Mes turime 382 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1966
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18167
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94197
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Lietuviai ir amerikiečiai geriau susipažino tarpkultūriniame vakare

2013 m. rugpjūčio 3 d., šeštadienis Nr.55 (1298)

„Švenčionių krašto“ laikraštyje buvo rašyta apie šią vasarą mūsų rajone viešėjusius svečius iš JAV – koledžo studentus ir filantropą gydytoją Michael Lozman.

Švenčionių rajono tarybos nario Dariaus Veličkos iniciatyva užmezgus šiltus ir dalykiškus santykius su gydytoju filantropu Michael Lozman, labdaros ir paramos fondo „Voluntas“ direktoriumi Franklin James Swartz, buvo suorganizuotas reikšmingas tarptautinis projektas. Finansuojant minėtam fondui ir padedant Švenčionių rajono savivaldybei, ypač rajono tarybos nariui D.Veličkai, metaline tvora aptvertos senosios žydų kapinės, esančios Švenčionėlių miestelio pakraštyje. Tai buvo pirmasis toks darbas Lietuvoje. Po viešnagės mūsų rajone svečiai išvyko į Aukštadvarį, kur taip pat bus aptvertos ir sutvarkytos žydų kapinės. Iki tol fondo iniciatyva metaline tvora buvo aptverta 10 kapinių kaimyninėje Baltarusijos Respublikoje.

JAV koledžo studentų grupė, vadovaujama Michael Lozman, viešėdama Švenčionių rajone, gyveno šeimose, domėjosi Lietuvos istorija ir kultūra, buvo šiltai priimti tarpkultūriniuose vakaruose Švenčionėlių Mindaugo gimnazijoje, Švenčionėlių miesto kultūros centre, Atvirame jaunimo centre. Svečiams iš JAV buvo surengtos ekskursijos ir paskaitos Nalšios muziejuje ir po žymiausias Švenčionių rajono vietas.

Įspūdžiai iš smagaus ir turiningo bendravimo tarpkultūriniuose vakaruose dar neišblėso nei lietuviams, nei amerikiečiams.

Kad lengviau būtų bendrauti amerikiečių grupe rūpinosi privačius anglų kalbos kursus vedanti ir nemažą tarptautinių projektų organizavimo patirtį turinti švenčionėliškė Sandra Burokaitė. Ji džiaugėsi, kad Švenčionėliuose yra daug entuziastų, mielai talkinusių jai ir pasistengusių, kad svečiai čia jaustųsi patogiai ir mūsų rajono išsivežtų pačius geriausius įspūdžius. Daugiausia prisidėjo Švenčionėlių Mindaugo gimnazijos, Švenčionėlių progimnazijos pedagogai, mokiniai, jų tėveliai, ne tik priėmę amerikiečius gyventi šeimose, bet ir pasirūpinę skaniomis vaišėmis, Švenčionėlių kultūros centro darbuotojai, Atviro jaunimo centro atstovai.

Švenčionėlių kultūros centre vykusio tarpkultūrinio vakaro metu teko pasipraktikuoti ir ne vienam Sandros anglų kalbos kursus lankančių žmonių. Pavyzdžiui, prezentaciją apie Lietuvą ir mūsų rajoną svečiams angliškai puikiai parengė Švenčionėlių kultūros centro meno vadovė Vida Vilutienė. Jei kokio žodelyčio ir būtų pritrūkę, tai mokytoja juk šalia... Svečiai daug sužinojo apie mūsų šalį, o jai tai buvo ir gera viešo kalbėjimo angliškai praktika. Gimnazistai Rokas ir Matas Šamšūros, dažnai Sandrai talkinantys tarptautinių mainų projektuose, išsamiai pristatė Lietuvos sportą ir garsiausius sportininkus.

Atmosferą sušildė ir smagūs žaidimai, leidžiantys geriau susipažinti ir atrasti bendrų sąlyčio taškų tarp lietuvių ir amerikiečių. O meniniai intarpai sukūrė išties pakylėtą atmosferą. Dainavo Gintarė Zenkevičiūtė, Justė Šapokaitė, kuriai gitara pritarė Ignas Gaidamavičius, šoko Agnė Kazlauskaitė ir Marius Mandrikas bei kiti Renatos Grigianecienės vadovaujami šokėjai bei kiti atlikėjai.

Irena POŽĖLIENĖ

 
Reklaminis skydelis