Mes turime 207 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:4393
mod_vvisit_counterŠią savaitę:21735
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:65718
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Juodojo pūdymo apsėjimo terminas artėja prie pabaigos

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis Nr.78 (1321)

Iki lapkričio 1 d. juodąjį pūdymą reikia apsėti arba apsodinti žemės ūkio augalais.

Tinkamai rūpintis juoduoju pūdymu ūkininkus įpareigoja geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės (GAAB) reikalavimai. Šių reikalavimų nesilaikantiems ūkininkams gali būti taikomos sankcijos, kurių dydis priklauso nuo patikrų metu nustatytų pažeidimų.

Sankcijos gali būti netaikomos, jei juodojo pūdymo lauke piktžolėtas plotas sudaro mažiau nei pusę faktinio lauko ploto. Tokiais atvejais, nustačius, kad pažeidimo mastas – mažas, sunkumas – nesunkus, o poveikio trukmė – nepastovi, pareiškėjui suteikiama galimybė pasitaisyti. Šį pažeidimą pareiškėjas gali pašalinti per ne ilgesnį kaip 14 kalendorinių dienų laikotarpį.

Jei vis dėlto per šį laikotarpį pareiškėjas nepašalina tikrinimo metu nustatytų pažeidimų, išmokos sumažinamos.  Svarbu tai, kad nustačius šį GAAB reikalavimų pažeidimą po einamųjų metų lapkričio 15 dienos, galimybė pasitaisyti pareiškėjui nesuteikiama. Nustačius šio reikalavimo nesilaikymą, išmokos pareiškėjui pagal visas paramos schemas, kuriose jis dalyvauja, gali būti sumažintos nuo 1 iki 3 proc.

Sankcijos nebus taikomos, jei pareiškėjas negali vykdyti reikalavimų dėl nuo jo valios nepriklausančių aplinkybių (pvz., dėl ligos arba kad neįmanoma apsėti užlietų juodojo pūdymo plotų ir pan.). Tačiau apie tai būtina nedelsiant raštu pranešti Nacionalinei mokėjimo agentūrai ir pateikti šias aplinkybes įrodančius dokumentus.

Reikalavimas apsėti ar apsodinti juodąjį pūdymą netaikomas pareiškėjams, kurie vykdo veiklą pagal KPP priemonės „Agrarinės aplinkosaugos išmokos“ programas „Ekologinis ūkininkavimas“ bei „Tausojanti aplinką vaisių ir daržovių auginimo sistema“ ir apsauginėse juostose deklaruoja juodąjį pūdymą.

Juodasis pūdymas apibrėžiamas kaip laukas, kuris po rudens derliaus nuėmimo iki kitų metų sėjos yra įdirbtas, o piktžolės užima ne daugiau kaip 10 proc. viso deklaruoto lauko ploto. Lauke turi akivaizdžiai matytis žemės dirbimo požymiai.

Pagal NMA inf.