Mes turime 166 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:950
mod_vvisit_counterŠią savaitę:3673
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:55961
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Viskas daroma žmonėms, kad būtų gera gyventi (I)

2013 m. rugsėjo 7 d., šeštadienis Nr.65 (1308)

Projektų daug ir stambių

Statyboms palankiausias metas – vasara – baigėsi, tad pats laikas peržvelgti šių jau į antrąją pusę persiritusių metų darbų rezultatus. Šią savaitę rajono meras Vytautas Vigelis su Vietinio ūkio skyriaus vedėju Juozu Urbanavičiumi tradiciškai apsilankė visuose rajone vykdomuose statybų objektuose. Džiugu, kad rajone jų įgyvendinama tiek, jog prireikė ne vienos dienos.

Pirmosios kalendorinio rudens dienos dar mažai tesiskiria nuo vasaros, tik šiek tiek vėsiau, tad rajono mero apsilankymo dienomis darbai sparčiai vyko visuose objektuose. Kai kurie jau baigti ir perduoti naudoti, tad juose pasitiko ne statybininkai, o tikrieji šeimininkai.

Šiais metais statomų, bebaigiamų ir jau baigtų objektų daug ir stambių. Vykdomų (su jau baigtais) projektų suma – per 65 mln. litų. Mero kelionė po statomus objektus prasidėjo nuo Švenčionių miesto, kuriame vykdomų projektų vertė – beveik 45 mln. Lt.

 

Strūnaičio gatvė atsikratys blogiausios gatvės „titulo“

Dešimtmečius gyventojams nervus gadinusi, kiek „belopytum“, vis tiek per trumpą laiką duobės vėl išsimušdavo, pavasarį ar po lietaus buvusi sunkiai išvažiuojama senoji Strūnaičio gatvė netrukus liks užmaršty. Situaciją iš esmės keičia įgyvendinamas projektas „Švenčionių miesto Vilniaus gatvės dalies šaligatvių ir Strūnaičio gatvės rekonstrukcija“. Projekto pabaiga numatyta 2015-03-31, bet realiai techniniai darbai bus baigti anksčiau, ir galėsime važinėti suremontuota gatve, o toliau vyks įvairios „popierinės“ procedūros. Bendra projekto verte 8 mln. 733, 1 tūkst. Lt. Be to, Strūnaičio gatvėje vykdomi darbai ir iš kitų projektų bei kitų organizacijų lėšų: įrengtas naujas apšvietimas, klojami ryšių kabeliai, daugiau kaip 5 mln. litų vertės vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukcijos bei įrengimo projektą rajone vykdanti UAB „Panevėžio ryšių statyba“ dalyje Strūnaičio gatvės kloja vandentiekio ir fekalijų tinklus (darbų vertė per 1 mln. Lt).

Ant gerai  įrengto tvirto gatvės pagrindo paklota dvisluoksnė (4 ir 8 centimetrų storio sluoksnių) asfalto danga bus kokybiška ir  ilgaamžė, visoje gatvėje įrengta lietaus kanalizacija neleis kauptis vandeniui.

Šis projektas pradėtas – 2009 m. Tiesiogiai nesusidūrusį su europiniais projektais toks ilgas laikotarpis nuo pirmo žingsnio iki projekto pabaigos gali nustebinti. Procedūros užtrunka: 2009 m. parengta galimybių studija, 2011 parengta techninio projekto ekspertizė ir techninis projektas, 2012 m. prasidėjo darbai objekte.

Rekonstruojamos Strūnaičio gatvės ilgis su inžineriniais tinklais - 2,532 km. Šiuo metu baigiami šiame projekte numatyti darbai Vilniaus gatvėje, Strūnaičio gatvės didesnėje dalyje pakloti tinklai, kur jie buvo numatyti, užbaigiamas gatvės pagrindų įrengimas, artimiausiomis dienomis atskirose Strūnaičio gatvės atkarpose bus klojamas asfaltbetonio dangos pirmas sluoksnis.

Gen. rangovo UAB „Kerista“ darbų vadovas Jurij Garbovskij pasakojo, kad jeigu gamtinės sąlygos neleis pakloti II sluoksnio, bus galima sėkmingai važinėti, žiemą ir sniegą valyti, o II sluoksnis galės būti klojamas pavasarį, nes jam kloti reikia gerų sąlygų.

Strūnaičio gatvės vidurys tebėra giliai išraustas, ir taip bus ilgokai. Objekte dirba kelios organizacijos, ir viena iš jų gerokai stabdo darbus. „Keristos“ darbų vadovas  Jurij Garbovskij su apmaudu sakė, kad dėl lėtų ryšių kabelius klojančių Teo darbininkų tempų „Kerista“ prarado du tinkamiausius darbui mėnesius.

Darbas šioje gatvėje visapusiškai sudėtingas. Gatvės dalyje, kur klojami vandentiekio ir nuotekų tinklai, dirba UAB „Panevėžio ryšių statyba“. Panevėžiečiai sako nesitikėję tokio blogo grunto. Tinklus kloti lengviau tvirtame molio grunte, o čia - birus žvyras. Per dieną įmanoma pakloti 100 metrų vandentiekio, o 100 metrų nuotekų tinklo – per dvi dienas.

Strūnaičio gatvėje kilo ir daugybė problemų su gyventojais. Gatvė siaura, kiekvienas centimetras reikšmingas. Statybininkai pabrėžia, kad buvo probleminių atvejų ir ne dėl žmonių kaltės, o kaip aplaidaus privatizavimo, ribų pripažinimo pagal faktą, kuris neatitinka projektų, pasekmių. Pavyzdžiui, 30 centimetrų tvoros yra valdiškoje žemėje, kur suprojektuotas šaligatvis, o pagal žmogaus dokumentus ši žemė išeitų priklauso jam. Visais atvejais buvo elgiamasi labai žmoniškai, tariamasi, net gatvė „patraukiama“ į kitą pusę, jeigu tik tai įmanoma, bet viskam prireikė papildomai laiko. Strūnaičio gatvės dalyje, kur yra vandentiekio ir nuotekų tinklai, gyventojai prie jų jungiasi, tiems, kurie dar nesuskubo, tokios galimybės paliktos.

Dalyje gatvės vandentiekis ir nuotekų tinklai nebuvo suprojektuoti. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius paaiškino priežastis: taip nutiko todėl, kad šio, beje, gana seno projekto  užsakovas ir vykdytojas buvo pati Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA), kuri apskaičiavo, kad toje gatvės dalyje per mažas vartotojų skaičius ir todėl bus mažas europinių lėšų panaudojimo efektyvumas. Savivaldybė praktiškai nieko negalėjo pakeisti dėl argumento „mažas europinių lėšų panaudojimo efektyvumas“.

Gatvės rekonstrukcijos projektas buvo rengtas savivaldybės ir, žinoma, apėmė visą gatvę. Todėl tenka kloti asfaltą ir ten, kur nėra tinklų, bet tai nesudarys kliūčių ateityje žmonėms prisijungti prie tinklų. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Juozas Urbanavičius sakė, kad yra net kelios galimybės, jeigu tik gyventojai pageidaus, o šiuolaikinės technologijos įgalina tai padaryti net negadinant asfalto dangos – pertraukimo būdu, kuriuo, beje ir dirba UAB „Panevėžio ryšių statyba“. Meras Vytautas Vigelis piktinosi tokia situacija, kai pusė gatvės paliekama be vandens ir kanalizacijos tik todėl, kad, pasak projektą rengusių biurokratų,  per mažas europinių lėšų investavimo efektyvumas – per mažai vartotojų, bet patikino, kad tinklai šioje gatvės dalyje bus įtraukti į rajono statybų programą, kai tik atsiras galimybės.

 

Švenčionyse renovuojama 10 daugiabučių  – visas kvartalas

Projekto „Daugiabučių gyvenamųjų namų, esančių Švenčionių m. tarp Mažosios ir A.Rymo g. atnaujinimas (modernizavimas)“ numatoma trukmė - nuo 2012-08-02 iki 2015-01-31. Projekto vertė 3 mln. 812 204, 34 Lt.

Visuose namuose bus pakeisti langai, apšiltintos pastatų sienos, cokoliai ir atlikta jų apdaila, apšiltinti stogai, atstatytos nuogrindos po cokolio apšiltinimo darbų, atliktas šildymo sistemų remontas, pakeistos kai kurių namų (Vilniaus g. 14A, Rymo g. 5A, Rymo g. 7, Rymo g. 9, Mažoji g. 22, Mažoji g. 20) įėjimo į pastatą durys.

A.Rymo g. 15, Vilniaus g. 14A, Mažoji g. 22 - apšiltinti fasadai ir cokoliai, atstatytos nuogrindos, pakeisti langai ir lauko durys, apšiltinti stogai ir pakeista stogo danga. Šiuo metu atliekami šių namų fasadų apdailos darbai.

Atlikta pastatų Vilniaus g. 12 B, A. Rymo g. 5, A. Rymo g. 5A, Rymo g. 7, Rymo g. 9, A. Rymo g. 9A, Mažoji g. 20 dalis atnaujinimo darbų – atstatytos nuogrindos, apšiltinti stogai ir pakeista stogo danga, apšiltinti cokoliai.

Gen. rangovo UAB „Žeista“ direktoriaus pavaduotoja Jolanta Kurtina atkreipė dėmesį, kad visų šių daugiabučių fasadų šiltinimui naudojamos vėdinamos konstrukcijos. Apdailos plokštės patvarios, lengvai valomos, jų nereikia tinkuoti, dažyti. Tiesa, tai truputį brangiau negu tinkavimas, bet perspektyvoje priežiūra pigesnė, paprastesnė. Projektuotojai šį variantą pasiūlė dar ir todėl, kad kai kurių namų pamatai linkę truputį judėti, vos kelis milimetrus, pastatui tai nepavojinga, bet dėl to tinkas galėtų įtrūkti. Todėl šiuo atveju pasirinktas vėdinamas fasadas – puiki išeitis.

Su šiuo projektu glaudžiai susijęs kitas projektas – „Kompleksiškai tvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo, esančio Švenčionių mieste tarp Mažosios ir Rymo gatvių, teritoriją“. Projekto vertė 3 mln. 696891 Lt. Numatoma kompleksiškai sutvarkyti daugiabučių gyvenamųjų namų kvartalo teritoriją, rekonstruoti esamas ir įrengti naujas automobilių stovėjimo aikšteles, įvažiavimo kelius, rekonstruoti esamus bei įrengti naujus pėsčiųjų takus, įrengti kvartalo lauko apšvietimą, rekonstruoti esamą sporto aikštelę ir įrengti 2 naujas vaikų žaidimų aikšteles, atnaujinti bei įrengti naujus želdynus. Projekto įgyvendinimo trukmė nuo 2012- 07-16 iki 2015-02-28. Atliekami techninio projektavimo parengimo darbai.

 

Bus įrengta 11 socialinių būstų

Vykdant projektą „Administracinių pastatų esančių Stoties g. 13 ir Lauko g. 6 A Švenčionių mieste rekonstravimas pritaikant jų patalpas socialiniam būstui“ (buvę Visuomenės sveiktos biuro ir muitinės patalpos), bus išplėstas socialinių būstų fondas, juose apsigyvens 11 šeimų, o daug metų stovėję nenaudojami pastatai bus išgelbėti nuo griūties. Šiuo metu vyksta pastatų rekonstravimas, siekiant juos pritaikyti socialiniam būstui.

Paruošti techniniai projektai, atlikta jų ekspertizė, įvykdytas techninės priežiūros paslaugų pirkimas, su laimėjusia įmone pasirašyta sutartis, įvykdytas rangos darbų pirkimas, pasirašyta rangos sutartis. Darbai jau vykdomi nuo rugpjūčio mėn. 1 d. ir numatoma baigti iki 2014 m. balandžio mėn. 1 d. Projekto vertė 1 mln. 513774 Lt.

 

Daugiafunkciniame centre – jaukios erdvės įvairioms veikloms

Projektas „Vidutinės kaimo klubo kapitalinis remontas įkuriant daugiafunkcinį centrą“ finansuojamas LEADER programos lėšomis. Projekto trukmė nuo 2012-12-19 iki 2014-09-20. Atliktas pastato dalies ir vidaus patalpų kapitalinis remontas Iš sutaupytų lėšų bus nupirkta baldų, kompiuteris. Bendruomenė praktiškai gali naudotis patalpomis, jau nusprendę, kokiems tikslams jos bus panaudotos. Projekto vertė 660tūkst. 555Lt.

 

Patogumai – individualių namų gyventojams

Vykdomas projektas „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovavimas ir plėtra Švenčionių rajone“. Projekto trukmė nuo 2009-12-22 iki 2014-10-01.

Rangovas UAB „Panevėžio ryšių statyba“ vykdo vandentiekio ir nuotekų tinklų rekonstrukciją, nuotekų siurblinių statybą Švenčionių mieste ir Cirkliškio kaime.

Nutiesta apie 2 km vandentiekio ir nuotekų tinklų.

 

Vykdoma Švenčionių miesto gatvių rekonstrukcija

Įgyvendinamas projektas „Švenčionių miesto Partizanų gatvės dalies ir Mažosios gatvės dalies rekonstravimas“.

Numatoma rekonstruoti dalį Partizanų gatvės - 0,694 km, važiuojamosios dalies plotis 6 m, 2 eismo juostos. Rekonstruoti dalį Mažosios gatvės – 0,499 km. Važiuojamosios dalies plotis 6 m, 2 eismo juostos. Vykdomas darbų pirkimas. Projekto vertė 4 045 tūkst. Lt.

Parengtas Švenčionių m. Mažosios gatvės rekonstravimo techninis projektas, dabartiniu metu rengiamas Ramiosios gatvės rekonstravimo techninis projektas.

Baigti darbai Švenčionių m. Gedimino gatvėje (0,295 km), pašalinti seni avarinės būklės medžiai, paklota 3,3 tūkst.m² asfaltbetonio dangos, pakeista didesnė dalis gatvės bortų ir paklotas šaligatvis, iš viso šio objekto remontas kainavo 417 tūkst.Lt

 

Nauji ženklai

Įvažiuojančius į Švenčionių miestą iš visų trijų įvažiavimo pusių pasitinka nauji miesto pavadinimo ženklai. Taip pat visuose trijuose miestuose – Švenčionyse, Švenčionėliuose ir Pabradėje pradėtas gatvių informacinių rodyklių įrengimas. Tokios informacijos iki šiol nebuvo. Ženklų įrengimą finansuoja savivaldybė, visų ženklų  įrengimas kainuoja  200 tūkst. Lt.

(B.d.)

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis