Mes turime 615 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:10331
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28752
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:110501
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vertinga dovana Švenčionėlių bibliotekai – Bostono lietuvių enciklopedija

2013 m. liepos 13 d., šeštadienis Nr.49 (1292)

Švenčionėlių bibliotekos vedėja Stasė Busilienė pasidžiaugė neseniai gavusi itin vertingą dovaną – Bostone išleistą 37 tomų Lietuvių enciklopediją. Už tokią didelę ir labai lauktą dovaną (Bostono lietuvių enciklopedija rajone yra tik Švenčionių viešojoje bibliotekoje) S.Busilienė širdingai dėkoja kolegei – buvusiai ilgametei Mažvydo (buvusios Respublikinės) bibliotekos darbuotojai Romualdai Matulionienei. Pašaminėje (Švenčionėlių sen.) pastaruoju metu gyvenanti R.Matulionienė didelė knygų žinovė, aktyviai dalyvaujanti mūsų rajono kultūriniame ir visuomeniniame gyvenime ir suvokianti, kad gera ir vertinga knyga visada yra ir bus svarbiausias žmonių švietimo ir žinių šaltinis.

Ilgametės bibliotekininkės vertinga ir brangi dovana netrukus bus įtraukta į Švenčionėlių bibliotekos knygų fondus ir pasieks miestelio skaitytojus.

Bostono enciklopedija – 37 tomų enciklopedinis leidinys, vienas išsamiausių leidinių, kuriame gausu informacijos apie Lietuvą, jos istoriją ir žmones.

Bostono enciklopedijos pirmtakė – „Lietuviškoji enciklopedija“. Iki 1944 m. išleista 10 šios enciklopedijos tomų (iki J raidės). Enciklopedijos leidimą nutraukė Antrasis pasaulinis karas ir SSRS okupacija.

1953–1966 m. Bostone lietuvių emigrantai „Lietuviškosios enciklopedijos“ pagrindu tęsė pradėtą darbą bei toliau leido „Lietuvių enciklopediją“. „Lietuvių enciklopedijos leidyklos“ direktorius bei savininkas Juozas Kapočius subūrė apie 80 įvairių skyrių redaktorių, bendradarbių, kurie dirbo be atlyginimo, suformavo redakciją bei redakcinę komisiją. Visa enciklopedija išleista už parduodamą tiražą gaunamomis lėšomis. Enciklopedijos leidimą teikdami informaciją, iliustracijas ir kitą medžiagą rėmė daugelis lietuvių išeivijos inteligentų.

Užbaigus pagrindinį darbą 1966 m. pradėta rengti lietuviška enciklopedija anglų kalba „Encyclopedia Lituanica“, kurios 6 tomai apima 3438 puslapius.

Bostono enciklopedija remiamasi kuriant bei leidžiant kitas lietuviškas enciklopedijas, pavyzdžiui, VLE; LE enciklopedija kaip patikimu šaltiniu remiasi ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto darbuotojai, ruošdami kitus enciklopedinius leidinius lietuvių kalba.

Irena POŽĖLIENĖ