasdienybės rūpesčiuose.

Tuomet iškyla klausimas, kaip tas, kuris geba mąstyti, išreikšti save per kultūrą, suvokti grožį, gali būti toks abejingas supančiai aplinkai... O gal tai tiesiog ekologinis neraštingumas?

Įvairios aplinkos tvarkymo, gamtos puoselėjimo talkos kasmet organizuojamos Sirvėtos regioninio parko teritorijoje, kurios paskirtis – išsaugoti Švenčionių aukštumos gamtinės ekosistemos stabilumą, kultūros paveldo vertybes, sudaryti sąlygas pažintiniam turizmui ir poilsiavimui, propaguoti gamtosaugos idėjas, puoselėti gamtos ir žmogaus vienybę. Tik tas kuris suvokia gamtos vertę ir jos grožį neabejodamas pakels kitų numestą šiukšlę.

Tam, kad apvalyti gamtą nuo šiukšlių, stiprinti žmonių aplinkosauginį mąstymą, atsakomybę už supančią aplinką, šių metų gegužės 11 dieną pavasarinė aplinkos švarinimo akcija „Darom 2013“ subūrė Švenčionių rajono savivaldybės administracijos ir Sirvėtos regioninio parko direkcijos darbuotojus. Akcijos metu sutvarkyta pakelė nuo Švenčionių link Medišionių, Bėlio ežero paplūdimio teritorija, ties parko riba esančio keliuko atkarpa link Trebučių kaimo, kur įvairių atliekų kiekis miško paklotėje nustebino ne vieną akcijos dalyvį.

Sutvarkyti aplinką, apsivalyti nuo šiukšlių, paruošti lankymui gražiausias Sirvėtos regioninio parko vietas vienadienės akcijos nepakanka, todėl gegužės pradžioje į pagalbą atvyko Švenčionių vidurinės mokyklos ir Zigmo Žemaičio gimnazijos moksleiviai, skautai.

Pavasario talką pradėjo Švenčionių vidurinės mokyklos šeštų, septintų ir aštuntų klasių moksleiviai su auklėtojais. Savanoriai talkininkai rūpestingai sutvarkė kultūros paveldo objekto – Šventos dvaro aplinką, sugrėbė lapus, surinko šiukšles. Visų klasių moksleivius lydėjo ir prie talkos prisijungė mokyklos socialinė pedagogė Tatjana Šalakitskaja.

Pirmų ir trečių Zigmo Žemaičio gimnazijos bei šeštų-aštuntų klasių moksleiviai su vadovais kruopščiai sutvarkė Šventos dvarvietės tvenkinio pakrantes, surinko šiukšles Šventos mišku vingiuojančiame pažintiniame take ir  Beržuvio rekreacinėje teritorijoje.

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos skautai su vadove Nadiežda Spiridonoviene sutvarkė keliuko, vedančio link „Lino verdenės“ šaltinio, pakeles ir šio vertingo hidrogeologinio gamtos paminklo aplinką.

Sirvėtos regioninio parko direkcijos kolektyvas dėkoja Švenčionių rajono savivaldybės administracijos darbuotojams, Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Švenčionių vidurinės mokyklos bendruomenėms prisijungusioms prie gražios ir prasmingos pavasarinės akcijos.

Tatjana IVANOVA

Sirvėtos regioninio parko vyr. ekologė