Mes turime 315 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:5280
mod_vvisit_counterŠią savaitę:15467
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:91497
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:120250

Ieškojo poilsio, o rado namus

2013 m. spalio 16 d., trečiadienis Nr.76 (1319)

2009 metų vasarą kelios mašinos atvažiavo į Švenčionių rajone esantį Modžiūnų kaimą. Išsikrovė savus daiktus, pasistatė mišką palapinių, užsikūrė laužą ir dabar jau penkti metai kaip iš ten nebeišvažiuoja. O gyvenimas ten verda, jaunimo pilnas kaimas. Išaugino tie įsikūrėliai gan nemažą bendruomenę, rado šalia kluoną ir mąstė, ką būtų galima naudingo jame nuveikti. Kadangi visi buvo gana charizmatiški, jauni ir energingi, nusprendė pradėti vaidinti ir kluoną pavadino savo teatru. Taigi jau penktus metus jie vaidina klojime, kaskart pasikviesdami svečius, kurie veda juos meno ir kūrybos keliu.

Jau penktus metus vyksta įvairiausi užsiėmimai Modžiūnų kaime, į kuriuos atvyksta jaunimas iš aplinkinių miestelių, Vilniaus bei pajūrio. Susirenka čia įvairiausi pedagogai, operos solistė Skaidra Jančaitė, kilnūs svečiai iš gražiosios Prancūzijos, pagarsėję teatro, kino ir scenografijos srityse, ir kuria spektaklius kluone. Per visus penkerius metus dalyviai pajuto tikrą antplūdį įvairiausios patirties ir džiaugsmo, tačiau pastaroji vasara šiek tiek išsiskyrė nuo praėjusių metų Modžiūnuose.

Modžiūnų kaimo bendruomenės visuomeninė organizacija „Varpas“ vykdė projektą „Meniniai teatriniai mokymai, Klojimo teatras“, kuris sėkmingai buvo finansuojamas pagal Vietos plėtros 2009 – 2014 metų strategijos programą „Kaimo gyventojų aktyvumo skatinimas“ – „Jaunimo užimtumo ir pilietiškumo ugdymas“. O visa esmė šių kasmetinių vasaros susitikimų buvo ir yra skirta kaimo bendruomenės vaikams, kartu su atvykėliais iš didmiesčių, akiračio praplėtimui, skatinti juos domėtis kultūra, menu ir taip pat nepabijoti prisidėti prie paties proceso.

Kasmet stovykla sulaukia vis daugiau ir daugiau ne tik svečių ir žiūrovų, tačiau taip pat ir dalyvių. Į mūsų gretas įsijungia kaime gyvenantys jaunuoliai, Modžiūnų gyventojų vaikai ir anūkai, gyvenantys Švenčionyse ar Vilniuje. Kol jaunimas mokosi ir linksmai leidžia laiką, tėvelių ir senelių juokas ir pyragai sukuria šiltą atmosferą, kurioje smagiau ir dirbti ir gyventi.

Modžiūnai – tai vieta, kur paaugliai ir suaugę randa sau vietą scenoje, gali save laisvai išreikšti ir būti pripažintiems vieni kitų. Tai vieta visiems, kurie mėgsta kurti ir paleisti savo svajones į dangų lyg aitvarus. Tai yra vieta, kur randi norą mokytis ir tą, kuris tave išmokys.

Tad ir sėkmingai visa šį laiką visi kartu jie mėgaujasi teatro žavesiu, dalijasi patirtimi, tobulėja meno srityje ir kartu leidžia aitvarus į orą. Kasmet bendruomenės draugų ratas plečiasi nenumaldomu greičiu ir nesustabdomai verčia ilgėtis mažojo kaimelio, jau tapusio visų saulėtais ir jaukiais vasaros namais.

Rūta Marija ZIABKUTĖ,

Vis dar leidžianti aitvarus į dangų...

 
Reklaminis skydelis