Mes turime 370 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1845
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18046
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94076
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žemdirbiai ir toliau bus remiami

2013 m. liepos 5 d., penktadienis Nr.47 (1290)

Birželio 28 d. Švenčionių rajone lankėsi žemės ūkio ministras Vigilijus Jukna su grupe ministerijos specialistų. Savivaldybėje vykusiame susitikime dalyvavo žemdirbiai, žemės ūkio bendrovių, vietos veiklos grupės, savivaldybės tarybos nariai. Po susitikimo svečiai lankėsi Antonijaus ir Valentinos Jundo augalininkystės ūkyje.

Žemės ūkio ministras pradėjo nuo europinių naujienų ir pasidžiaugė, kad Europos Sąjungos (ES) Taryboje pavyko pasiekti susitarimo dėl Bendrosios žemės ūkio politikos reformos 2014–2020 m. Pasisekė išlaikyti su gamyba susietą paramą, kuri galės siekti iki 13 procentų nuo Tiesioginių išmokų voko. Šis pasiekimas itin svarbus žemdirbiams, siekiantiems plėtoti gamybą. Apie 80 procentų susietosios paramos bus skiriama gyvulininkystei plėtoti ir remti, nes ši sritis yra patyrusi didžiausią nuosmukį. Ministras taip pat pranešė, kad ir 2014-2020 m. ES valstybės narės galės mokėti žemdirbiams papildomas nacionalines tiesiogines išmokas iš mūsų šalies biudžeto, jas palaipsniui mažinant.

Norintiems gaivinti nykstančią gyvulininkystę gera žinia tapo tai, kad birželio 27 d. Seimas priėmė įstatymą, kuris supaprastina smulkių ir vidutinių fermų iki 300 sąlyginių gyvulių statybas, atsisakant perteklinių biurokratinių reikalavimų. Tiesa, tai verčia būgštauti dėl „perteklinių kvapų“ tuos, kurių kaimynystėje galės kurtis tokios fermos.

ŽŪM ministras V.Jukna taip pat atkreipė dėmesį, jog labai svarbu remti ir plėtoti kooperaciją, kad smulkiems ir vidutiniams ūkiams būtų didesnė galimybė išlikti rinkoje, gauti didesnes supirkimo kainas, racionaliau panaudoti resursus, pasiekti didesnio pelningumo.

Be gerų žinių, buvo ir nelauktų kai kurių vietovių ūkininkams. Mūsų rajono žemdirbiai iki šiol gavo papildomas išmokas dėl mažiau palankių sąlygų ūkininkavimui. Pagal naują skaičiavimo metodiką, mažiau palankių vietovių statuso netenka 4 seniūnijos: Kaltanėnų, Sarių, Pabradės ir Magūnų. ŽŪM atstovai suteikė viltį, kad šių vietovių ūkininkams iš šalies biudžeto galbūt ir toliau bus mokamos išmokos, tik mažėjančios.

Žemdirbiai susitikime domėjosi, kada pagaliau bus baigta žemės reforma. Jau keleri metai girdime, kad jau beliko kokie 3 procentai, bet kokie skalsūs – niekaip nesibaigia. Tą patį išgirdome ir šįkart, bei pažadą, kad per porą metų tikrai baigsis. Žemdirbių labui įvestas žemės pardavimo apribojimas sukėlė pačių žemdirbių abejones, o kai kurie aiškiai išsakė nepasitenkinimą dėl valdžios sprendimo riboti žemės pardavimą iki 500 ha asmeniui ir su juo susijusiems asmenims. Juolab, kad jau yra asmenų, dirbančių gerokai per 100 ha. Ar įstatymų kūrėjai kartais nepersistengia?

Žemės ūkio perspektyvos šiuo metu aktyviai svarstomos, todėl į daugelį klausimų atsakymai nebuvo vienareikšmiški.

Po susitikimo su žemdirbiais ministerijos komanda apsilankė Švenčionių rajono didžiausiame ir pažangiausiame Antonijaus ir Valentinos Jundo augalininkystės ūkyje. Ūkininkai dirba per 1 300 ha.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis