Mes turime 265 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3292
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21836
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:69162
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

„Švari kalba – švari galva“

2013 m. gegužės 29 d., trečiadienis Nr.38 (1281)

Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazistė tapo raštingiausia Lietuvos dešimtoke

Šeštąjį kartą rengiamame nacionaliniame konkurse „Švari kalba – švari galva“ savo lietuvių kalbos žinias pasitikrinti panoro daugiau nei aštuoni tūkstančiai 6–10 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. Šiemet konkurse aktyviausiai dalyvavo aštuntokai – apie 2000.

Šis konkursas vyksta šeštąjį kartą, o Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos mokiniai čia dalyvauja – penktąjį. 2009 m., 2010 m. šios gimnazijos mokinės tapo pirmosios vietos laimėtojomis, o 2013 m. vėl aplankė sėkmė – Viltė Stefanija Duksaitė tapo raštingiausia dešimtoke. Ji buvo nepralenkiama. Viltė labai norėjo laimėti, nes ji šiame konkurse dalyvauja jau trečią kartą ir šiemet buvo paskutiniai metai, kai ji dar gali jame dalyvauti. Mokytoja pajuokavo, jeigu būtų nenugalėjusi, tai nebent būtų tekę dešimtoje klasėje pasilikti antriems metams... Vaikinai Darius Ivancovas ir Gediminas Montrimas dalyvavo pirmą kartą, bet džiugu, kad pateko į antrąjį etapą, kuriame surinko nemažai balų, nors prizinių vietų ir neužėmė.

Vienas iš šio konkurso tikslų yra paneigti nuostatą, kad lietuvių kalba yra nepatogi kasdieniam darbui informacinėmis technologijomis. Vaikai dalyvaudami konkurse stengėsi parodyti, kad lietuvių kalba jiems patogi ir stengėsi visas užduotis atlikti taisyklingai. Konkursas lavina moksleivių kalbines kompetencijas, ugdo atsakomybę už taisyklingą kalbą. Skatindama mokinius dalyvauti konkurse mokytoja turėjo tikslą, kad jie daugiau pasidomėtų lietuvių kalba, kad ją daugiau vartotų. Kadangi atlikdami užduotis mokiniai gali naudotis visais šaltiniais internete, tai buvo labai svarbu parodyti, kokią pagalbą ir kur jie gali susirasti internete. Džiugu, kad to jie labai greitai išmoko.

Viltė sakė, kad lietuvių kalba jai asmeniškai labai svarbi, ji mėgsta skaityti ir džiaugiasi, kad yra daug gerų lietuviškų knygų, parašytų vaizdinga ir turtinga lietuvių kalba. Jai pritarė ir vaikinai. Jie sakė ir elektroninius laiškus, ir žinutes stengiasi rašyti taisyklingai ir lietuviškomis raidėmis.

Gimnazistai sakė, kad pirmojo etapo užduotys buvusios kiek lengvesnės, o antrajame etape jau prireikę tvirtų kirčiavimo, gramatikos žinių. Buvo ir tokių užduočių, kur arba žinai, arba ne, jokie šaltiniai nepadės. Trečią kartą dalyvavusi Viltė sakė šįkart ir labiausiai jaudinusis.

Toks konkursas įdomus ir tuo, kad užduotys atliekamos kompiuteriu, o po to natūraliai kyla poreikis ir labiau domėtis lietuvių kalba. Dešimtokai tikisi, kad pasirengimas konkursui ir dalyvavimas jame padės laikant ir dešimtos klasės egzaminus.

Viltei mokykloje daug kas patinka, ir daug kas sekasi, tad ir sunku pasirinkti kokia kryptimi eiti toliau, kokius dalykus rinktis. Darius Ivancovas sakė nenorįs atskleisti ateities planų, nes baiminasi, kad gali neišsipildyti, o Gediminas Montrimas planuoja studijuoti informatiką. Viltė Stefanija Duksaitė dėkojo savo lietuvių kalbos mokytojai Editai Daškevičienei, pas kurią dabar mokosi, kuri ir padėjo pasirengti šių metų konkursui, mokyklai, kad skyrė autobusiuką išvykai, savo šeimai už palaikymą. Anksčiau Viltės lietuvių kalbos mokytoja buvo Ona Barkuvienė, penkerius metus rengusi mokinius šiam konkursui, supažindinusi su įvairiais tinklapiais, kur galima greitai susirasti reikalingos informacijos.

Nacionalinio mokinių konkurso „Švari kalba – švari galva“ („Prakalbink kompiuterį lietuviškai“) nugalėtojai buvo pasveikinti ir apdovanoti Seime. Raštingiausius Lietuvos mokinius ir jų lietuvių kalbos mokytojus pasveikins renginio globėja Seimo pirmininko pavaduotoja, Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkė Irena Degutienė.

Lietuvių kalbos konkursu „Švari kalba – švari galva“ siekiama skatinti mokinius elektroninėje terpėje vartoti lietuviškus rašmenis ir taisyklingą lietuvių kalbą. Konkursą organizuoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“, Švietimo ir mokslo ministerija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Konkursas vyko dviem etapais. Pirmasis etapas – savo mokyklose, o antrasis etapas, kuriame dalyvavo po dvidešimt geriausiai pasirodžiusių kiekvienos 6–10 klasių mokinių, vyko Vilniaus kooperacijos kolegijos kompiuterių klasėse. Testo užduotims atlikti buvo skirta 30 minučių.

Irena POŽĖLIENĖ