Mes turime 322 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:542
mod_vvisit_counterŠią savaitę:32918
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:114667
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Buferinėje zonoje gyvenantiems kiaulių augintojams gresia baudos

2013 m. lapkričio 16 d.šeštadienis Nr.84 (1327)

Nenumaldomai artėja lapkričio 25 diena, iki kurios turi paskersti ar parduoti savo auginamas kiaules buferinėje zonoje gyvenantys kiaulių augintojai (mūsų rajone jų užregistruota apie 400), norintys gauti kompensacijas. Kaip jau rašėme, už vieną kiaulę numatyta apie 190 litų kompensacija.

Kiti kiaulių laikytojai, gyvenantys buferinėje zonoje, turinčioje apsaugoti Lietuvą ir ES nuo Baltarusijoje užregistruoto afrikinio kiaulių maro, turi iki gruodžio 1 d. įrengti kiaulių laikymo vietas pagal buferinei zonai keliamus reikalavimus. Juos spausdinome praeitame laikraščio numeryje. Tie kiaulių laikytojai privalės ne vėliau kaip iki 2013 m. gruodžio 16 d. paskersti, parduoti kitiems kiaulių laikytojams, kurių kiaulių laikymo vietos atitinka reikalavimus, arba nugaišinti kiaules ir perduoti jų gaišenas šalutinių gyvūninių produktų tvarkytojui. Taip pat, minėti kiaulių laikytojai prieš kiaulių skerdimą, pardavimą ar nugaišinimą turės informuoti atitinkamą VMVT teritorinę valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą ar įgaliotąjį veterinarijos gydytoją, kuris turi paimti mėginius afrikinio kiaulių maro tyrimams. VMVT atkreipia dėmesį, kad nuo 2013 m. gruodžio 16 d. bus draudžiama buferinėje zonoje laikyti kiaules kiaulių laikymo vietose, neatitinkančiose reikalavimų, iki buferinės zonos atšaukimo.

Svarbu ir tai, kad po prevencinių priemonių pritaikymo kiaulių augintojams nuostoliai nebus atlyginami. O kas toliau? Toliau kiaulių augintojams, gyvenantiems buferinėje zonoje gresia baudos ir gana nemažos.

VMVT informuoja, kad asmenys, laikantys buferinėje zonoje kiaules reikalavimų neatitinkančiose kiaulių laikymo vietose, turės būti baudžiami administracinėmis nuobaudomis, numatytomis Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) 109 straipsnyje. Minėtame ATPK straipsnyje numatyta, kad Veterinarijos įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių veterinarijos reikalavimus, bei savivaldybių tarybų sprendimų ir savivaldybių administracijų direktorių įsakymų gyvūnų užkrečiamų ligų likvidavimo klausimais pažeidimas, taip pat neteisėta farmacinė veikla veterinarijoje užtraukia įspėjimą arba baudą piliečiams nuo20 iki 1000 litų ir pareigūnams – nuo 100 iki 5000 litų.

Jeigu asmuo, padaręs ATPK 109 straipsnyje nurodytą pažeidimą, nebuvo baustas administracine nuobauda už šį pažeidimą per paskutinius 12 mėnesių ir atitinka kitas ATPK 260¹ straipsnyje numatytas sąlygas administraciniam nurodymui taikyti, jam turi būti surašomas administracinių teisės pažeidimų protokolas su administracinių nurodymu.

Kadangi buferinėje zonoje gyvenančius kiaulių augintojus, ar jie įvykdė visus reikalavimus, vietinės teritorinės VMVT vargu ar spės patikrinti, tai žadama siųsti veterinarijos specialistus iš kitų rajonų.

Tad šių kiaulių augintojų laukia sunkios dienos, nes Lietuvoje įprasta kirsti iš peties. Nors Lietuvoje dar neužregistruota afrikinio kiaulių maro, bet užsimota išnaikinti kiaules visoje buferinėje zonoje. O kiaulių augintojai, gyvenantys buferinėje zonoje, turi apsispręsti, ką daryti, laiko liko nedaug.

Algis JAKŠTAS