Mes turime 298 svečius online
Apsilankymai:
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterŠiandien:1270
mod_vvisit_counterŠią savaitę:26400
mod_vvisit_counterŠį mėnesį:73726
mod_vvisit_counterPaeitą mėn.:116150

Mokomasis Lietuvos Respublikos Seimas

2013 m. lapkričio 20 d. trečiadienis Nr.85 (1328)

Lapkričio 8-9d. Vilniuje vyko projektas „Mokomasis Lietuvos Respublikos Seimas“, kuriame dalyvavo net 100 Jaunimo organizacijos DARBAS narių iš visos Lietuvos, o iš jų 17 laimingųjų atvyko iš Švenčionių skyriaus.

Šiuo jau trečius metus vykstančiu renginiu siekiama įtraukti jaunus žmones į politiką, supažindinant juos su darbu Parlamente, įstatymų leidyba, valstybės valdymo ypatybėmis, Seimo frakcijų darbu, simuliuojant LR Seimo komitetų ir plenarinių posėdžių veiklą.

Susirinkusių jaunuolių penktadienį pasveikinti atvyko Seimo Pirmininkės pirmasis pavaduotojas Vydas Gedvilas, Seimo nariai Vytautas Gapšys, Viktoras Fiodorovas, Valdas Skarbalius, Darius Ulickas, Dangutė Mikutienė, Artūras Paulauskas, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Mantas Zakarka. Antrąją renginio dieną iškilmingą plenarinį posėdį atidarė projekto globėja Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, kuri jaunimui linkėjo žingeidumo, užsispyrimo, visokeriopos sėkmės ir nebijoti išsakyti savo nuomonės.

Pirmąją projekto dieną jaunuoliams buvo surengta ekskursija po Lietuvos Respublikos Seimą bei „Valanda su seimo nariu“, kurios metu jaunieji parlamentarai turėjo puikią galimybę pabendrauti su buvusiu vicepirmininku bei seimo nariu Vydu Gedvilu, Jaunimo organizacijos DARBAS įkūrėju Vytautu Gapšiu bei kitais seimo nariais: Valdu Skarbaliumi, Dangute Mikutiene, Kęstučiu Daukšiu ir Artūru Paulausku. Seimo nariai noriai pasakojo apie savo ateities lūkesčius bei siekius, apie darbą seime, apie senovės bei užsienio politiką, taip pat apie savo darbotvarkę. Projekto dalyviai dirbo 4-iuose komitetuose: Socialinių reikalų ir darbo, Ekonomikos, Švietimo ir Europos reikalų, kuriuose buvo gilinamasi į svarbias jaunimui problemas, jų sprendimo būdus. Visos diskusijos virto realiais dokumentais, kurie buvo svarstomi plenarinio posėdžio metu istorinėje Kovo 11-osios salėje. Posėdžiui pirmininkavo jauniausias Seimo narys Viktoras Fiodorovas.

Daugumos pritarimu buvo priimtos trys rezoliucijos: dėl jaunimo politikos įgyvendinimo regionuose skatinimo; dėl nevyriausybinių jaunimo organizacijų veiklos finansavimo savivaldybėse 2014 m.; dėl studijų apmokestinimo sistemos sukūrimo ir įgyvendinimo. Priimta ir viena pozicija dėl jaunimo užimtumo ir integracijos į darbo rinką Europos Sąjungoje. Šių dokumentų svarstymas deleguotas Seimui, Darbo partijos frakcijai Seime ir ministerijoms. Tikimasi, kad į pasiūlymus ir rekomendacijas bus atsižvelgta.

Iškilmingo renginio uždarymo metu visiems dalyviams buvo įteikti pažymėjimai, patvirtinantys dviejų dienų Seimo darbo simuliaciją, taip pat apdovanoti aktyviausi komitetų ir plenarinio posėdžio dalyviai. „Mokomasis Lietuvos Respublikos Seimas“ uždarytas, sugiedant Lietuvos himną.

JOD susikūrė 2003-aisiais ir jau šių metų lapkričio 23d. švęs 10 metų veiklos jubiliejų. Organizacija veikia 60-yje Lietuvos savivaldybių bei vienija daugiau nei 3000 narių ne tik didžiuosiuose šalies miestuose, bet ir regionuose. Toks mastas leidžia organizacijai pristatyti įvairiapusę Lietuvos jaunimo poziciją.

Gintaras STEPONĖNAS