Mes turime 399 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5134
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21335
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:97365
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ar patikrinote savo vaiko sveikatą?

2013 m. rugsėjo 4 d., trečiadienis Nr.64 (1307)

Tiek bendrojo ugdymo, tiek ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo įstaigas lankantys vaikai iki rugsėjo 15 d. turi profilaktiškai pasitikrinti savo sveikatą ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistui, dirbančiam vaiko lankomoje ugdymo įstaigoje, pateikti Vaiko sveikatos pažymėjimą (forma Nr. 027-1/a; toliau - Pažymėjimas). Taigi, raginame vaikus nedelsti ir paskubėti pasitikrinti sveikatą, o vaikų tėvelius – nuvesti savo atžalas į gydymo įstaigas, kol jų neužplūdo daugybė sveikatą besitikrinančių vaikų.

Kasmet sveikatą privalo tikrintis visi vaikai iki 18 metų amžiaus. Profilaktinis vaiko sveikatos patikrinimas yra nemokama paslauga (jei vaikas yra priregistruotas toje gydymo įstaigoje, kurioje yra tikrinamas), kurią atlieka šeimos gydytojas ar pediatras. Patikros metu ne tik išmatuojamas vaiko ūgis, svoris, nustatomas ir įvertinamas kūno masės indeksas, pamatuojamas kraujospūdis, ištiriamos klausos, regos organų funkcijos bei nustatomi jų sutrikimai, bet ir įvertinama įvairių organizmo sistemų veikla, pažymimi rasti sutrikimai, nustatoma vaiko fizinio ugdymo grupė bei teikiamos rekomendacijas vaiko sveikatos būklės priežiūrai ugdymo įstaigoje ir namuose.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2013 m. gegužės 16 d. įsakymu Nr. V-507 „Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2004 m. gruodžio 24 d. įsakymo Nr. V-951 „Dėl statistinės apskaitos formos Nr. 027-1/A „Vaiko sveikatos pažymėjimas“ patvirtinimo“ pakeitimo“ (Žin., 2013, Nr. 52-2611), į Pažymėjimą įtraukta informacija apie vaikų dantų ir žandikaulių būklę. Tai reiškia, kad vaikui tinkamai būtų įvertinta sveikatos būklė, jis turi apsilankyti ne tik pas šeimos gydytoją ar vaikų ligų gydytoją, bet ir pas odontologą.

Svarbu nuolat stebėti vaikų burnos sveikatą, kadangi vaikai dažnai užkandžiauja, valgo saldumynus, vartoja limonadus, sultis ir lipnų maistą, kuris prilimpa prie dantų, o tai sąlygoja apnašų ant dantų susidarymą, kurioms ilgai laikantis pradeda gesti dantų emalis. Nors dantų emalis yra laikomas tvirčiausia kūno dalimi, tačiau taip pat svarbu ir tai, kad jis neatsinaujina. Todėl, pažeidus dantų emalį, ima gesti dantys, sukeldami diskomfortą, skausmą ir kitus nemalonius pojūčius.

Tėveliai, rūpinkitės savo vaikų sveikata, skirkite laiko kasmetinei vaiko apžiūrai, kadangi net ir nežymus sveikatos sutrikimas gali būti sunkios ligos ateityje priežastimi.

Linkime sveikų ir saugių naujų mokslo metų!

Ingrida GRIGONYTĖ

Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė

 
Reklaminis skydelis