Mes turime 416 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4027
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20228
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96258
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Anglų kalbos įgūdžius švenčionėliškiai lavino padedami JAV armijos kadetų

2013 m. gegužės 29 d., trečiadienis Nr.38 (1281)

Švenčionėliškė privačiai anglų kalbos mokanti ir įvairius švietėjiškus projektus rengianti Sandra Burokaitė džiaugiasi palaikanti glaudžius dalykinius kontaktus su JAV ambasada Lietuvoje. Pernai vasarą iš ambasados gavusi pasiūlymą suorganizuoti grupelę jaunų angliškai gebančių bendrauti žmonių, kuriuos į ambasadą atvykstantys JAV kariuomenės kadetai galėtų mokyti anglų kalbos arba tiesiog palavinti jų šnekamąją kalbą, Sandra tokius užsiėmimus surengė Vilniuje.

Ir šiemet iš JAV ambasados atėjus vėl tokiam pačiam pasiūlymui pirmiausia žvilgsniai krypo į Vilnių. Tačiau kadangi kadetai atvyksta trumpam laikui ir jų yra ne tiek daug (šiemet iš viso 11), tai Sandra pasiūlė viską perkelti į Švenčionėlius. Kadetai sutiko kasdien važinėti iš Vilniaus į Švenčionėlius. „Taigi aš suorganizavau savo mokinius, o jie dar ir savo pažįstamus, kad galėtų kiekvieną dieną individualiai po 4 val. per dieną pakalbėti angliškai, sakė S.Burokaitė. - Atėjo ir moksleiviai, ir mokytojai, ir kitose srityse dirbantys suaugusieji. Buvo tikrai įdomi patirtis. Gaila, kad kaip tik tą savaitę aš turėjau išvykti į konferenciją Vokietijoje, tad man teko viską suorganizuoti pirmą svečių atvykimo dieną, o visas kitas dienas asistavo mano mokinys Matas“.

Ir Matas kuo puikiausiai susitvarkė su užduotimi: visą savaitę rūpinosi svečiais, parodė Švenčionėlius, supažindino su žmonėmis, papasakojo apie mūsų šalies tradicijas ir vertėjavo negalintiems susikalbėti.

Vienos „pamokos“ metu „Švenčionių kraštas“ ir užsuko susipažinti su svečiais iš JAV ir pasidomėti, kaip vyksta bendravimas ir kokius įspūdžius iš mūsų miestelio išsiveš amerikiečiai. Kapitonas Matthew (Metju) iš Pensilvanijos, vadovaujantis kadetų grupelei iš įvairių JAV universitetų, džiaugėsi galėdamas susipažinti su mūsų kultūra bei kalba, kad galėtų geriau suvokti pasaulio kultūrų įvairovę, praplėsti akiratį, artimiau susipažinti su NATO partnere – Lietuva, nes tai svarbu ir jiems – JAV ateities lyderiams.

Lietuvoje kapitonas Matthaw (Metju) lankosi jau trečiąjį kartą ir Lietuvoje jam visada labai patinka. Kadangi dauguma jų užaugę nedideliuose miesteliuose JAV, Švenčionėliai daugeliui jų priminė gimtąsias vietas. „Viskas panašu į Ameriką: panašūs namai, daug žalumos, važiuojame dešiniąja kelio puse, yra „Maxima“, - juokėsi kapitonas. Vilniuje, kur praleido kelias savaites, kadetų grupė aplankė KGB muziejų, apžiūrėjo kitas lankytinas vietas, ragavo lietuviško maisto, ypač patiko kepta duona su česnaku.

Amerikiečių ir lietuvių bendrų pašnekesių metu, kuriuos dėl šiltos atmosferos net nesinori vadinti pamokomis, abi pusės sužinojo daugiau apie kiekvieną šalį, jos gyvenimo ypatumus, kultūrą, istoriją ir tradicijas. Į šiuos smagius užsiėmimus galėjo ateiti visi norintys, bent kiek mokantys anglų kalbą. Prisirinko įvairaus amžiaus švenčionėliškių – nuo vaikų iki senjorų. Buvo atėjusi net 84 metų moteris. Viena iš Sandros mokinių, apsilankiusi tokioje pamokoje, sakė esanti jai labai dėkinga už tokią dovaną – puikiai praleistą pavakarę, kai be didelės įtampos ir streso galima buvo pasišnekučiuosi apie paprastus ir kasdienius dalykus angliškai su tais žmonėmis, kuriems anglų kalba yra gimtoji. Ir nors linksnių, laikų ir panašių derinimo klaidų neišvengta, tačiau jaučiant padrąsinantį pašnekovo palaikymą susikalbėti nebuvo sunku. Lietuviai su amerikiečiais vieni kitus suprato. Amerikiečiai sakė pastebėję, kad jaunimas geriau moka anglų kalbą, o vyresniesiems kiek sunkiau.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis