Mes turime 217 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2588
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16587
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:63913
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Nors žmonės skirtingi, bet visi turi būti priimti kaip lygūs

2013 m. gegužės 22 d., trečiadienis Nr.36 (1279)

Švenčionių pradinėje mokykloje veikia lavinamoji klasė, į kurią priimami vaikai, kurie dėl protinio atsilikimo ar kompleksinės negalios negali mokytis bendrojo lavinimo mokykloje.

Lavinamojoje klasėje ugdomi vaikai nuo 7 iki 21 metų amžiaus.

Ši klasė užtikrina nepertraukiamą vaiko ugdymo procesą, padeda jiems integruotis į visuomenę, suteikia galimybę tobulėti. Kiekvienam mokiniui sudarytos individualizuotos programos, atsižvelgiant į jų poreikius ir galimybes. Ugdymas apima šias veiklas: pažintinę, orientacinę, komunikacinę, meninę ir kūno kultūrą. Su mokiniais, turinčiais cerebrinį paralyžių, judesio ir padėties sutrikimų, dirba kineziterapeutas. Logopedinėms pratyboms skiriama 1 pamoką per savaitę, mokiniams turintiems kalbos ir kitų komunikacijos sutrikimų.

Veikla lavinamojoje klasėje neapsiriboja vien ugdymu ir lavinimu. Mokslo metų eigoje vaikams organizuojamos ekskursijos, renginiai, šventės, minima Tarptautinė žmonių su negalia diena. Didelis dėmesys skiriamas meninei, sportinei veiklai.

Svarbiausias tikslas – kuo tinkamiau integruoti vaikus į mokyklos bendruomenę. Lavinamoji klasė mokykloje yra vienalytinė mokyklos bendruomenės dalis. Mokiniai mokosi atskiroje patalpoje, tačiau dalyvauja mokyklos renginiuose, šventėse, kultūros renginiuose, visi drauge žiūri spektaklius.

Didelis dėmesys skiriamas integravimui į socialinę aplinką, bendravimui su negalių neturinčiais vaikais. Kiekvienais metais vyksta bendra integruota pamoka su pradinių klasių mokiniais. Šios pamokos tapo tolerancijos ir pagarbos kitokiam žmogui pamoka, suteikia pozityvių veiksnių ir lavinamosios klasės mokiniams, ir pradinių klasių mokiniams. Supažindinant negalios neturinčius mokinius su neįgaliojo pasauliu, keičiasi požiūris į geresnę pusę: mokiniai jau kitaip elgiasi nei pirmą kartą susitikę su neįgaliu vaiku.

Aktyviai bendradarbiaujama su tėvais. Stengiamės įtraukti tėvus į vaikų ugdymą. Nuolat teikiama informaciją tėvams, jie kviečiami dalyvauti šventėse, išvykose. Sudarytos sąlygos tėvams ateiti į klasę, stebėti veiklas, dalyvauti jose, patarinėti, kalbėtis ir aptarinėti. Tėvai labai mielai dalyvauja šventėse, noriai prisideda prie jų rengimo.

Mokiniai pavežami į mokyklą ir iš mokyklos į namus nemokamai.

Tėveliai, pageidaujantys ugdyti savo vaikus lavinamojoje klasėje, Švenčionių pradinės mokyklos direktoriui turi pateikti prašymą. Mokyklos adresas: Adutiškio g.18, Švenčionys.

Ina PETROVSKIENĖ

Lavinamosios klasės specialioji pedagogė

Audronė ČAIKINIENĖ

Lavinamosios klasės auklėtoja