Mes turime 293 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:551
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16752
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92782
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo tinklų renovavimo ir plėtros Švenčionių rajone projekto darbai Pabradėje baigti, Švenčionyse bus vykdomi

2013 m. birželio 22 d., šeštiadienis Nr.45 (1288)

Projektas sunkiai juda dėl rangovų nepajėgumo

 

Projekto tikslas – aprūpinti gyventojus vandeniu ir sumažinti aplinkos taršą

Didelę rajono vandens ūkio dalį apimą įgyvendinamas projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Švenčionių rajone“ (projekto kodas VP3-31-3.1-AM- 01- V-02-045), kurio vertė 12 mln. 767453,92 Lt. Šio projekto įgyvendinimo trukmė 2009-2013 m. Projektą finansuoja ES Sanglaudos fondas, valstybės ir savivaldybės biudžetai. Projekto tikslas – užtikrinti gyventojams kokybišką geriamojo vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą Švenčionių rajone. Įgyvendinus projektą bus suteikta galimybė 816 Pabradės ir Švenčionių miestų gyventojų pasinaudoti kokybiško geriamojo vandens tiekimu ir 1373 gyventojams - nuotekų tvarkymu, užtikrintas šių vartotojų nuotekų išvalymas iki ES keliamų reikalavimų. Pagal Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo 2008-2015 metų plėtros strategiją viešai tiekiamo geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo prieinamumas 2015 metais turėtų siekti 95 proc. visų šalies gyventojų. Šios srities specialistai teigia, kad tai nerealu ir kad terminus teks pratęsti. Vien Pabradės mieste, norint patenkinti visus poreikius, tinklų reikėtų nutiesti 4 kartus daugiau negu nutiesta. Galima sakyti, šįkart labai pasisekė gyventojams, kurių gyvenamąją teritoriją projektas apėmė arba vyko netoliese, ir atsirado galimybė bent savo lėšomis prisijungti prie tinklų.

Projekte buvo numatytos trys veiklos, kitaip sakant, trys objektai, iš jų du Pabradėje. Projekto vadovas Vietinio ūkio skyriaus vyr. specialistas Grigorijus Avinas konstatavo, kad Pabradės mieste tinklų tiesimo projektas jau baigtas, liko atlikti baigiamuosius darbus nuotekų valykloje.

 

Pabradės mieste tinklai pakloti, jau nustatyta nelegalių prisijungimų

Pirmasis objektas - vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija ir plėtra, naujos siurblinės statyba Pabradės mieste - jau baigtas 2011 m. Šiam objektui buvo skirta 1 mln. 995831 Lt. Išspręsta labai sena Fabriko skersgatvio, kuriame 8 daugiabučiai namai 40 metų naudojosi išgriebimo duobėmis, vandens ir nuotekų tvarkymo problema. Taip pat prijungtas prie miesto nuotekų tinklų prie pat Žeimenos esantis Pabradės miesto kultūros centras, kurio nuotekos buvo surenkamos į išgriebimo duobę. Prie tos pačios išgriebimo duobės dar buvo prijungtas 20-ties butų namas Kranto g. 4.

Paklojus trasas, atsirado galimybė prisijungti ir Arnionių bei kitų netoliese esančių gatvių nuosavų namų gyventojams. Stebėtina, kad gyventojai neskuba sudaryti sutarčių, nors yra žinoma, kad jie vandentiekio ir nuotekų tinklais naudojasi. Šiuo metu UAB „Vilniaus vandenys“ ir UAB Pabradės komunalinis ūkis Pabradės mieste vykdo reidą. Nustatyta nemažai asmenų, prisijungusių, bet neinformavusių apie tai tiekimo įmonių, nesudariusių sutarčių, vadinasi, ir nemokančių už paslaugas. Šie ir visi kiti gyventojai raginami sudaryti sutartis ir naudotis paslauga teisėtai.

 

Pabradės valymo įrenginiai veikia, bet dar ne viskas padaryta

Vos keli kilometrai nuo miesto esantys rekonstruoti nuotekų valymo įrenginiai praktiškai baigti, valykla veikia, dauguma išvalymo rodiklių pasiekti, bet rangovas statybos užbaigimo akto dar negavo. „Dar ne viskas padaryta, yra taisytinų smulkmenų, - sako projekto vadovas Grigorijus Avinas. - Mes šiuo rangovu nepatenkinti nuo pat pradžių, statybos baigimo terminus teko net tris kartus pratęsti, bet ir to nepakako – nuo Naujųjų metų skaičiuojami delspinigiai.“ Rekonstruojamo objekto vertė 6 mln. 656159 Lt.

 

Ko nepadarė UAB „Kašgarija“

Trečiasis projekto objektas – Vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcija Švenčionių mieste ir Cirkliškio kaime. Turėjusi pakloti 19 km vandentiekio ir nuotekų tinklų Švenčionių mieste, UAB „Kašgarija“ (šiuo metu turinti restruktūrizuojamos įmonės statusą), galima sakyti, darbų taip ir nepradėjo. Paklojo tinklus Pakalnės ir Saulėtekio gatvėse, bet taip, kad reikia taisyti defektus.

Darbų pirkimas buvo perskelbtas, 2013 m. birželio 13 d. pasirašyta sutartis su UAB „Panevėžio ryšių statyba“. Ši įmonė įsipareigojo visus darbus atlikti per vienerius metus. Vandentiekio ir nuotekų tinklai jau klojami dalyje rekonstruojamos Strūnaičio gatvės, bus užbaigti darbai Pakalnės ir Saulėtekio gatvėse bei pakloti Partizanų, Statybininkų, Lauko, Aušros, Užupio, Ramiojoje, Sodų ir Naujojoje gatvėse. Šiose gatvėse gyventojai galės prisijungti prie miesto vandentiekio tinklų. Siūlome jau dabar pasirūpinti reikalingais dokumentais. Pradėti reikėtų nuo prisijungimo sąlygų gavimo. Dėl šių sąlygų būtina kreiptis į UAB „Vilniaus vandenys“ Švenčionių skyrių (Vidžių g. 7, Švenčionys, tel. (8 387) 52744, (8 387) 51307) ir vietoje užpildyti paraišką. Privaloma turėti žemės ir pastatų nuosavybę patvirtinančius dokumentus. Prisijungimo sąlygos išduodamos nemokamai. Gavus sąlygas, būtina paruošti prisijungimo projektą. Norint sužinoti, ar įmanoma konkretų namą prijungti prie komunalinių tinklų, prašome kreiptis į rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyrių (327 kab.). Pasak projekto vadovo Grigorijaus Avino, nedėkingiausias dalykas prognozuoti kainas, bet vis dėlto labai apytiksliai įvardijo, kad visos išlaidos 1 standartiniam įvadui (projektavimas ir darbai) neturėtų viršyti 3 tūkst. Lt. Medžiagos nepabrango, tačiau dėl įstatymų ir norminių aktų pakeitimų pabrango projektavimo darbai. Pavyzdžiui, nebegalima daryti kolektyvinių projektų, o projektui paruošti reikalinga ne senesnė 2 metų topografinė nuotrauka. Visa kita – labai individualiai, pavyzdžiui išsikasti griovį galima pačiam, ir tai nieko nekainuos.

Dėl tinklų tiesimo šiame straipsnyje neišvardintose gatvėse gyventojai bus informuoti papildomai.

 

Kas vyksta Strūnaičio gatvėje?

Apie rekonstruojamą Strūnaičio gatvę pasklido kalbos, kad čia nebus klojami vandentiekio ir kanalizacijos tinklai. Projekto vadovas Grigorijus Avinas sako, kad dalis tiesios šiose kalbose yra – tinklai bus rekonstruojami ir nauji klojami gatvės dalyje (iki Strūnaičio g. 103). Nuotekų ir vandentiekio tinklų tiesimo projektas parengtas 2008 metais, šį projektą savivaldybei perdavė Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra. Siekiant efektyvesnio lėšų panaudojimo, suprojektuoti tinklai dalyje gatvės, kur daugiau vartotojų ir galima įrengti savitakinę nuotekų tinklų sistemą. Kitoje Strūnaičio gatvės dalyje reikia pakankamai sudėtingų ir brangių techninių sprendimų – statyti siurblinę, tiesti slėginę liniją, nuotekas pumpuoti apie pusę kilometro. Lėšos didelės, o vartotojų sąlyginai nedaug. Palyginimui – Užupio gatvėje lėšų reikia 3 kartus mažiau, o galimų vartotojų dvigubai daugiau. Po to kai buvo pateikta ir patvirtinta paraiška ES paramai gauti, neįmanoma atlikti pakeitimus ir įtraukti papildomų tinklų tiesimo darbus. Labai gaila, kad nepavyko suderinti šių dviejų projektų.

Kol kas tenka raginti gyventojus jungtis prie tinklų ten, kur yra galimybės. Šiuo metu Strūnaičio gatvėje prie miesto vandentiekio tinklų ir nuotekų bus galima prisijungti atkarpoje nuo Partizanų g. iki Strūnaičio g. 103 namo. Prisijungimo procedūra aprašyta šiame straipsnyje.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis