Mes turime 319 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4947
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15134
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91164
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Įgyvendinusi vieną projektą, Švenčionėlių bendruomenė jau generuoja naujas idėjas

2013 m. gegužės 18 d., šeštadienis Nr.35 (1278)

Švenčionėliuose šalia Lauko gatvės gegužės 10 d. buvo džiugiai atidaryta vaikų žaidimų aikštelė. Miesto seniūnui Algimantui Žeimiui ir vaikams perkirpus juostelę, objektas buvo oficialiai atidarytas.

Tikrai yra kuo džiaugtis: Švenčionėlių bendruomenės branduoliuko prieš metus pradėta vystyti idėja tapo kūnu – atidaryta graži ir saugi vaikų žaidimų aikštelė, kur vaikai gali saugiai ir smagiai žaisti. „Žinoma, Švenčionėliuose trūksta tokių vietų, bet turime patys būti aktyvūs, nelaukti kol kas nors mums ką nors atneš ant lėkštutės, o daryti patys, - aikštelės atidarymo šventėje pabrėžė Švenčionėlių bendruomenės pirmininkė Loreta Maldžiuvienė. - Ir tik visų dėka galėsime ilgai džiaugtis šiuo objektu. Aš žiūriu optimistiškai, tikiu, kad vaikai nelaužys įrangos, kad tėvai vaikus pamokys būti tvarkingais ir atsakingais. Juk čia viskas yra mūsų visų – švenčionėliškių“.

Šventės metu skambėjo dainos, vaikai buvo apdalinti balionais bei atšvaitais, o bendruomenės nariai ir miesto gyventojai džiaugėsi puikiu rezultatu – spalvinga ir funkcionalia žaidimų aikštele. Dar gerokai iki jos oficialaus atidarymo į gelsvą smėliuką ar prie vos tik pastatytų sūpynių ir laipynių plūsdavo vaikai, taip dar kartą parodydami, kad miestui labai reikia tokio objekto. O per oficialų aikštelės atidarymą čia buvo tikras knibždėlynas: mažieji švenčionėliškiai sugužėjo į aikštelę su tėvais, seneliais ir vyresniaisiais broliais ir seserimis.

Švenčionėlių bendruomenė, kurios branduolį sudaro Daiva Žilėnė, Dovilė Žižienė, Gytis Šalna, Lina Politaitė, Irminta Baroniūnienė, Silvija Skinderytė-Jusienė, Marina Koiro ir jau minėta pirmininkė L.Maldžiuvienė, parodė, kad sėkmingai įgyvendina projektą „Švenčionėlių bendruomenės iniciatyvos“, kuris yra finansuojamas iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų. Tai yra pirmasis bendruomenės projektas iš Lietuvos valstybės lėšų, kurio suma 24 696,10 Lt. Bendrasis šio projekto tikslas – kurti patrauklią miestelio aplinką, skirtą kaimo gyventojų iniciatyvai skatinti ir viešiesiems poreikiams tenkinti. Pagrindinis šio projekto uždavinys – sutvarkyti ir pritaikyti viešąją erdvę, esančią Lauko g., įrengiant poilsio zoną mažiesiems. Pasak Švenčionėlių bendruomenės narių, ši viešoji erdvė, esanti Lauko g., yra viena iš tų vietų, kurioje žmonės bando praleisti laiką. Tačiau ta erdvė yra nepritaikyta burtis žmonėms, vaikams, joje nėra jokio inventoriaus, kur galima būtų pailsėti, pasėdėti, vaikams pažaisti. Seniūnija bando prižiūrėti tas erdves, tačiau tai yra tik švaros darbai, šiukšlių tvarkymas, nes didesniems darbams lėšų nėra. „Mums beliko imtis iniciatyvos ir įrengti nors nedidelę poilsio zoną, skirtą mažiesiems, - sakė viena iš aktyvių bendruomenės narių Dovilė Žižienė. - Išanalizavę savo galimybes pasinaudoti ES teikiama parama, nusprendėme teikti projektą, siekiant gauti valstybės paramą, kaimo gyventojų iniciatyvai skatinti ir viešiesiems poreikiams tenkinti“.

Įgyvendinus projektą, įrengta vaikų žaidimų aikštelė, įsigytas didelis žaidimų kompleksas, balansinės supynės, dvivietės supynės, suoliukai, šiukšlių dėžes. Vietos projektas yra viešas – įgyvendindamas vietos projektą paramos gavėjas, nesiekdamas privačių interesų tenkinimo, vykdys visuomeninę naudą turinčią veiklą, susijusią su vietos projektu, sukuriančią pridėtinę socialinę vertę. Projekto esmė – nepelno investicijos, siekiant atkurti Švenčionėlių miestelio bendruomenės iniciatyvas kurti, dirbti ir gyventi miestelyje. Projekto naudos gavėjai – Švenčionėlių miestelio gyventojai bei svečiai.

Švenčionėlių bendruomenės pirmininkė L.Maldžiuvienė džiaugėsi, kad pavyko sėkmingai įgyvendinti bene metus brandintą idėją, nors ir buvo labai sunku. Projektas buvo finansuojamas iš valstybės lėšų, prie jo svariai prisidėjo Švenčionėlių miesto seniūnija, buvo sulaukta ir rėmėjų pagalbos. Žinoma, didžiausias krūvis teko bendruomenės branduoliui, buvo svarbus ir jų šeimų bei artimųjų palaikymas. Bendruomenės pirmininkė padėkojo visiems, prisidėjusiems prie šio projekto įgyvendinimo. Pirmiausia Švenčionėlių miesto seniūnui Algimantui Žeimiui, be kurio visokeriopos pagalbos tokį projektą būtų buvę nelengva įgyvendinti, taip pat Švenčionėlių miškų urėdijos apželdinimo inžinieriui Vytautui Bunevičiui, kuris savo paramą pažadėjo ir kitoms bendruomenės iniciatyvoms. Padėkos buvo įteiktos ir kitiems rėmėjams: Švenčionėliuose veikiančioms įmonėms „Švenčionėlių keramika“, „Egsis“, „Alviva“, „Luktarna“, „Žaliamiškis“, „Maltosa“, „Lietuvos geležinkeliai“, „Vilniaus regiono keliai“, Švenčionėlių miškų urėdija.

Švenčionėlių miesto seniūnas Algimantas Žeimys pasidžiaugė, kad Švenčionėliai pirmieji rajone pasistatė tokią vaikų žaidimo aikštelę ir patikino, kad jau sukasi mintys ir apie sporto aikštelės suaugusiems įrengimą. Seniūnui, be abejo, pritarė ir nenuilstanti Švenčionėlių bendruomenė. Juk pirmuosius sunkumus jie jau įveikė, o toliau bus tik lengviau. Kaip sakė viena iš bendruomenės aktyvisčių, trijų vaikų mama Daiva Žilėnė, kuo daugiau veiklos turi, tuo daugiau spėji. Ji taip teigia iš savo patirties „Man kiekvienas vaikas prideda paroje po 24 valandas. Kai buvo vienas vaikais, tai niekur nespėdavau, kai gimė antras vaikas, ir pyragus, ir visokiausius kepsnius namuose kepti ėmiau, na, o trečiajam gimus – dar ir bendruomenėje dalyvauti pradėjau“,- juokiasi miela šviesiaplaukė moteris.

Šio puikaus projekto „Švenčionėlių bendruomenės iniciatyvos“ dėka kaimiškosios vietovės gyventojai bus skatinami burtis ir, tarpusavyje bendradarbiaujant, ieškoti galimybių materialinei bazei stiprinti. Taip pat pasitelkus bendruomenės narius ir miestelio gyventojus planuojame aktyviai dalyvauti miestelio socialiniame ir kultūriniame gyvenime. Net ir matydami sėkmingai įgyvendintą pirmąją Švenčionėlių bendruomenės iniciatyvą vienas kitas dar pasako, kad per mažai pastatyta, bet jei žinotų, kiek iš tikrųjų jėgų, laiko atiduota šiam projektui, tai suvoktų, kad padarytas maksimumas. Net ir aikštelės atidarymo šventę papuošę balionai pirkti už pinigus, kuriuos bendruomenės vadovė ir aktyviausios narės uždirbo pačios prikepusios saldumynų ir juos pačios pardavinėjusios kovo mėnesį amatų mugėje Švenčionėliuose, prie kultūros centro, tuo parodydamos, kad viską įmanoma pasiekti, jeigu turi gerą idėją ir norą ją įgyvendinti.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis