Mes turime 388 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2613
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18814
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:94844
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Vandenį sveika gerti tik švarų

2013 m. rugpjūčio 30 d., šeštadienis Nr.63 (1306)

Ar susimąstome, kokį vandenį geriame? Įprastai vanduo, patenkantis vartoti, yra prisisotinęs įvairių cheminių elementų. Nors daugelis iš jų vandenvietėse neviršija leistinų geriamojo vandens normų, tačiau net ir geros kokybės vanduo, tekėdamas senais vamzdynais prisisotina geležies, švino, cinko ir kitų sveikatai kenksmingų medžiagų. Dar blogiau su šulinių vandeniu. Visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečdalis šulinių yra užteršti nitratais ir nitritais. Be jų, vandenyje gali būti ir kitų nuodingų chemikalų. Tokį vandenį gerti pavojinga. Iš kur gauti geresnio – juk parduotuvėje jis brangus?

UAB „Arnida“ direktorius Nikazijus KUBILIUS sako, kad ne prastesnio vandens galime pasiruošti namuose, aišku, prieš tai padarę investiciją, kuri atsiperka gana greitai, o įrenginiai toliau tarnauja.

Nikazijus Kubilius siūlo šiuo metu populiariausią pasaulyje geriamojo vandens paruošimo būdą - reverse osmosis arba RO - atbulinė osmozė. Reverse osmosis valymo būdas pagrįstas vandens molekulių priverstiniu stūmimu per silpnai laidų audinį. Palyginimui – įprasta mechaninio valymo kasetė naudojama buityje yra 5-25 mikronų, RO membrana 0,0001 mikrono. Išfiltravus tokiu būdu vandenį pasiekiamas aukštas vandens švarumo lygis. Naudojant atbulinio osmoso filtrus pašalinama iki 98% vandenyje esančių cheminių medžiagų: nitritų, nitratų, pesticidų, herbicidų, įvairių sunkiųjų metalų ir kt.

Šiuo metu parduotuvėse galima nusipirkti panašaus savo chemine sudėtimi švarumo vandens pvz. „VALIO“, „Vittel“. Geriamojo vandens sistema RO gali pagaminti iki 280 l/24 h (prie 25oC) išvalyto vandens. Komplektuojama su filtruotam vandeniui skirtu atskiru kraneliu. Montuojama geriamojo vandens vartojimo vietoje (dažniausiai po virtuves kriaukle ar šalia jos).

Taip pat tas pats valymo principas gali būti taikomas biuruose pakeičiant daug kur įprastas vandens stoteles, kur vanduo tiekiamas plastikinėmis talpomis į atbulinės osmozės stotelę. Joje filtruojamas tiekiamas vandentiekio vanduo ir patiekiamas vartotojui lygiai taip kaip ir įprastose stotelėse, skirtumas tik vandens kokybėje, kadangi atbulinės osmozės filtrai pašalina 98% visų vandenyje esančių teršalų.

Geriamojo vandens kokybė labai aktuali ir gyventojams, bei įmonėms, kurios kavai ruošti naudoja spaudiminius kavos aparatus, kuriuose vanduo garinamas, o visos nuosėdos lieka ant kaitinimo elementų paviršiaus, tuo tarpu atbulinės osmozės pagalba išvalytas vanduo yra visiškai švarus ir neleidžia susidaryti nuosėdoms.

Papildomi filtrai gali būti komplektuojami su slėgio pakėlimo siurbliu. Jis statomas, kai vandens slėgis įvade < 2,8 atm. ir nitratai, pesticidai, herbicidai, įvairūs sunkieji metalai, leistiną normą viršija kelis kartus, o vanduo labai kietas (nuo 6mg/l).

Taip pat galima komplektuoti su vandens mineralizavimo elementu, UV filtru (rekomenduojama, kai vandenyje yra bakterijų).

Galiausiai atbulinio osmoso filtrai tinka ruošti geriamajam vandeniui, gaminti maistui (taip pat ir kūdikių), ledo ir garo gamybai, akvariumams, automobilių akumuliatorių papildymui bei įvairiose pramonės srityse, kur reikalingas ypač švarus vanduo.

·         Leistinas vandens slėgis: 2-8 bar

·         Leistina vandens temperatūra: 4 0C - 38 0C

·         Elektros energijos reikalavimai (modeliams su siurbliu): 220V / 50Hz

·         Filtravimo kasetes keisti ne rečiau kaip kas 6 mėn., RO membraną kas 3 - 5 m.

Ši valymo sistema montuojama po virtuvine kriaukle. Sumontavus sistemą, prie plautuves atsiranda atskiras kranelis, sujungtas su filtru. Tai labai patogu naudojant vandenį ruošti maistui.

Filtrą galima montuoti ten, kur yra atvestas miesto vandentiekis arba namų ūkiuose, kur vandentiekio sistemoje naudojamas hidroforas, gręžinio siurblys ar kitas įrenginys, sukeliantis vandens slėgį sistemoje. Sumontuoti tokią sistemą galima ir be santechniko pagalbos. Pasistudijavus montavimo instrukciją ir turint grąžtą bei kelis veržliarakčius, švariu vandeniu galima mėgautis jau po 2-3 valandų.

Nikazijus Kubilius siūlo valyti geriamąjį vandenį šia sistema dėl šių priežasčių:

* optimalus kainos ir kokybės santykis,

* atsiperkamumo laikotarpio, (jei šeimos ūkis išleidžia apie 10 Lt savaitei geriamajam vandeniui pirkti, tai tokia sistema po metu jau atsiperka).

* sistemos montavimo paprastumas,

* lengva priežiūra,

* nauda savo sveikatai.

 
Reklaminis skydelis