Mes turime 161 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:2139
mod_vvisit_counterŠią savaitę:5532
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:52858
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Dar teikiama parama smulkiųjų ūkių modernizavimui

2013 m. spalio 23 d., trečiadienis Nr.78 (1321)

Paraiškos  renkamos nuo lapkričio 11 d. iki gruodžio 13 d. Naujas paraiškų rinkimo etapas – paskutinis šį finansinį laikotarpį.

Smulkieji ūkininkai, norintys modernizuoti savo ūkius, tai gali padaryti dalyvaudami Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonėje „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“. Nuo lapkričio 11 dienos vėl renkamos paraiškos pagal šią priemonę.

Priemonė „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ skirta smulkiesiems ūkininkams, kurie siekia įsigyti naują žemės ūkio techniką, jos padargus ir įrangą, rekonstruoti arba pastatyti gamybinius pastatus, inžinerinius statinius ir taip vystyti savo ūkį.

Vienas iš pagrindinių kriterijų pretenduojant į paramą pagal šią priemonę – valdos dydis. Jis turi prilygti 1–3,99 ekonominio dydžio vienetams (EDV), t.y. ūkininkams reikia patekti į pusiau natūrinių ūkių savininkų kategoriją.

Pareiškėjams būtina ne mažiau kaip paskutiniuosius metus iki paraiškos pateikimo deklaruoti pasėlius ir registruoti gyvulius, o pateikus paraišką – tvarkyti buhalterinę apskaitą. Gavus paramą – už ją atsiskaityti.

Priemonė „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ – tęstinė. Tai reiškia, kad įprastas jos įgyvendinimo laikas – penkeri metai. Per pirmuosius trejus metus pareiškėjas įsipareigoja žemės ūkio valdos ekonominį dydį (EDV) padidinti 20 proc. Per kitus dvejus metus pareiškėjas įsipareigoja šį dydį išlaikyti.

Finansinė parama, į kurią gali pretenduoti ūkininkas, pateikęs paraišką pagal „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“, per metus siekia 5 179 litus (be PVM), tad per penkerius metus ši suma sudaro 25 895 litus (be PVM).

Nors už paramos lėšas ūkininkai gali statyti bei rekonstruoti gamybinius ir inžinerinius pastatus, vis dėlto daugiausia paramos gavėjų už paramos lėšas iki šiol įsigijo traktorių ir žemės ūkio padargų.  Paskutiniais metais priemonė „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ labai išpopuliarėjo ir tarp bitininkų. Jie už paramos lėšas įsigijo naujų avilių, priekabų jiems vežti, medsukių, medaus lydytuvų ar fasavimo indų.

Šiais metais per pirmąjį paraiškų rinkimo etapą (liepos 15 d. – rugpjūčio 31 d.) paramos kreipėsi 565 smulkieji ūkininkai, pateiktose paraiškose prašoma daugiau kaip 8,6 mln. litų.  Per visą paraiškų rinkimo 2007–2013 metų laikotarpį pagal priemonę „Pusiau natūrinis ūkininkavimas“ jau pateikta daugiau kaip 10 tūkst. paraiškų, kuriose prašoma beveik 83,5 mln. litų paramos. Iki š. m. spalio mėn. patvirtinta 9 990 paraiškų, jose prašoma paramos suma yra didesnė nei 74 milijonai litų. Tai sudaro 97 procentus visų 2007–2013 m. skirtų priemonei įgyvendinti lėšų. Iš šių lėšų pareiškėjams jau išmokėta beveik 52 mln. litų.