Mes turime 290 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5113
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15300
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91330
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Berniūnų kaime atgimsta senosios „mojavos“

2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis Nr.36 (1279)

Gražiausią pavasario mėnesį – gegužę – per patį žydėjimą nuo seno kaimo gryčiose skambėdavo giesmės Švč. Mergelei Marijai. Nors ir iš lėto, bet atgimstanti gegužinių pamaldų, tarmiškai „mojavomis“ vadinamų, tradicija sugrįžta į Lietuvos kaimus ir miestelius.

Gegužės mėnesio pamaldos skirtos Švč. Mergelei Marijai. Lietuvoje jos pradėtos rengti XIX a. Be pamaldų bažnyčioje kaimuose žmonės susieidavo trobose, rečiau klėtyse prie pačių įrengto Švč. Mergelės Marijos altorėlio ar prie kryžiaus, koplytėlės. Po pamaldų jaunimas susirinkdavo padainuoti ir pašokti. Svarbiausias gegužinės simbolis – berželis, kuriais jaunimas pažymėdavo pasilinksminimo vietą. Iš berželių darydavo ir puošnų įėjimą – bromą, kurį papuošdavo ir spalvotom juostelėm, gėlėmis, klevo, ąžuolo lapais, būdavo įrengta pakyla muzikantams, sustatyti suoliukai vyresniesiems pasėdėti ir pasigėrėti gražiai besilinksminančiu jaunimu.

Nuo 2008 m. gegužės mėnesio gegužinės pamaldos vėl vyksta ir Berniūnų kaime (Kaltanėnų sen.). Ši tradicija buvo atgaivinta kaimo bendruomenės „Mojus“ dėka (pirmininkė Ona Raguckienė).

„Mojavos“ būdavo pačios gražiausios dienos, kurių labai laukdavom, nes tai būdavo anais laikais svarbiausias jaunimo pasilinksminimas, - pasakojo Berniūnų kaimo gyventojas Petras Jatulevičius. – Į tą pačią pirkią kasvakar giedoti eidavo visas kaimas. Vakarai būdavo tokie tykūs, kad girdėdavosi kaip už kokių septynių kilometrų gieda. Ir lenktyniaudavo kaimai vienas su kitu“.

Ir šiemet gegužės 25 d. 17 val. prie Berniūnų kaimo bendruomenės namų (prie kryžiaus) vėl visi kviečiami į šventę „Senovinės Berniūnų kaimo gegužinės“, kurią organizuoja Berniūnų kaimo bendruomenė „Mojus“, remia – LR kultūros ministerija. Tradiciškai prie kaimo bendruomenės namų (prie Berniūnų kryžiaus) vyks ir gegužinės pamaldos, ir rateliai bei žaidimai, ir tradicinių kaimo patiekalų pristatymas, ir vakaronė bei jaunimo gegužinė.

„Švenčionių krašto“ inf.

 
Reklaminis skydelis