Mes turime 159 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1841
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5234
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52560
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Maudyklų vandens kokybės stebėsena: naujovės ir aktualijos

2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis Nr.36 (1279)

Artėjant birželio 1-ajai, maudymosi atviruose vandens telkiniuose sezono pradžiai, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras surengė praktinį seminarą „Maudyklų vandens stebėsenos ir paplūdimių administravimo aktualijos“.

Vandens kokybės neatitikimų prevencija svarbi nuolat, todėl kaip ir kasmet tam bus skiriamas reikiamas dėmesys. Užtikrinant vandens telkinių, naudojamų visuomenės rekreacijai, kokybę, gerų rezultatų pasiekiama bendradarbiaujant visuomenės sveikatos ir aplinkosaugos bei savivaldybių specialistams. Maudyklų būklė iš dalies atspindi ir sveikatingumo, ir bendrosios kultūros lygį šalyje.

Daug dėmesio seminare skirta pasirengimo šių metų sezonui bei maudyklų administravimo klausimams. Maudyklų vandens kokybės valdymas ir maudyklų priežiūra svarbi sritis; taip visuomenė apsaugoma nuo atsitiktinės arba nuolatinės taršos maudymosi zonose arba netoli jų. LR Aplinkos apsaugos agentūros specialistai pristatė Aplinkos informacijos valdymo integruotą kompiuterinę sistemą (AIVIKS). Ja naudojantis, maudyklų vandens stebėsenos duomenų valdymas tampa paprastesnis, o informacija visuomenei – prieinamesnė. Praktinėje seminaro dalyje supažindinta, kaip naudotis AIVIKS duomenimis bei teikti ataskaitas.

Stebėsenos duomenų kaupimas yra viena iš prielaidų didinti puikios ir geros kokybės maudyklų skaičių. ES valstybės narės privalo užtikrinti, kad iki 2015 m. maudymosi sezono pabaigos visi maudyklų vandenys būtų bent patenkinamos kokybės.

Naudojantis AIVIKS priemonėmis, galima tiesiogiai elektroniniu būdu įkelti duomenis į sistemą, taip užtikrinant informacijos prieinamumą visuomenei. Informacija yra apie šias sritis: oras, vanduo, gyvoji gamta, kraštovaizdis, atliekos, cheminės medžiagos, aplinkosauginės priemonės, klimato kaita. Galima atsisiųsti duomenis apie aplinkos kokybę, aplinkos taršą ir taršos objektus, parengtas ataskaitas apie aplinkos taršą ir antropogeninę taršą bei erdvinius duomenis (žemėlapius). Savivaldybių specialistai gali operatyviai gauti informaciją apie aplinkos būklę tam tikroje teritorijoje. Visuomenei tai prieiga prie daugelio įdomių ir svarbių dalykų, kurie leidžia suprasti, kodėl svarbu rūpintis gamta ir aplinka.

Seminare diskutuota apie priemonių, kurios mažintų riziką visuomenės sveikatai, veiksmingumą. Prie vieno telkinio esančių kelių maudyklų vandens kokybė gali būti tiriama imant mėginius vienoje vietoje ir vertinimas atliekamas visos grupės maudykloms. ES reglamentuoja, kad maudyklų vandens mėginiai būtų imami ne daugiau kaip 10 dienų iki sezono pradžios.

Puiki vandens kokybė pastaraisiais metais nustatyta Marijampolės ir Telšių apskričių maudyklose, Panevėžio apskrityje puikios kokybės maudyklų – 42 proc. ir 42 proc. geros kokybės.

Vandens kokybė 27-iose ES šalyse stebima apie 21 tūkst. maudyklų, iš kurių du trečdalius sudaro priekrantės vandenys ir vieną trečdalį – vidaus vandenys.

Lietuva maudyklų vandens kokybės ataskaitas teikia nuo 2004 m., ir įteisintų, tinkamų maudyklų skaičius nuo 2004 m. labai padidėjo: 2004 m. buvo 67 maudyklos (14 priekrantės ir 53 vidaus vandenų), o 2012 m. – 114 maudyklų (16 priekrantės ir 98 vidaus vandenų).

Tyrimų duomenimis, puikios kokybės vanduo yra visuose stebimuose Kipro, Liuksemburgo ir Maltos paplūdimiuose. 70 proc. stebimų Lietuvos maudyklų vandens kokybė atitinka vadinamuosius gairinius reikalavimus (Estijos – 65 proc., Latvijos – 45,7 proc.).