Mes turime 421 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3932
mod_vvisit_counterŠią savaitę:20133
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:96163
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Berniūnų kaimo gyventojai ir svečiai džiaugėsi galėję draugėn susieiti

2013 m. birželio 12 d., trečiadienis Nr.42 (1285)

Berniūnuose atgimsta senosios „mojavos“

Daugelis žinome, daugeliui teko dalyvauti kaimuose vykstančiose gegužinėse pamaldose, tarmiškai „mojavomis“ vadinamose. Gražiausią pavasario mėnesį – gegužę – per patį žydėjimą nuo seno kaimo gryčiose skambėdavo giesmės Švč. Mergelei Marijai.

Gegužės mėnesio pamaldos skirtos Švč. Mergelei Marijai. Lietuvoje jos pradėtos rengti XIX a. Be pamaldų bažnyčioje kaimuose žmonės susieidavo trobose, rečiau klėtyse prie pačių įrengto Švč. Mergelės Marijos altorėlio ar prie kryžiaus, koplytėlės. Po pamaldų jaunimas susirinkdavo padainuoti ir pašokti. Svarbiausias gegužinės simbolis – berželis, kuriais jaunimas pažymėdavo pasilinksminimo vietą. Iš berželių darydavo ir puošnų įėjimą – bromą, kurį papuošdavo ir spalvotom juostelėm, gėlėmis, klevo, ąžuolo lapais, būdavo įrengta pakyla muzikantams, sustatyti suoliukai vyresniesiems pasėdėti ir pasigėrėti gražiai besilinksminančiu jaunimu.

Nors ir iš lėto, bet atgimstanti tradicija sugrįžta į Lietuvos kaimus ir miestelius. Nuo 2008 m. gegužės mėnesio gegužinės pamaldos vėl vyksta ir Berniūnų kaime (Kaltanėnų sen.). Ši tradicija buvo atgaivinta kaimo bendruomenės „Mojus“ dėka (pirmininkė Ona Raguckienė).

Ir šiemet gegužės pabaigoje prie Berniūnų kaimo bendruomenės namų (prie kryžiaus) vėl visi būriais sugužėjo į šventę „Senovinės Berniūnų kaimo gegužinės“, kurią organizavo Berniūnų kaimo bendruomenė „Mojus“, rėmė LR kultūros ministerija. Pirmiausia visi susirinko į bendruomenės namus bendrai maldai prie Švč. Mergelės Marijos altorėlio.

Tada šventė persikėlė į lauką, kiek apniukęs dangus ir vis lietučiu praplyštantys debesys niekaip negadino geros nuotaikos ir bendravimo džiaugsmo, ypač seniai vieniems kitus mačiusiems berniūniškiams, gyvenantys kituose rajonuose ar didmiesčiuose ar vaikams, kurie zujo po švariai nušienautą pievą, suposi sūpynėmis, šoko skambant linksmai muzikai.

Gražų būrį linksmino Švenčionėlių kultūros centro folkloro ansamblis „Sudota“ (vadovė Leonarda Vilčiauskienė), garbaus amžiaus žmonių šokių kolektyvas „Senjorai“ (vadovė Vida Vilutienė), Kaltanėnų moterų vokalinis ansamblis (vadovas Algirdas Breidokas). Kaltanėnų moterų ansamblis (Inga, Rita, Jolanta, Julija) atliko puikius romansus, kurie užrašyti šiose apylinkėse.

Pakili nuotaika buvo apėmusi visus šventės dalyvius, tad prie mikrofono padainuoti ėjo ir Berniūnų skardžiabalsiai. Dvi geriausios draugės Zosė Veikutytė Aškinienė ir Aldona Varnaitė Radžinskienė, dabar gyvenančios Vilniuje ir Kaune, todėl ne taip jau dažnai susitinkančios, nuoširdžiausiai dėkojo šventės organizatoriams, kurie negaili jėgų, kad Berniūnų kaimas gyvuotų, o bendruomenė būtų stipri ir draugiška, o po visur išsibarstę berniūniškiai galėtų susitikti. Zosė Veikutytė, kurios 90-metė mama yra vyriausia Berniūnų kaimo gyventoja, bet dar guvi ir darbinga, ta proga net parašė dainą apie Berniūnus, kurią abi kartu su Aldona ir padainavo. Joms pritarė ir visi šventės dalyviai.

Beje, Berniūnų kaimo bendruomenės pirmininkei Onai Raguckienei už tradicijų gaivinimą ir tokį puikų bendruomeniškumo skatinimą dėkojo ne tik kaimo žmonės, Padėką atsiuntė LR Seimo narys Petras Čimbaras. Pati O.Raguckienė visiems kaimo žmonėms dėkojo už aktyvų dalyvavimą talkose, ypač patiems mažiausiems talkininkams, savo šeimai – už palaikymą, kolegoms – už darbų pasidalinimą. Berniūnuose pastaruoju metu tenka suktis sparčiai – mat bendruomenė dabar vykdo projektą, kurio dėka per kaimą bus nutiestas vandentiekis.

Tradiciškai vyko rateliai bei žaidimai ir tradicinių kaimo patiekalų pristatymas, ir vakaronė bei jaunimo gegužinė. Puiki šeimininkė Rasa Breidokienė ant laužo tokį skanų biguzą išvirė, kad jis per kelias minutes kaip už ausies suėjo.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis