Mes turime 341 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1689
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26819
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:74145
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Gyvenimas mokykloje turi būti prasmingas

2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis Nr.64 (1307)

Ir vėl mokyklose skamba simbolinis skambutis, kviesdamas mokinius į klases. Pirmokėliams tai pirmas skambutis, skelbiantis jų kelio pradžią į žinių pasaulį, o abiturientams tai paskutinis mokslo metų pradžios skambutis. Jis lyg priminimas, kad prasidėjo finišo tiesioji, ir pavasarį, sporto terminais kalbant, teks finišuoti. Koks bus tas finišas, didžiąja dalimi priklausys nuo pačių abiturientų. Bet tai bus jau šiek tiek vėliau, o rugsėjo 2-ąją simbolinis varpelio skambesys į Zigmo Žemaičio gimnazijos salę pakvietė po vienu stogu draugiškai gyvenančių dviejų mokyklų mokinius, pedagogus ir svečius. Tapo gražia tradicija, kad mokslo metų pradžią bei jų pabaigą Švenčionių pradinė mokykla ir Švenčionių Zigmo Žemaičio gimnazija švenčia kartu. Į šventę atvyko ir būrelis svečių: kultūros ministras Šarūnas Birutis, vicemerė Raja Krupenina, Švenčionių visų šventųjų parapijos vikaras kunigas Jonas Naujokaitis.

Kiekviena mokslo metų pradžios šventė – tai startas prieš ilgą mokslų distanciją. Ir kaip jau minėjau, svarbiausias finišas pavasarį laukia abiturientų, o nerimo, ko gero, daugiausia šią dieną buvo pirmokėlių širdelėse, bet kai šalia rūpestingos mokytojos, nerimas greitai išsisklaido.

Sveikindamas susirinkusius kultūros ministras Šarūnas Birutis prisiminė ir savo pirmąjį kartą mokykloje, net tada pasakyto eilėraštuko ketureilį padeklamavo, o Zigmo Žemaičio gimnazijos bibliotekai įteikė knygą „Didžioji Lietuva“ ir kvietė visus kurti didžiąją Lietuvą bei linkėjo sėkmės.

Vicemerė Raja Krupenina pati būdama pedagogė ir dar geriau jausdama mokyklinio gyvenimo pulsą sakė:

- Pirmokėliai, jūs atėjote į naujus namus, labai norėčiau, kad šie namai jums teiktų džiaugsmo, kad čia surastumėte naujų draugų, o vyresniems tiksi laikrodis, skaičiuojantis paskutinius mokslo metus šiuose namuose. Norėčiau, kad be jūsų darbo, kuris įdėtas, jums bent retkarčiais nusišypsotų paprasta sėkmė. Geros kelionės į 2013/2014 mokslo metus, jie turi būti sėkmingi.

Norėčiau pacituoti ir keletą kunigo Jono Naujokaičio išsakytų minčių.

- Aš visus esančius čia kviesčiau paklausti savęs, dėl ko tai yra Mokslo ir žinių diena? Ar tik dėl to, kad įgaučiau kažkokias žinias, mokyčiausi dėl mokslo? Tikriausiai ne, tikriausiai visas mokyklos buvimas nėra savitikslis tikriausiai yra viskas kitaip. Tam, kad aš, mes taptume labiau žmonėmis, atrastume, kas yra gera ir kas yra bloga bei pasirinktume gera. Taigi Mokslo ir žinių diena mums ir primena šį pasirinkimą, kad mes iš savo akių neišleistume to, dėl ko čia esame. Dieve, jiems padėk, kad jie sugebėtų tai suprasti ir tuo gyventi, kad gyvenimas, kurį gyvena šioje mokykloje, būtų prasmingas ir turėtų aiškų tikslą.

Su mokslo metų pradžia susirinkusius, žinoma, pasveikino ir mokyklų direktorės: Zigmo Žemaičio gimnazijos – Danutė Čepulienė ir Švenčionių pradinės – Laima Veličkienė. Savo palinkėjimus į šventinę pynę įpynė ir pirmokėliai, ir vienuoliktokai, ir abiturientai bei abiturientų klasių vadovų vardu kalbėjusi Kristina Cicėnienė. Pirmokėlių klasių auklėtojoms buvo įteikti pirmokėlių pasai, o vėl suskambęs simbolinis varpelis visus pakvietė į naujus mokslo metus.

Algis JAKŠTAS