Mes turime 344 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:6156
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28043
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:72026
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Žuvę, bet nepralaimėję

2013 m. liepos 20 d., šeštadienis Nr.51 (1294)

Prieš 80 metų liepos 15-ąją Steponas Darius ir Stasys Girėnas iš Niujorko Floido Beneto oro uosto pakilo skrydžiui per Atlantą į Kauną. Po pusantros dienos įveikusi daugiau kaip 6000 km, „Lituanica“ pastebėta tuometinėje Vokietijoje, Soldino apylinkėse, tačiau likus kelioms valandoms kelio iki Kauno, kur jų laukė daugiau kaip dvidešimt tūkstančių žmonių, lėktuvas sudužo ir abu lakūnai žuvo.

Prieškario Lietuvos specialistai nustatė, kad Lituanica nukrito dėl blogo oro ir variklio defekto. Sudėtingas skrydis per Atlantą sulaukė didelio žiniasklaidos dėmesio, o S.Darius ir S.Girėnas tapo tarpukario Lietuvos didvyriais. Šis skrydis įėjo į XX a. Lietuvos istorijos puslapius kaip vienas įsimintiniausių žygdarbių, o pasauliui buvo reikšmingas tiek moksliniu, tiek inžineriniu požiūriu – nenusileidę ant žemės lakūnai ore išbuvo 37 val. 11 min. tai buvo antras tuo metu skrydžio be nusileidimo rezultatas pasaulyje. Skrydis pripažintas kaip vienas tiksliausių aviacijos istorijoje.

S.Dariaus ir S.Girėno skrydžiui netrūksta dėmesio ir šiuo metu, ypač šiemet minint jo 80-metį. LR Seimas 2013 m. yra paskelbęs Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą metais.

Štai ir Švenčionėlių miesto bibliotekos vedėja Stasė Busilienė su bibliotekos kolektyvu parengė ir neseniai baigė įgyvendinti Kultūros rėmimo fondo finansuotą edukacinį literatūros sklaidos projektą „Žuvę, bet nepralaimėję“. Projekto tikslas – ugdyti vaikų ir jaunimo dorines ir moralines nuostatas, remiantis lietuvių tautos tradicijomis, sustiprinti jaunimo žinias bei padidinti vaikų ir jaunimo motyvaciją domėtis Lietuvai svarbiais istoriniais įvykiais, spręsti vaikų ir jaunimo užimtumo problemą, formuoti aktyvaus dalyvavimo kultūriniame gyvenime įgūdžius, vaikų ir jaunimo kūrybiškumą.

Projektas buvo vykdomas Švenčionėlių miesto bibliotekoje, progimnazijoje, lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“. Taip pat Švenčionių rajono viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje bei Švenčionių pradinėje mokykloje. Iš viso jame dalyvavo 118 dalyvių.

Švenčionėlių bibliotekos vedėja S.Busilienė apžvelgdama projekto įgyvendinimą pasidžiaugė: „Visi numatyti ir suplanuoti projekto tikslai ir uždaviniai buvo nuosekliai įgyvendinti. Projektas, skirtas lakūnų S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui kūrybingai ir išradingai buvo pateiktas Švenčionėlių bei Švenčionių miestų bibliotekos skaitytojams bei miesto visuomenei. Tikslams pasiekti projektas buvo įgyvendintas pagal kruopščiai suplanuotas veiklas. Susitarta su Švenčionėlių bei Švenčionių mokyklomis, bei darželiais dėl moksleivių rašinių, kūrybinių darbelių, istorinių pamokėlių vykdymo“.

Projekto įgyvendinimo metu bibliotekoje jauniesiems skaitytojams buvo surengta istorinė edukacinė paskaita „Žuvę, bet nepralaimėję“ (kovo 21 d.). Moksleiviai dalyvavo rašinių konkurse „S.Dariaus ir S.Girėno skrydžio reikšmė Lietuvai“ (balandžio 10-11 d.). Vyko piešinių konkursai „Piešiu aviaciją“ (balandžio 18; gegužės 23 d.), lėktuvėlių gamyba iš modelino, plastilino bei popieriaus „Mažoji LITUANICA“ (balandžio 18-19 d.).

Projekto baigiamajame renginyje aktyviausi ir geriausi dalyviai buvo apdovanoti vertingomis knygomis. Paskatinimo dovanėles gavo visi projekto dalyviai. Švenčionių ir Švenčionėlių miestų vaikų bibliotekose eksponuojamos projekto vykdymo metu užfiksuotų akimirkų nuotraukų parodos.

Projekto lėšomis biblioteka įsigijo 5 sėdmaišius. Bibliotekoje įrengtas vaikų laisvalaikio kampelis, kur jie nevaržomai galėjo piešti, rašyti rašinius, gaminti lėktuvėlių modelius. Pasibaigus projektui bibliotekos skaitytojai ir toliau naudosis šiais pirkiniais.

Švenčionėlių miesto bibliotekos kolektyvas džiaugiasi kūrybingais ir išradingais partneriais, dalyvaujančiais ir kituose bibliotekos renginiuose, projektuose bei veiklose. Projekte „Žuvę, bet nepralaimėję“ dalyvavo Švenčionių pradinės mokyklos mokytojai Rasa Štuikienė, Halina Pauliukėnienė, Nijolė Vaitkuvienė, Švenčionėlių progimnazijos mokytojos Asta Činčikienė, Jolanta Juknienė, Edita Čebručenko su gausiu būriu abiejų mokyklų mokinių. Kaip visada nuoširdžiai įsijungė ir Švenčionėlių vaikų lopšelio darželio „Vyturėlis“ ugdytiniai su auklėtoja D.Ulčickiene.

Prie projekto įgyvendinimo nemažai prisidėjo ir Švenčionių viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus darbuotojos Laimutė Strakšienė ir Violeta Basijokienė.

Irena POŽĖLIENĖ