Mes turime 156 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:835
mod_vvisit_counterŠią savaitę:4228
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:51554
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Respublikinė dainų ir šokių ansamblių šventė Švenčionyse

2013 m. birželio 29 d., šeštiadienis Nr.46 (1289)

Pirmąjį liepos mėnesio šeštadienį visa Lietuva švęs Valstybės dieną. Itin iškilmingi šios dienos akordai skambės Švenčionyse – visą savaitgalį čia vyks daug įdomių šventinių renginių. Vienas iš svarbių akcentų – prie Bėlio ežero liepos 6 d. vyks respublikinė dainų ir šokių ansamblių šventė „Lietuva – mūsų namai“, kurią organizuoja Švenčionių r. savivaldybė kartu su Lietuvos liaudies kultūros centru, vadovaujamu direktoriaus Sauliaus Liausos.

Apie tai pokalbis su Švenčionių r. savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Danute VIGELIENE.

 

Kas gi vyks liepos 6-osios pavakarę prie Bėlio ežero?

Jau nuo 17 val. aikštėje prie Bėlio ežero veiks mugė, į kurią laukiame atvykstant įvairių tautodailininkų, amatininkų, prekybininkų. 19 val. kviečiu visus rinktis į estradą ir gėrėtis įspūdingu reginiu – respublikine dainų ir šokių ansamblių švente „Lietuva – mūsų namai“. Tai – tarsi generalinė repeticija 2014 m. vyksiančios Dainų ir šokių šventės. Džiaugiuosi, kad švenčioniškiai ir mūsų rajono svečiai pirmieji galės susipažinti su naujausia, dar niekur nerodyta ateinančių metų šventės programa. Likus metams iki naujos šventės parastai vyksta eksperimentiniai Ansamblių vakarai. Pakeliui į 2014 m. Lietuvos dainų šventę „Čia – mano namai“ šio žanro kolektyvus savo rajone priimame su malonumu. Čia dalyvaus beveik visi Lietuvos dainų ir šokių ansambliai iš visų Lietuvos kampelių – iš viso 820 dalyvių.

 

Kokie ansambliai jau patvirtino savo dalyvavimą?

Džiaugiamės, kad žiūrovai prie Bėlio ežero pamatys pačius geriausius šios srities atstovus: Vilniaus universiteto dainų ir šokių ansamblį, Vilniaus pedagoginio universiteto dainų ir šokių ansamblį „Šviesa“, Utenos kultūros centro vaikų ir jaunimo šokių ir dainų ansamblį „Vieversa“, Tauragės kultūros centro dainų ir šokių ansamblį „Jūra“, Vilniaus kolegijos šokių ansamblį „Voruta“, Alytaus liaudies meno studiją „Dainava“, Telšių kultūros centro dainų ir šokių ansamblį „Mastis“, Vilniaus Kirtimų kultūros centro liaudiškų šokių ansamblį „Vilniaus Pynimėlis“, Vilniaus universiteto „Alumni“ klubo liaudiškų šokių grupę „Jievaras“, Vilniaus universiteto liaudiškos muzikos kapela „Jaunimėlis“, Švenčionių kultūros centro dainų ir šokių ansamblį „Aukštaitija“, Švenčionių meno mokyklos vaikų dainų ir šokių ansamblį „Aukštaitukas“, Valstybinį dainų ir šokių ansamblį „Lietuva“, Kauno technologijos universiteto tautinio meno ansamblį „Nemunas“, Panevėžio dainų ir šokių ansamblį „Pynimėlis“, Vilniaus Mykolo Romerio universiteto šokių ansamblį „Skalsa“, Kauno liaudiškų šokių grupę „Ratava“, Liaudiškų šokių grupę „Joris“, Kauno Vytauto Didžiojo universiteto tautinių šokių ansamblio „Žilvitis“ vokalinę ir instrumentinę grupę. Kaip jau minėjau – 820 dalyvių. Taigi žiūrovų laukia grandiozinis renginys, darnūs šokiai, gera muzika ir dainos.

 

Tokia didžiulė šventė – iššūkis ir režisieriams, ir organizatoriams.

Respublikinę dainų ir šokių ansamblių šventę režisuos profesionalė, turinti didžiulę tokio darbo patirtį, - Leokadija Dabužinskaitė. Ji ir 2014 m. dainų šventės ansamblių vakaro režisierė. Šventę rengia Švenčionių r. savivaldybė kartu su Lietuvos liaudies kultūros centru. Daugelis dalyvių suvažiuos jau liepos 5-ąją, repetuos ir rengsis koncertui.

 

Svarbu ir deramai priimti tokį gausų būrį šventės dalyvių.

Mūsų rajone dažnai vyksta tarptautiniai ir respublikiniai renginiai, tad esame jau sukaupę nemažą jų organizavimo patirtį. Esu įsitikinusi, kad iš mūsų rajono ir respublikinės dainų ir šokių ansamblių šventės dalyviai, juos lydintys asmenys, ir kiti svečiai išsiveš pačius geriausius įspūdžius. Visi šventės dalyviai bus apgyvendinti mokyklose, maitinimu rūpinsis UAB „Saunila“ (vadovė Genoefa Dimšienė). Ši įmonė taip pat jau ne kartą organizavo tokio gausaus būrio žmonių maitinimą. Prie šventės dalyvių maitinimo svaria parama prisidėjo ir firma „Alaus namai“.

 

Paprastai prie Bėlio ežero rengiamose šventėse netrūksta žiūrovų. O kai susirenka ir įdomiai apsijungia tiek daug dalyvių – šventė akims, ausims ir sielai garantuota!

Džiaugiuosi, kad mūsų rengiamos šventės pritraukia tūkstančius žiūrovų, ne tik iš mūsų rajono, bet ir iš aplinkinių. Čia tikrai puikiai praleidžiamas laikas. Išplatinome informaciją ir mūsų rajone, ir pas kaimynus, išsiuntėme šimtus kvietimų. Tačiau iš visos širdies noriu dar kartą pakviesti visus atvykti į šią puikią šventę, pasimėgauti gražiu reginiu, pripildyti širdis kuo geriausių emocijų, o kartu didžiuliame ir darniame būryje pajusti visą Lietuvos valstybės vienybę ir didumą. Kadangi 21 val. visa tūkstantinė minia prie Bėlio dalyvaus visuotinėje akcijoje „Tautinė giesmė aplink pasaulį“, vykstančioje jau nuo 2009 m. Švenčionių rajonas – nuo pat pradžių aktyviai į ją įsijungė. Kai tūkstančiai balsų kaip vienas vakaro tyloje trauks kartu Lietuvos Respublikos Himną – tai bus nuostabu ir nepakartojama!

Irena POŽĖLIENĖ