Mes turime 311 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:663
mod_vvisit_counterŠią savaitę:16864
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:92894
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Rajono savivaldybės taryboje

2013 m. spalio 9 d., trečiadienis Nr.74 (1317)

Neleido kelti kainos

Vilniaus atliekų tvarkymo centras (VATC) iš beviltiškos padėties bando išeiti lengviausiu keliu - vartotojų sąskaita. Tarybos posėdyje VATC vadovybė prašė kelti „vartų“ mokestį 10 kartų (jį moka atliekas tvarkanti įmonė, įveždama atliekas į sąvartyną). Neišvengiamai šis mokestis atsiduria atliekų tvarkymo tarife. Mūsų rajonui, kaip labiausiai nutolusiam nuo sąvartyno, buvo žadėtas 0 vartų mokestis, vėliau jis buvo įvestas ir sudarė apie 9 Lt. Jeigu visų Vilniaus apskrities savivaldybių (jos yra VATC steigėjos) tarybos pritartų, nuo ateinančių metų vidutinis vartų mokestis būtų 155 Lt, mūsų rajonui, atsižvelgus į atstumą, 92 Lt. Kitoms, brangiau mokančioms savivaldybėms, naujasis vartų mokestis kyla 2-3 kartus, o mūsų rajonui – 10. Kodėl taip yra, tarybos nariai aiškaus atsakymo nesulaukė.

Be to, VATC visiškai nevykdo įsipareigojimų. Uždarius vietinius sąvartynus, rajone turėjo būti pastatytos atliekų rūšiavimo ir stambiagabaričių atliekų tvarkymo bei žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelės, o jų vis dar nėra, terminai nuolat nukeliami, ir neaišku kada kas bus. Pliauškių sąvartyno teritorijoje veikianti dumblo tvarkymo aikštelė, priimanti iš organizacijų ir gyventojų žaliąsias atliekas, priklauso UAB „Vilniaus vandenys“ ir su VATC niekaip nesusijusi. VATC minėtų aikštelių statybos konkursą gegužės mėnesį eilinį kartą nutraukė ir naują konkursą žada skelbti lapkričio mėnesį. Praktiškai šį VATC valdo Vilniaus miesto savivaldybė, kitos savivaldybės turi tik po kelis simbolinius ir nieko nereiškiančius procentus akcijų. Kai kitų apskričių atliekų tvarkymo centrai seniai visas problemas išsprendę, Vilniaus apskrityje vyrauja visiškas chaosas, žmonės neturi kur dėti statybų atliekų, padangų, baldų ir kt., o dažnai besikeičiantys VATC direktoriai, gaunantys apie 10 tūkst. Lt algas, nesugeba suvaldyti situacijos, kuria nesidomi ir teisėsauga...

Už viską teks sumokėti vartotojams. Tiesa, „Vartų“ mokesčio kėlimą VATC finansų vadovė Teresė Kirejeva grindė būtinybe įsprausti į įstatymų rėmus kapitalą, nes esant dabartinei situacijai nė vienas bankas nesutinka finansuoti projektų. Situacija iš tiesų pasibaisėtina – VATC įstatinis kapitalas per 4 mln. Lt, o skolos sudaro per 34 mln. Lt. Pasak finansų vadovės, tokia situacija susidarė todėl, kad laiku nebuvo priimti reikiami sprendimai. „Vartų“ mokestis buvo didinamas nepakankamai, o kaštai labai išaugo.

Rajono savivaldybės taryba posėdyje nepritarė „vartų“ mokesčio kėlimui ir pareikalavo jį pagrįsti skaičiavimais. Kainos kėlimui kol kas nepritarė nė viena Vilniaus apskrities savivaldybė.

Jeigu jus nustebino vartojamas terminas „apskritis“, reikia pasakyti, kad šie administraciniai vienetai tebėra, panaikintos buvo tik apskričių administracijos.

 

Mokinių mažėja, krepšelis pilnėja

Gera žinia mokytojams – nors mokinių rajone sumažėjo apie porą šimtų, dėl to mokinio krepšelis nenukentėjo – nebuvo sumažintas, net priešingai – padidėjo 700 tūkst. Lt. Pasak Švietimo skyriaus vedėjo Kęstučio Kapačinsko, tai sudarys galimybes geriau organizuoti mokymo procesą.

 

Šilumos kaina mažėja 2 proc., kompensacija malkoms – taip pat

Tarybai priėmus sprendimą dėl naujų šilumos kainų dedamųjų UAB „Fortum Švenčionių energija“, kurios naudojamo kuro 20 proc. sudaro gamtinės dujos, šilumos kaina vartotojams sumažėjo 2 proc., karšto vandens kaina – 2,2 proc. ir yra mažesnė negu kaimyniniuose Ignalinos ir Molėtų rajonuose.

Šiuo metu Švenčionių rajonas pagal šilumos kainą yra 17 vietoje iš 54 rajonų.

Atpigus malkoms, patvirtinta mažesnė kompensacija – 92 Lt už 1 kubinį metrą. Praėjusį šildymo sezoną buvo 115 Lt/kub.m.

 

Vietoj sargų - apsaugos firmos

Taupant lėšas nuspręsta švietimo įstaigose ir savivaldybėje panaikinti sargų etatus ir pirkti apsaugos firmų paslaugas. Pirkimus vykdys visos įstaigos savarankiškai.

 

Patvirtinta plano koncepcija

ES lėšomis rengiamas Švenčionių rajono savivaldybės teritorijos gyvenamųjų vietovių ribų specialusis planas (projekto vertė 99 tūkst. Lt). Rajone yra 609 gyvenamosios vietovės. Plano tikslas – patikslinti, kai kur nustatyti, pakeisti gyvenamųjų vietovių ribas. Yra kuriozų, kai vieno savininko sklypas arba kaimas yra dviejose vietovėse ar seniūnijose. Taip pat siūloma atsisakyti kaimų žymėjimų romėniškais skaičiais (pvz.: Pliauškių I, Pliauškių II). Gyventojams išdalinti žemėlapiai, plano rengėjai 1 mėn. laukia gyventojų aktyviai prisidedant pasiūlymais.

Irena PAULIUKEVIČIENĖ

 
Reklaminis skydelis