Mes turime 590 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:3473
mod_vvisit_counterŠią savaitę:28603
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:75929
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Škvalo pažeistų miškų atkūrimui – Europos Sąjungos parama

2013 m. spalio 16 d., trečiadienis Nr.76 (1319)

2010 m. rugpjūčio 8 dieną praūžęs škvalas VĮ Švenčionėlių miškų urėdijoje nusiaubė Adutiškio ir Antanų girininkijų miškus. Minėtose girininkijose škvalas tuomet nuniokojo per 263 ha miškų.

Tiek valstybinių miškų valdytojams, tiek privačių miškų savininkams, nukentėjusiems nuo stichinių nelaimių yra skiriama Europos Sąjungos parama. Stichijos padarinių likvidavimui parama skiriama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos priemonės „Miškininkystės potencialo atkūrimas ir prevencinių priemonių įdiegimas“ pirmąją veiklos sritį „Stichinių nelaimių ir gaisrų paveiktų miškų atkūrimas ir prevencinės priemonės“. Pagal šią programą paramos gavėjams yra kompensuojama iki 80 proc. patirtų tinkamų finansuoti išlaidų.

Stichinės nelaimės pažeistų miškų atkūrimui Adutiškio ir Antanų girininkijose VĮ Švenčionėlių miškų urėdija 2011-2012 metais Nacionalinei mokėjimo agentūrai prie Žemės ūkio ministerijos pateikė penkias paraiškas paramai gauti. Visiems penkiems projektams buvo priimtas sprendimas skirti paramą. Parama buvo skirta 133,2 ha ploto miškų sutvarkymui ir atkūrimui. Stichijos padarinių likvidavimas buvo vykdomas dvejais etapais. Pirmuoju etapu buvo iškirsta ir išvežta daugiau nei 40 tūkst. ktm škvalo suniokotų medžių. Už šiuos darbus pagal pateiktus mokėjimo prašymus urėdija jau gavo 1,33 mln. litų paramą. Antruoju etapu buvo ruošiama dirva sodinimui, įsigyjami bei sodinami reikiami sodinukai, neužmirštant pasirūpinti ir pasodintų sodinukų apsauga nuo žvėrių. Visi šie darbai taip pat jau atlikti ir dabar teikiami mokėjimo prašymai paramai gauti. Galutinai projektus numatoma baigti iki 2013 m. lapkričio 30 d.

VĮ Švenčionėlių miškų urėdijos informacija