Mes turime 582 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:125
mod_vvisit_counterŠią savaitę:18546
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:100295
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Konstruktyvus pokalbis su svečiais iš Lenkijos

2013 m. rugsėjo 18 d., trečiadienis Nr.68 (1311)

Praėjusį ketvirtadienį, rugsėjo 12 dieną, Švenčionių rajono savivaldybėje įvyko susitikimas su delegacija iš Lenkijos, Varmijos-Mozūrų vaivadijos bei Vilniaus teritorinės darbo biržos atstovais. Susitikime dalyvavo Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, administracijos direktorė Vida Rastenienė, direktorės pavaduotojas Andrius Šarėjus ir mero patarėja Audronė Linkuvienė, Vilniaus teritorinės darbo biržos direktorius Juozas Kankevičius ir pavaduotoja Bronislava Sabina Katinienė bei Švenčionių skyriaus vedėjas Genadijus Trusovas. Lenkijai atstovavo Varmijos-Mozūrų vaivadijos sekretorius Januš Smolinski, vaivadijos užimtumo tarnybos Olštine direktorius Zdislav Ščepkovski, jo pavaduotojas Vieslav Drozdzinski ir personalo skyriaus vedėja Lidija Domanska.

Svečiams iš Lenkijos buvo trumpai pristatytas rajonas, o po to vykusių diskusijų metu ta pažintis dar labiau išsiplėtė. Svečius domino ir demografinė situacija rajone, ir nedarbo mažinimo klausimai, švietimo reikalai. Šis susitikimas savivaldybėje buvo konstruktyvus – buvo dalykiški klausimai ir konkretūs atsakymai.

Mūsų rajone yra apie 27 tūkst. gyventojų, o Varmijos-Mozūrų vaivadijoje – 1 mln. 400 tūkst. Nors gyventojų skaičiumi mūsų rajonas ir Varmijos-Mozūrų vaivadija skiriasi apie pusšimtį kartų, situacija darbo rinkoje daug kuo panaši. Turiu omenyje ir prastėjančią demografinę situaciją, ir su tuo susijusias problemas. Viena jų – švietimas. Mokinių mažėja, o ką daryti su pedagogais? Šis klausimas lieka atviras.

Svečiai iš Lenkijos domėjosi, ar savivaldybė gali turėti įtakos žemės ūkiui, kiek surenkamų mokesčių lieka savivaldybei ir etc. Rajono meras Vytautas Vigelis paaiškino, kad rajone lieka 62 proc. mokesčių, (šie procentai kiekvienoje savivaldybėje kitokie), o su žeme susijusius klausimus sprendžia Nacionalinė žemės tarnyba. Savivaldybė negali išspręsti ir demografinių problemų, nes tai turi būti daroma valstybės mastu.

Po susitikimo savivaldybėje Vilniaus teritorinės darbo biržos Švenčionių skyriuje buvo pristatyti Švenčionių rajono savivaldybės teritorijoje 2003-2012 metais vykdyti „Vietinių užimtumo iniciatyvų projektai“. Po pristatymo svečiai apsilankė viename po tokių projektų atgimusiame objekte - „Beržuvio“ restorane Švenčionyse.

- Svečius iš Lenkijos maloniai nustebino tai, ką jie pamatė apsilankę „Beržuvio“ restorane. Jie tikrai nesitikėjo pamatyti puikiai įrengto interjero, aukšto aptarnavimo lygio. Skanus, kaip visada, buvo ir maistas. Lenkus stebino ir tai, kad nedideliame vos 5 tūkstančius gyventojų turinčiame mieste yra toks puikus restoranas, naktinis klubas. Ne mažiau nustebo svečiai ir lankydamiesi Pabradėje „Intersurgical“ – aukštų šiuolaikinių technologijų įmonėje, - apie tolesnę svečių kelionę po rajoną pasakojo Vilniaus teritorinės darbo biržos Švenčionių skyriaus vedėjas Genadijus Trusovas.

Į klausimą – koks gi buvo delegacijos iš Varmijos-Mozūrų vaivadijos apsilankymo tikslas, G.Trusovas atsakė:

- Yra pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Vilniaus teritorinės darbo biržos ir Varmijos-Mozūrų vaivadijos užimtumo tarnybos Olštine. Viena iš Vilniaus teritorinėje darbo biržoje vykusio bendro seminaro temų buvo „Vietinių užimtumo iniciatyvų projektų įgyvendinimas Švenčionių rajone“, todėl svečiai iš Lenkijos pas mus ir lankėsi. Galime pasidžiaugti, kad jie iš mūsų rajono išsivežė gerus įspūdžius.

Algis JAKŠTAS