Mes turime 265 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5329
mod_vvisit_counterŠią savaitę:30459
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:77785
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Valstybė – namai, saugumas, ilgesys...

2011 m. liepos 9 d., šeštadienis Nr. 49 (1096)

Nepailstančių mūsų kultūros darbuotojų pastangomis Valstybės dieną minėjome dukart – šventės išvakarėse, liepos 5-osios pavakare, Švenčionių miesto parke vyko Valstybės (Lietuvos Karaliaus Mindaugo karūnavimo) dienai skirtas minėjimas - koncertas, o liepos 6-osios vakarą žmonės vėl buvo kviečiami į Švenčionių miesto parką prisijungti prie pilietinės akcijos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ ir visiems drauge užtraukti Tautišką giesmę.

Liepos 5-osios pavakare, lynojant šiltam lietui, miesto parke skambėjo nuoširdžios eilės ir dainos apie Tėvynę. Susirinkusius į minėjimą pasveikino mero pavaduotoja Raja Krupenina. Šilti ir prasmingi jos žodžiai skatino susimąstyti ir pajusti šios šventės didybę ir kartu paprastumą: „Valstybė – tai mūsų namai, saugumas.“ Savo namus reikia mylėti ir puoselėti, stengtis, saugoti. Ne valstybė kalta, jeigu žmogui šiandieną sunku ir nemiela savo šalyje.

„Ar daug kas mus skiria nuo tų laikų, kai žeme vaikščiojo Karalius Mindaugas? Vaikštome ta pačia mums brangia žeme, kalbam ta pačia kalba, švenčiam šventes, laikomės papročių“, - kalbėjo R.Krupenina, susiedama į vientisą visumą valstybės ir žmonių gyvenimą, nepaisant laiko tėkmės. Iš tiesų – juk žmonės, kiek kartų bepasikeistų, savo kraujyje neša protėvių dvasią, besąlygišką meilę savo protėvių žemei, savo gimtinei, skaudžiai išgyvena atskirti nuo jos. Gal todėl tarp daugelio koncerto dainų ir Renatos Grigianecienės vadovaujamos modernių šokių grupės pasirodymų skaudžia gaida persmelkė žiūrovus pagal tremtinių mėgstamą dainą „Grįžtu į tėviškę“ vadovės sukurta kompozicija. Vaikinukai languotais marškinėliais ant apsitrynusių senų lagaminų, valsas su pasitinkančiomis draugėmis perone, „greičiau į Lietuvą, aš pasiilgau Lietuvos“... Kiek tokių, pasiilgusių, bet ar laukiamų šalies valdžios, kuri nesidrovi konstatuoti, kad emigracija padeda spręsti nedarbo problemą? Neveltui gretinami tremtiniai ir emigrantai. Nors gimtinę palikti teko skirtingomis aplinkybėmis, Tėvynės ilgesys vienodai skausmingas. Būti skurdo ištremtam ne ką lengviau. Tą žino šimtai tūkstančių Lietuvos šeimų, šiuo metu išgyvenančių tokį išsiskyrimą, tarp jų nemažai ir švenčioniškių.

Liepos 6-osios vakarą miesto parke susirinkusių žmonių sugiedota „Tautiška giesmė“ šviečia viltimi, kad Tėvynėje pasilikusieji vis dėlto kada nors įstengs nutiesti tiltą savo artimųjų grįžimui iš svetimų šalių. Juk negali Lietuva išsivaikščioti – mes turime savo Nepriklausomą valstybę.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ