Mes turime 273 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2106
mod_vvisit_counterŠią savaitę:12293
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:88323
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Žievėgraužis tipografas – dar nevėlu susitvarkyti

2013 m. liepos 5 d., penktadienis Nr.47 (1290)

Valstybinės miškų tarnybos vykdomas žievėgraužio tipografo monitoringas rodo, kad vėl susidarė prielaidos šio kenkėjo masiniams židiniams.

Tai gausiausias bei žalingiausias eglių liemenų kenkėjas. Skraidyti pradeda balandžio pabaigoje – gegužės pradžioje ir baigia – rugsėjo pabaigoje. Visą tą laikotarpį kenkėjas pavojingas eglynams ir gali užpulti egles. Vystosi po žalių eglių žieve.

Eglyne žievėgraužiui tipografui vystytis tinkamiausi medžiai yra šviežios vėjavartos ir vėjalaužos, nenužievinta miško produkcija, stambios kirtimo liekanos. Kai vabalų daug, jie apninka ir gyvybingas egles. Užpultuose medžiuose pasidauginę kenkėjai vėl apninka naujas egles. Per metus gali išsivystyti dvi kenkėjų kartos, todėl sugeba staigiai pasidauginti ir plačiai išplisti. Žievėgraužio tipografo apniktos žalios eglės visuomet nudžiūsta.

Žievėgraužio tipografo populiacija ryškiai gausesnė miškuose, kurie 2010 m. buvo pažeisti škvalo. Ten gaudyklėse vabalų rasta vidutiniškai 1,3-3,2 kartus daugiau nei pernai per pirmą apskaitą. Labai palankias sąlygas kinivarpų skraidymui sudarė nors ir vėlyvas, tačiau labai karštas pavasaris. Taip pat didelė masinių židinių susidarymo rizika yra eglynuose, kur laiku nesutvarkyti 2012 m. pirminiai kenkėjo židiniai, medynai vėtrų pažeisti 2012-2013 metais, nusilpę nuo netikrojo eglinio skydamario ar šaknis parazituojančių ligų, prie plynų kirtimų ribų, išretinti atrankiniais kirtimais, vyresnio amžiaus eglynai. Esant palankiems orams, kenkėjo pirmosios generacijos vystymasis gali sutrumpėti iki 1,5 mėnesio, o antroji generacija būti labai gausi ir sukelti eglių džiūvimą dideliuose plotuose. Todėl eglynų džiūvimo sumažinimui būtina vykdyti žievėgraužio tipografo plitimą mažinančias priemones.

Pagrindiniai požymiai, rodantys žievėgraužių tipografų pakenkimą – ant žievės matosi rudos smulkios vabalų išgraužos, žievės paviršiuje matosi vabalų įsigraužimo angos, dalis eglės spyglių gali būti žalsvai gelsvos spalvos, genių iškapota ar pralupta žievė.

Pastebėjus minėtus požymius, svarbiausia operatyviai reaguoti ir medynuose sanitariniais kirtimais skubiai iškirsti šviežiai kenkėjų apniktas egles kartu su besivystančiais kenkėjais ir išvežti ne arčiau kaip 3 km nuo medyno pakraščio, kuriame spygliuočių medžių rūšių yra daugiau kaip 20 procentų. Taip pat būtina laiku sutvarkyti žalių eglių vėjavartas - vėjalaužas, sniegalaužas, stipriai pažeistus medžius, kad jie netaptų žievėgraužių dauginimosi ir plitimo šaltiniu. Jei iš miško negalima išgabenti pagamintos medienos, ją reikia nužievinti arba apdoroti insekticidų tirpalais. Laiku neišvežus ar nenužievinus medienos, joje išsivystys kenkėjai ir pasklis į mišką.

Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriaus Vilniaus teritorinio poskyrio informacija

 
Reklaminis skydelis