Mes turime 189 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3650
mod_vvisit_counterŠią savaitę:17649
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:64975
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Vaikai turiningai leido laiką, lavino anglų kalbos įgūdžius ir stiprino moralines nuostatas

2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis Nr.56 (1299)

Jungtinis projektas

„Anglų kalbos krikščioniškas vasaros klubas“ Švenčionių rajone buvo jungtinis dviejų organizacijų projektas: Hope for Youth Ministries (įkurta Š.Airijoje) ir Vaikų krikščioniško ugdymo draugijos (VKUD), kurios būstinė yra Šveicarijoje. Abi organizacijos specializuojasi dirbti su vaikais ir paaugliais, yra valstybės pripažintos ir oficialiai įregistruotos. VKUD veikia 183 šalyse nuo 1937 m., o airiška organizacija – daugiau nei 10 m. Jų veiklos spektras labai platus: nuo užklasinės veiklos mokyklose iki šventinių renginių, stovyklų, reguliarių klubų vaikams ir paaugliams organizavimo.

 

Į vasaros klubą – ir vasarotojai

Tai buvo pilotinis tokio bendradarbiavimo bandymas dviejuose miestuose, Švenčionyse ir Švenčionėliuose. Mokyklos šiltai sutiko šią iniciatyvą ir leido suorganizuoti Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos ir Švenčionėlių progimnazijos patalpose. Šis „Anglų kalbos krikščioniškas vasaros klubas“ buvo skirtas 7-12 m. vaikams ir buvo reklamuojamas spaudoje, bibliotekose, mokyklose. Iš viso susirinko 34 vaikai, kurių dauguma buvo vietiniai, tačiau sulaukėme ir vasarotojų iš Utenos bei Vilniaus.

 

Airiams pavyko įveikti „kupranugarį“...

Bendravimas ir visa programa vyko anglų kalba su vertimu į lietuvių kalbą. Tėveliai buvo dėkingi už anglų kalbos pamokas, per kurias vaikai pramoko naujų žodžių, frazių, užtvirtino jau žinomas. Įdomu tai, kad žodžius mokėsi ne tik vaikai, bet ir airiai – visi pamena, kaip jiems pavyko įveikti sunkų lietuvišką žodį „kupranugaris“, o angliškai jis skamba gan paprastai – camel. Mokėmės ir angliškų dainelių, kurias vaikai labai noriai dainavo kartu su judesiais.

Airiai – be galo linksma tauta, entuziastinga, buvo džiugu kasdien matyti jų gerą nuotaiką bei norą bendrauti su vaikais.

 

Stiprinamos krikščioniškosios vertybės

Taip pat buvo mokoma krikščioniškų vertybių, tokių kaip pagalba tėvams namų ruošoje, ką daryti, kai matai patyčias, kaip padėti artimui, kaip susitvarkyti su pavydu savo širdyje ir kt. Pamokėlės buvo vedamos naudojant šiuolaikines vaizdines priemones, kurios padėjo išlaikyti vaikų susidomėjimą.

Taip pat vaikai sužinojo daugiau apie Š.Airiją: sostinę Belfastą, didžiulį laivą „Titanikas“, kuris buvo pastatytas šioje šalyje, kraštovaizdį, įžymius žmones (futbolininkas George Best), klimatą.

 

Gaila, kad tik penkios dienos...

Vaikams itin patiko įdomūs rankdarbiai (akvariumas, apyrankės, pakabukas ant durų rankenos), kulinarijos užsiėmimai, o ką jau bekalbėti apie žaidimus! Atėję tėvai vis tą patį kartojo – kodėl tik penkias dienas?

Labai džiaugiuosi ir nuoširdžiai dėkoju Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazijos direktorei D.Čepulienei ir Švenčionėlių progimnazijos direktorei R.Gasparevičienei, kurios leido šiam klubui įvykti mokyklos patalpose. Šią veiklą organizavo šio straipsnio autorė – VKUD klubų vaikams ir paaugliams koordinatorė Lietuvoje Sandra Burokaitė. Tikiuosi, kad tai yra puikaus bendradarbiavimo pradžia ir tokius klubus išvysime dar ne vieną vasarą mūsų rajone.

Labiausiai džiugina, kad vaikai galėjo turiningai praleisti laiką, lavinti anglų kalbos įgūdžius. Tikiuosi, kad iš mūsų rajono išaugs karta, kuri turi tvirtas moralines nuostatas, aukštą elgesio standartą, kurie bus aktyvūs ir pavyzdingi piliečiai, kuriantys šviesią Lietuvos ateitį.

 

Graži iniciatyva bus tęsiama

Ši graži iniciatyva bus tęsiama ir mokslo metais – mūsų rajono vaikus kviečiame dalyvauti „Gerosios Naujienos“, o jaunuosius paauglius - „Iššūkis jaunimui“ krikščioniškame klube, kurie bus organizuojami kartą per savaitę. Daugiau informacijos teirautis tel. 8-601-75686 arba el. paštu: sandra_burokaite@yahoo.com.

Sandra BUROKAITĖ